ثبت بازخورد

لطفا میزان رضایت خود را از دیجیاتو انتخاب کنید.

واقعا راضی‌ام
اصلا راضی نیستم
چطور میتوانیم تجربه بهتری برای شما بسازیم؟

نظر شما با موفقیت ثبت شد.

از اینکه ما را در توسعه بهتر و هدفمند‌تر دیجیاتو همراهی می‌کنید
از شما سپاسگزاریم.

فناوری ایران

رئیس سازمان فضایی ایران: برای رشد پرشتاب صنعت فضایی باید بخش خصوصی وارد شود

حسن سالاریه از پیش‌خرید تصاویر ماهواره‌های بومی از سوی سازمان فضایی ایران خبر داد.

الیاس براهویی نژاد
نوشته شده توسط الیاس براهویی نژاد | ۳ مرداد ۱۴۰۳ | ۱۴:۲۶

«حسن سالاریه»، رئیس سازمان فضایی ایران، در نشست خبری گزارش پیشرفت پروژه‌های فضایی و ارائه برنامه سال ۱۴۰۳ این سازمان، از پرتاب ۱۲ ماهواره در دولت سیزدهم خبر داد و گفت این سازمان در سال جاری حدود 6 تا 8 ماهواره دیگر پرتاب خواهد کرد.

احیای شورای‌عالی فضا تصمیم‌گیری‌ها را یکپارچه می‌کند

سالاریه در تشریح دستاوردهای سازمان فضایی ایران در دولت سیزدهم، یکی از مهم‌ترین اقدامات را احیای شورای‌عالی فضا در سال ۱۴۰۰ برشمرد که پس از حدود ۱۰ سال غیرفعال‌ بودن این شورا انجام شد. رئیس سازمان فضایی اشاره کرد باتوجه‌به حضور بازیگران مختلف در این حوزه، این شورا بالاترین مرجع سیاست‌گذاری در صنعت فضایی کشور است و می‌تواند در یکپارچگی تصمیم‌گیری‌ها در این صنعت مؤثر باشد. 

سالاریه درباره فرایند فعالیت شورای‌عالی فضا توضیح داد که نخستین جلسه دوره جدید این شورا آذر ۱۴۰۰ برگزار شد. پس‌ازآن، در جلسه دوم، سال ۱۴۰۲، برنامه ده‌ساله فضایی کشور تصویب شد. سومین جلسه این شورا با تأخیری چندماهه خرداد ۱۴۰۳ برگزار شد که گزارشی از پیشرفت این برنامه در آن ارائه شد. 

او فعال‌ شدن دبیرخانه و کارگروه‌های شورای‌عالی فضایی و تدوین و رصد برنامه‌ها را نتیجه این اقدام برشمرد.

از پایگاه فضایی چابهار تا پایان سال بهره‌برداری می‌شود

رئیس سازمان فضایی ایران درباره پروژه‌های زیرساختی این سازمان به شروع احداث پایگاه فضایی چابهار اشاره کرد. به گفته سالاریه، این پروژه در سه فاز طراحی شده است که فاز نخست آن تا پایان سال آماده بهره‌برداری می‌شود. سالاریه تصریح کرد دولت مایل است از این پایگاه به‌صورت بین‌المللی و با همکاری کشورهای دیگر بهره‌برداری کند. 

احداث آزمایشگاه کلاس یک تن و تکمیل آزمایشگاه کلاس ۵۰۰ کیلوگرم، از دیگر اقدامات زیرساختی سازمان فضایی در این مدت بوده است. سالاریه ابراز امیدواری کرد که زیرساخت آزمایشگاه کلاس یک تن تا پایان سال تکمیل شود. 

او هشدار داد: «بدون داشتن صنعت فضایی قوی، حکمرانی و مدیریت کشور دچار چالش‌های جدی می‌شود.» 

به گفته رئیس سازمان فضایی، در راستای تکمیل پایگاه‌های کنترل و دریافت داده‌های ماهواره‌ای نیز پایگاه خیام و دو پایگاه دیگر در شمال‌شرق و شمال‌غرب کشور تکمیل شده‌اند. 

