حذف اپلیکیشنهای ایرانی از گوگل چه عواقبی خواهد داشت؟
ورود اپلیکیشنهای فیک به گوگل پلی به جای اپلیکیشنهای حذف شده و رسمی کسبوکارها را نگران کرده است.
سریال حذف اپلیکیشنهای ایرانی از گوگل پلی همچنان ادامه دارد. دیجیکالا، دیوار، آپ و تپسی، چند اپلیکیشنی هستند که در روزهای اخیر همزمان از گوگل پلی حذف شدند و دلیل آن نیز تحریمها اعلام شده است. کاربران این اپلیکیشنها دچار سردرگمی شدند. جایگزینی اپلیکیشنهای تقلبی در مارکت اندرویدی گوگل نگران کنندهترین اتفاقی است که در این روند کاربر و کسبوکار را همزمان دچار مشکل خواهد کرد.
حذف ناگهانی به دلیل وضع تحریمها علیه ایران پیش از این هم اتفاق افتاده بود، این بار اما روند حذف با موارد قبلی متفاوت است و این کسبوکارها بیشتر از قبل نگران شرایط کاربران خود هستند. این اقدام با استناد به ماده 16.5 «توافقنامه توسعهدهندگان» اعمال شده و به تحریمهای وضعشده از سوی دولت آمریکا اشاره دارد.
کاربران و اپلیکیشنهایی که دیگر نیستند
«فرزانه هاشمی»، مدیر موبایل مارکتینگ دیجیکالا درباره حذف اپلیکیشن دیجیکالا از گوگلپلی، گفت: «این بار حذف اپلیکیشن دیجیکالا با موارد قبلی متفاوت است. موارد قبلی اپلیکیشن پایین میآمد و بعد از مذاکره یا تغییرات اپلیکیشن دوباره بالا میرفت. این بار به دلیل تغییرPackage name، با شرایط بسیار متفاوتی مواجه هستیم.»
به گفته هاشمی با تغییر Package name مشکلات نصب و بهروزرسانی برای کاربران جدیتر میشود.
او در ادامه با اشاره به وضعیت کاربرانی که قبلا اپلیکیشن دیجیکالا با Package name قبل را استفاده میکرند، گفت: «این کاربران به دلیل بالا آمدن یک اپلیکیشن دیگر دچار سردرگمی میشوند. همچنین برای دریافت به روز رسانی و امکانات فنی هم دچار مشکل خواهند شد.»
هاشمی همچنین به از دست دادن کاربر در این موارد اشاره کرد و گفت: «در روند حذف اپلیکیشن یکی از مشکلات جدی ورود اپلیکیشنهای فیک به بازار و حواشی حاصل از نصب اپلیکیشنها است. کاربر اگر ریزبین نباشد متوجه فیکی اپلیکیشن نمیشود و تجربه نامطلوبی که در جریان استفاده از اپلیکیشن فیک دارد روی تجربه کاربری او تاثیر منفی خواهد گذاشت.»
او در پاسخ به این پرسش که برنامه دیجیکالا برای روبرو شدن با این مشکل در حال حاضر چیست و آیا از ارتباطات خود با گوگل نیز استفاده خواهد کرد یا نه، گفت: «وضعیت در حال حاضر نسبت به موارد قبلی خیلی متفاوت است. گروه حقوقی تیم دیجی کالا در حال پیگیریهای قانونی و حقوقی است تا هرچه زودتر مشکل پیش آمده حل شود.»
هاشمی همچنین در پاسخ به اینکه آیا مقامات دولتی و مسئولان واکنشی نسبت به این مشکل داشتهاند و دیجیکالا این مشکلات را از آنها پیگیری کرده یا نه، گفت: «این مشکل باید در کوتاهترین زمان ممکن حل شود. از همین رو ناچاریم با بیشترین سرعت ممکن خودمان این روند را پیگیری کنیم. از همین رو نمیتوانیم منتظر پروسههای بلند مدت دولتی باشیم.»
خطر اپلیکیشنهای فیک برای کاربران
«آرمان فرجزاده»، مدیر اجرایی آپ نیز، در پی حذف اپلیکیشن این پلتفرم از گوگل پلی، به دیجیاتو، گفت: «بعد از حذف اپلیکیشن آپ از گوگل پلی، اپلیکیشن فیک دیگری به جای آپ روی گوگل پلی در دسترسی قرار گرفته که تا این لحظه 5 هزار نفر آن را نصب کردند.»
فرجزاده حذف اپلیکیشن آپ از گوگل پلی به دلیل تحریمها را تائید کرد و گفت: «ایمیلی مشابه ایمیل دریافت شده توسط دیگر پلتفرمها به ما در آپ هم ارسال شده است.»
به گفته فرجزاده این اپ 24 مگابایتی دقیقا با دیتای اپلیکیشن آپ است و منجر به گمراهی کاربران شده است.
او با تاکید بر اینکه تیم حقوقی در حال پیگیری این مشکل هستند، گفت: «فعلا در حال حاضر تنها راهکار موجود برای جلوگیری از عواقب این مشکل، اطلاعرسانی به مردم است.»
فرجزاده در پاسخ به این پرسش که «آپ» مسیر و روند پیگیری برگرداندن اپلیکیشنها به گوگلپلی را چطور پیش خواهد برد، گفت: «بخشی از این پیگیریها به صورت مدون و از طریق شرکت خارجی پیش میرود، بخش دیگر هم به کمک ارتباطات موجود با ایرانیان خارج از کشور است.»
به گفته او پیگیریهای رسمی در جریان اجراست اما هنوز از مسیر روابط با ایرانیان حاضر در گوگل پیگیری انجام نشده است.
فرجزاده همچنین در پاسخ به اینکه، آیا نهادهای دولتی و مسئولان حاکمیتی این موضوع را پیگیری کردهاند یا نه، گفت: «همه اتفاقها خیلی سریع پیش آمد، از همین رو نیاز است تا ابعاد ماجرا بیشتر بررسی شود. برخی از اپلیکیشنهایی که در حال حاضر حذف شدهاند، پیشتر هم حذف شده بودند و احتمالا در این روند بتوانند به ما کمک کنند. هرچند تا امروز هیچ اجماعی شکل نگرفته است.»
این اولین بار نیست که اپلیکیشنهای ایرانی به دلیل مسائل مربوط به تحریم از گوگلپلی حذف شدند. این روند همواره با مشکلات گستردهای همراه بوده است که سردرگمی کاربران اولین مشکل کاربران است. حالا اما انتشار اپلیکیشنهای فیک و استفاده کاربران از این اپلیکیشنها نگرانی را افزایش داده. حالا باید دید در پی این مشکلات نهادهای مسئول این بار چطور شرایط را مدیریت خواهند کرد و به چابکی بخش خصوصی پیش خواهند رفت یا نه.
دیدگاهها و نظرات خود را بنویسید
برای گفتگو با کاربران ثبت نام کنید یا وارد حساب کاربری خود شوید.
طرف میگه اینا من رو تو کشورشون محدود کردن - درآمدی هم که برای من ندارن پس من هم جمعشون میکنم
البته بهونه دست نظام میده که با مردم مشکل دارن میبینین نمیذارن نخبه های کشور کار کنن و ...
بعد نمیگه خودش فیلترش کرده و باخیال راحت نمیتونیم 1 اپ اپدیت کنیم
حق گوگل پلی بود فیلتر بشه،کرمو