در پنل موانع توسعه کسبوکارها مطرح شد: صندوقهای سرمایهگذاری در ایران به تورم در کشور میبازند
پنل تخصصی موانع رشد کسبوکارها با حضور فعالان اکوسیستم استارتاپی در موزه ملی ارتباطات برگزار شد.
عصر روز گذشته و در حاشیه مراسم تفاهمنامه پست و صندوق کارایا، «مریم نجفی»، دبیر انجمن تجارت الکترونیک تهران، «رضا زرنوخی»، مدیرعامل صندوق مالی توسعه تکنولوژی ایران، «نیما قاضی»، همبنیانگذار علیبابا و «رضا صادقی»، درباره موانع توسعه کسبوکارها به گفتوگو پرداختند.
رضا زرنوخی، مدیرعامل صندوق مالی توسعه تکنولوژی ایران، درباره مهمترین ریسکهایی که یک سرمایهگذار ممکن است با آنها مواجه شود، گفت: «بزرگترین مانع در سرمایهگذاری خطرپذیر، اوضاع اقتصادی است. مسئله تورم بزرگترین ریسک در سرمایهگذاری خطرپذیر است. درواقع میتوانم بگویم ما بهعنوان صاحبان شرکتهای VC، به تورم میبازیم.»
او همچنین ادامه داد: «دیگر ریسک جدی غیرسیستماتیک در این حوزه که این روزها درحال تبدیلشدن به ریسک سیستماتیک است، بحران نیروی انسانی است.»
به گفته مدیرعامل صندوق مالی توسعه تکنولوژی، رگولاتوری نابسامان در ایران دیگر ریسک مهم برای کسبوکارهاست. او دراینباره ادامه داد: «قانونگذاری در مفهوم واقعی خود چیز بدی نیست و اتفاقاً نیاز کسبوکارهاست؛ اما در ایران اوضاع سامانی نداشته و تنها موجب سنگاندازیهای نابهجا میشود.»
مریم نجفی، دبیر انجمن تجارت الکترونیک، درباره موانع رشد کسبوکارهای اینترنتی گفت: «در دهه ۹۰ که به دهه استارتاپها شهرت داشت، کسبوکارها روند رشد خوبی داشتند. در این دهه سرمایهگذاران خارجی وارد ایران شدند و تجربههای بینالمللی در کنار سرمایه مادی این افراد اکوسیستم استارتاپی ایران را شکل داد.»
او از آغاز اختلالات اینترنتی بهعنوان آغاز چالشهای کسبوکارهای اینترنتی یاد کرد و گفت: «قطعی گسترده اینترنت در سال ۹۸، طرح صیانت و اختلالات اخیر اینترنت در کنار مشکلات دیگر مانند لغو توافقات هستهای، به اکوسیستم استارتاپی کشور آسیبهای جدی وارد کرده است.»
«اینترنت طبقاتی فقط ظاهرسازی است»
دسترسی به اینترنت آزاد از دیگر عوامل بقای استارتاپها به شمار میرود و نبود آن مهمترین مانع برای توسعه کسبوکارهاست. اینترنت طبقاتی مسئله دیگری است که از جانب مسئولان مربوطه بهعنوان راهحلی برای محدودیتهای اخیر اعمالشده بر اینترنت کشور مطرح شده؛ طرحی که تاکنون بسیاری از فعالان اکوسیستم استارتاپی ایران مخالفت خود را با آن اعلام کردهاند. نیما قاضی، همبنیانگذار علیبابا نیز در این پنل ضمن ابراز مخالفت خود با اینترنت طبقاتی، گفت: «ما از روزهای ابتدایی طرح این مسئله با آن مخالفت کرده بیانیه خود را نیز در انجمن تجارت الکترونیک منتشر کردیم. من معتقدم چنین طرحی مسئلهای را حل نمیکند و تنها نوعی ظاهرسازی است.»
به گفته نجفی، تیم، سرمایه و محیط مهمترین عوامل اثرگذار بر توسعه کسبوکارها هستند. او نگاه امنیتی به اکوسیستم استارتاپی را یکی از موانع مهم در مسیر رشد کسبوکارها خواند و گفت: «نگاه امنیتی به اکوسیستم استارتاپی باعث شد تا میزان سرمایهگذاری خطرپذیر در کشور کاهش چشمگیری پیدا کند. این درحالی است که میزان سرمایهگذاری در کشورهای همسایه مانند ترکیه خیلی بالاست.»
او همچنین ادامه داد: «این نگاه امنیتی از ورود استارتاپها به بورس نیز جلوگیری میکند. چنین فضایی علاوه بر خسارت به تجارت الکترونیکی، مسیر رشد را هم ناهموار میکند. درواقع این نگاه و دغدغه امنیتی باید مرتفع شود تا بیش از این جلوی رشد کسبوکارها گرفته نشود.»
رضا زرنوخی در ادامه درباره سایر موانع رشد کسبوکارها در شرایط کنونی گفت: «بهطور کلی شانس استارتاپها برای رسیدن به ارزشافزوده کاهش یافته است؛ ضمن اینکه مدلهای شتابدهی و حتی تعداد کسانی که تابآوری دارند و مهاجرت نکردهاند نیز کمتر شده است.»
قاضی در ادامه درباره شیوههای درست برخورد کسبوکارها با بحران گفت: «هر بحرانی راهکار خاص خود را میطلبد. اما یکسری مسائل کلی هم وجود دارد؛ برای مثال مسئله روابطعمومی در مواقع بحران مسئلهای ضروری است. تعامل روابطعمومی و رسانهها در چنین زمانهایی مسئلهای حساس و پیچیده محسوب میشود.»
برای گفتگو با کاربران ثبت نام کنید یا وارد حساب کاربری خود شوید.