ماهواره‌های پژوهش به بخش خصوصی سپرده شده‌اند

سالاریه یکی دیگر از اقدامات این سازمان را «فعال‌سازی زیست‌بوم خصوصی فضایی کشور» اعلام کرد و گفت: «اگر حوزه فضایی کشور بخواهد رشدی جهش‌گونه و پرشتاب داشته باشد، لاجرم باید بخش خصوصی وارد این حوزه شود.»

او یادآوری کرد بخش خصوصی که عمدتاً در حوزه تأمین تجهیزات و زیرسیستم‌ها فعال بوده، در دولت سیزدهم با انعقاد قراردادهای نسبتاً بزرگ وارد حوزه‌هایی مانند ماهواره‌سازی و پرتاب ماهواره شد. سالاریه دراین‌باره از پیش‌خرید تصاویر ماهواره‌های بومی خبر داد. 

رئیس سازمان فضایی درباره طراحی و ساخت ماهواره‌های پژوهش تصریح کرد این ماهواره‌ها که جنبه ایجاد سابقه فضایی دارند و برای توسعه فناوری به کار می‌روند، به بخش خصوصی سپرده شده است.

با پرتاب ماهواره کوثر بخش خصوصی محک می‌خورد

به گفته رئیس سازمان فضایی، این سازمان سال ۱۴۰۳ به‌منظور تکمیل پروژه‌های جاری، توسعه نمونه دوم ماهواره «پارس یک» را در دستور کار دارد و پروژه توسعه ماهواره‌های سنجشی اپتیکال «پارس دو» و «پارس سه» و ماهواره‌های سنجشی راداری «راد یک» و «راد دو» نیز براساس برنامه ده‌ساله کشور پیش خواهد رفت. 

او پیش‌بینی کرد مردادماه دو پرتاب جدید انجام شود همچنین از پرتاب ماهواره‌های «طلوع ۳» و «ظفر ۲» در ماه‌های آذر و دی امسال خبر داد. همچنین ماهواره «کوثر» که متعلق به بخش خصوصی است، امسال پرتاب می‌شود؛ سالاریه این پرتاب را «محک‌خوردن بخش خصوصی» دانست.

رئیس سازمان فضایی به‌عنوان بخشی از همکاری‌های بین‌المللی این سازمان در جهت توسعه صنعت ماهواره از قرارداد طراحی و ساخت نمونه‌های بعدی ماهواره‌های سنجشی که نسبت به ماهواره خیام دقت تصویربرداری بهتری دارند، همچنین تأمین ماهواره مخابراتی با همکاری بخش خصوصی سخن گفت. 

سالاریه در زمینه توسعه کاربردها و خدمات فضایی نیز به اجرای تفاهم‌نامه‌هایی با سازمان نقشه‌برداری و وزارت جهاد کشاورزی برای استفاده از تصاویر ماهواره‌ای در حوزه‌هایی مانند کشاورزی و نقشه‌برداری اشاره کرد. 

طراحی و ساخت کپسول‌های زیستی ۵۰۰ و ۱۵۰۰ کیلوگرمی با قابلیت GNC هم از برنامه‌های سازمان فضایی در حوزه توسعه علوم و اکتشافات فضایی است. 

کشوری که از صنعت فضایی استفاده نکند، «عقب‌افتاده» محسوب می‌شود

سالاریه درباره عقب‌ماندن کشور در صنعت فضایی هشدار داد: «صنعت فضایی در دنیا در برهه‌ای از زمان در رقابت بلوک شرق و غرب با جنبه اقتداری شکل گرفت و سال‌ها بحث اقتدار مطرح بود اما این نگاه تغییر کرده است. صنعت فضایی نقش بسزا، تعیین‌کننده و بی‌بدیلی در مدیریت کشور دارد. استفاده از صنعت فضایی باتوجه‌به سرعت دسترسی به داده‌ها با هیچ صنعتی قابل‌قیاس نیست.»

او تصریح کرد: «اگر کشوری از این صنعت استفاده نکند، جزو کشورهای عقب‌افتاده محسوب می‌شود.»

دیدگاه‌ها و نظرات خود را بنویسید
مطالب پیشنهادی