
مطالعه جدید برای اولین بار نشان داد: تعارف غذا به انسانها توسط نهنگهای قاتل
دانشمندان دلایل احتمالی این رفتار را تمرین عادات فرهنگی جدید، بازیکردن، یادگیری درباره انسانها یا حتی ایجاد رابطه با ما اعلام کردهاند.

دانشمندان در پژوهشی جدید نشان دادهاند نهنگهای قاتل گاهی طعمههایشان را به انسانها تعارف میکنند. به گفته آنها، این رفتار بیسابقه ممکن است نشانهای از تلاش این موجودات باهوش برای برقراری ارتباط اجتماعی با انسانها باشد.
برخلاف حیوانات خانگی مثل گربهها که گاهی طعمههای شکارشده را برای صاحبان خود میآورند تا علاقه یا احساس تعلق خود به خانواده را نشان دهند، تاکنون چنین رفتاری در حیوانات وحشی مشاهده نشده بود. اکنون پژوهش جدیدی که در نشریه Journal of Comparative Psychology منتشر شده، به رفتار مشابهی در نهنگهای قاتل اشاره میکند.
بررسی رفتار نهنگ قاتل در مواجهه با انسانها
در این تحقیق، پژوهشگرانی از کانادا، نیوزیلند و مکزیک 34 مورد از تعاملات نهنگهای قاتل با انسانها طی ۲۰ سال گذشته را بررسی کردهاند. در تمام این رویدادها، نهنگها داوطلبانه به انسانها نزدیک شده و طعمههایی مثل ماهی یا پرنده را مقابل آنها رها کردهاند.
«جرد تاورز»، نویسنده اصلی این پژوهش از مؤسسه Bay Cetology کانادا، میگوید:
«نهنگهای قاتل معمولاً با یکدیگر غذا تقسیم میکنند؛ این رفتاری اجتماعی است و راهی برای ساختن روابط درونگونهای. اینکه این رفتار را با انسانها نیز انجام میدهند، ممکن است نشاندهنده علاقه آنها به ارتباط با ما باشد.»
از میان 34 مورد ثبتشده، 11 مورد انسانها در آب حضور داشتهاند، 21 مورد روی قایق بودهاند و 2 مورد نیز کنار ساحل ایستاده بودند. در تمام موارد، نهنگها بدون تحریک یا دعوت قبلی، خودشان به انسانها نزدیک شده و طعمه را نزدیک آنها رها کردهاند.

پژوهشگران در تحقیق خود نوشتهاند:
«این رفتار ممکن است نخستین شواهد ثبتشده از شکارچی وحشی باشد که آگاهانه از طعمه یا اشیای دیگر برای بررسی مستقیم رفتار انسانها استفاده میکند.»
آنها همچنین اشاره کردهاند که نهنگهای قاتل در اغلب موارد پس از تعارف طعمه منتظر ماندهاند تا واکنش انسانها را ببینند. در ۷ مورد، حتی پس از آنکه انسانها طعمه را نپذیرفتهاند، نهنگها دوباره آن را تعارف کردهاند.
به گفته پژوهشگران، این رفتار ممکن است دلایل مختلفی داشته باشد و از منافع کوتاهمدت گرفته تا کنجکاوی فکری یا منافع احساسی بلندمدت در آن دخیل باشد. هیچکدام از این دلایل نیز لزوماً در تضاد نیستند. به باور پژوهشگران، احتمال دارد آنها با تعارف غذا به انسانها، تمرین رفتارهای فرهنگی جدید، بازیکردن، یادگیری درباره انسانها یا حتی ایجاد رابطه با ما باشند.
برای گفتگو با کاربران ثبت نام کنید یا وارد حساب کاربری خود شوید.