ثبت بازخورد

لطفا میزان رضایت خود را از دیجیاتو انتخاب کنید.

واقعا راضی‌ام
اصلا راضی نیستم
چطور میتوانیم تجربه بهتری برای شما بسازیم؟

نظر شما با موفقیت ثبت شد.

از اینکه ما را در توسعه بهتر و هدفمند‌تر دیجیاتو همراهی می‌کنید
از شما سپاسگزاریم.

فناوری ایران

درگاه‌های پرداخت دیجی‌کالا به درخواست مرکز توسعه تجارت الکترونیکی بسته شد

دیجی‌کالا: این برخوردها باعث ناامیدی فعالان اقتصاد دیجیتال می‌شود

علی مومنی
نوشته شده توسط علی مومنی | ۱ آبان ۱۴۰۳ | ۱۱:۲۶

«دیجی‌کالا» اعلام کرد مجوز اینمادش به درخواست مرکز توسعه تجارت الکترونیک و بر اساس «اطلاعات اشتباه» تعلیق شده و در پی این اتفاق، با ارسال درخواست به شاپرک، درگاه‌های اینترنتی دیجی‌کالا نیز بسته شده است.

دیجی‌کالا در اطلاعیه‌ای که در این رابطه منتشر کرده نوشته است: «برخوردهاى این‌چنین با کسب‌وکارهاى نوآور باعث آسیب دیدن تجارت الکترونیک و خرده‌فروشى آنلاین و فعالان این عرصه در کشور خواهد شد.»

در بخش دیگری از این اطلاعیه ذکر شده است: «در شرایطى که انواع کالاهای قاچاق به وفور در فروشگاه‌های حضوری در سطح شهر و فروشکَاه‌هاى اینستاکَرامى، تلکَرامى و … به فروش مى‌رسد، برخورد این‌چنینى با فروشگاه‌هاى آنلاین رسمی که در بستر شفاف کالاها را عرضه می‌کنند، پیامی جز کوچ فروشندگان به فضاهای غیررسمی، بدون هرگونه نظارت و درآمد مالیاتی و ناامیدکردن فعالان اقتصاد دیجیتال ندارد.»

دیجی‌کالا گفته است این برخوردها به ۴۰۰ هزار فروشنده مشغول در این مارکت‌پلیس،‌ آسیب جدی می‌زند و معیشت آن‌ها را به خطر می‌اندازد.

در انتهای این اطلاعیه آمده است: «امیدواریم با تدبیر نهادهای ذی‌ربط، این مشکل به‌زودی برطرف شده و دیجی کالا بتواند به سرویس‌دهى مطلوب به مشتریان و فروشندگانش ادامه دهد.»

رئیس مرکز تتا: اطلاعیه دیجی‌کالا غیر دقیق و خلاف واقع است

پس از اینکه «دیجی‌کالا» اعلام کرد درگاه‌های پرداختش به درخواست مرکز توسعه تجارت الکترونیک بسته شده، رئیس این مرکز به این اتفاق واکنش نشان داد.

«امین کلاهدوزان»، رئیس مرکز توسعه تجارت الکترونیکی در واکنش به این اتفاق در شبکه اجتماعی ایکس (توییتر) نوشت: «متاسفانه این اطلاعیه دیجی‌کالا غیر دقیق و خلاف واقع هست. از ۴ ماه قبل به صورت مداوم با هدف حمایت از کل پلتفرم‌ها، جلسات با سکوهای دارای تخلف فروش کالای قاچاق (از جمله دیجی‌کالا) و ستاد مبارزه با قاچاق گذاشته شده و توافقات صورتجلسه شده که متاسفانه شرکت تعهدات را کامل اجرا نکرد.»

رئیس مرکز تتا همچنین نوشت: «اجرای قانون باید برای تمامی پلتفرم‌ها یکسان باشد و ایجاد رویه تبعیض بین شرکت‌ها، منطق مرکز نیست. به موازات البته پیگیر رفع این موارد و برگشت فعالیت دیجی‌کالا هستیم.»

دیدگاه‌ها و نظرات خود را بنویسید
مجموع نظرات ثبت شده (1 مورد)
  • نیما
    نیما | 3 روز قبل

    الان اینها از کجا می‌فهمند چه کالایی قاچاق هست و چه کالایی قاچاق نیست؟
    انواع و اقسام اجناس بنجل و فیک در بازار عرضه میشن و هیچ تلاشی در راستای ساماندهی بازار و جمع‌آوری اجناس فیک (که به تعدد، به عنوان کالای اصل به مشتری بخت‌برگشته فروخته می‌شوند) وجود ندارد.
    فقط با فشار بر پلتفرم‌ها، باعث افزایش قیمت اجناس میشن. بدون هیچ فایده دیگری.
    اگر خیلی به فکر مردم هستید، اقتصاد کشور رو باز کنید تا شرکت‌ها به صورت رسمی در این مملکت نمایندگی بزنن و اجناس اصل به صورت رسمی از راه گمرک و نمایندگی رسمی به مصرف‌کننده عرضه بشه.
    افسوس که در نهایت، آقازادگان هستن که امکان واردات ابن اجناس رو دارن و دست بقیه کوتاه ... .

مطالب پیشنهادی