ثبت بازخورد

لطفا میزان رضایت خود را از دیجیاتو انتخاب کنید.

واقعا راضی‌ام
اصلا راضی نیستم
چطور میتوانیم تجربه بهتری برای شما بسازیم؟

نظر شما با موفقیت ثبت شد.

از اینکه ما را در توسعه بهتر و هدفمند‌تر دیجیاتو همراهی می‌کنید
از شما سپاسگزاریم.

فناوری ایران

نظام جدید ارزیابی و حمایت از دانش‌بنیان‌ها رونمایی شد

اسدی‌فرد معتقد است که شرکت‌های دانش‌بنیان فناور درصورت رشد، می‌توانند به «ابرشرکت» یا همان یونیکورن تبدیل شوند.

مجتبی آستانه
نوشته شده توسط مجتبی آستانه | ۳ مرداد ۱۴۰۲ | ۱۲:۰۰

معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان رئیس جمهور از تغییرات نظام ارزیابی و حمایت از دانش‌بنیان‌ها رونمایی کرد. در این نظام جدید، دانش‌بنیان‌ها به سه دسته «نوپا»، «نوآور» و «فناور» تقسیم می‌شوند که بایستی مرحله به مرحله در مدت زمان مشخصی رشد کنند؛ در غیر این صورت حمایت از آنها قطع خواهد شد.

تا پیش از این، شرکت‌های دانش‌بنیان به سه دسته نوع اول، دوم و سوم دسته‌بندی می‌شدند که گاه موجب بروز تبعیض‌هایی می‌شد، اما در نظام جدید ارزیابی دانش‌بنیان‌ها، این مجموعه‌ها در سه دسته «نوپا»، «نوآور» و «فناور» تقسیم می‌شوند.

«نوپا»، شرکت‌های کوچکی هستند که هنوز به لحاظ کسب و کار به بلوغ لازم نرسیده‌اند. «نوآور» نیز شرکت‌هایی هستند که فروش سالانه آن‌ها بالاتر از 5 میلیارد تومان است، ولی سهم فروش آن‌ها از محصولات دانش‌بنیان کمتر از 50 درصد است.

دسته آخر شرکت‌های «فناور» هستند که تمرکز اصلی آن‌ها بر اقتصاد دانش‌بنیان است و در این حوزه فعالیت می‌کنند. سهم محصولات دانش‌بنیان از کل فروش این شرکت‌ها 50 به علاوه یک درصد است. این شرکت‌ها نیز فروش بالای 5 میلیارد تومان را در سال دارند.

در این دسته بندی جدید،80 درصد شرکت‌های دانش‌بنیان کشور که تقریباً 6 هزار و 750 مجموعه را شامل می‌شود در دسته نوپا قرار می‌گیرند. هزار شرکت در دسته نوآور و 650 شرکت هم فناور محسوب می‌شوند.

در آیین‌نامه جدید، حمایت از شرکت‌های دانش‌بنیان مبتنی بر میزان رشدشان است و شرکت‌هایی که در مراحل مختلف قرار دارند از حمایت‌های متفاوتی بهره‌مند هستند. به این ترتیب، نوعی انگیزه برای شرکت‌ها به وجود می‌آید که خود را از یک مرحله به مرحله بالاتر برسانند و از مزیت‌های این امر بهره‌مند شوند.

نکته حائز اهمیت اینجاست که این شرکت‌ها بایستی روند رشد خود را مرحله به مرحله طی کنند و نمی‌توانند از شرکت نوپا به فناور تبدیل شوند.

همچنین هر شرکت در مدت زمان مشخصی می‌تواند در یک مرحله باقی بماند و بعد از سپری شدن یک مدت مشخص به مرحله بعدی صعود کند. مثلاً شرکت‌ها تا ابد نمی‌توانند در مرحله نوپا باقی بمانند و از حمایت‌های این سطح بهره‌مند شوند.

آنطور که در آیین‌‌نامه مربوطه آمده است، شرکت‌های دانش‌بنیان نوپا سه سال فرصت دارند خود را به مرحله نوآور برسانند. در غیر این صورت حمایت‌ها قطع می‌شود. در واقع نوعی حمایت مشروط و زمان‌دار از شرکت‌ها به عمل خواهد آمد.

درآمد هزار میلیاردی 80 شرکت دانش‌بنیان فناور

«رضا اسدی‌فرد» در نشست خبری معرفی نظام جدید ارزیابی و حمایت از شرکت‌ها و مؤسسات دانش‌بنیان، اطلاعاتی درخصوص میزان درآمد این شرکت‌ها ارائه کرد.

بنابر اعلام او، اگر شرکت‌های دانش‌بنیان کنونی با معیارهای جدید دسته‌بندی شوند، 7 درصد آن‌ها در دسته «فناور» قرار می‌گیرند که حدود 600 مجموعه می‌شوند:

«این دسته طبق ارزیابی جدید، شرکت‌هایی هستند که فناوری سطح بالا دارند و به فروش بالا نیز رسیده‌اند. این شرکت‌ها درصورت رشد، می‌توانند به پرچم‌های علم و فناوری کشور تحت عنوان «ابرشرکت» تبدیل شوند. درحال‌حاضر نیز 70 تا 80 شرکت دانش‌بنیان فناور وجود دارد که درآمدی بالای یک هزار میلیارد تومان دارند.»

اسدی‌فرد به دسته دیگری که «نوآور» نامیده می‌شوند، اشاره کرد و گفت: «شرکت‌هایی وجود دارند که خروجی دانش‌بنیان ندارند، اما در فرایند تولید خود از فناوری‌ها و تجهیزاتی استفاده می‌کنند که سطح پیچیدگی بالایی دارد. این شرکت‌ها توانایی افزایش نوآوری و بهره‌وری را دارند و به‌عنوان شرکت نوآور دسته‌بندی می‌شوند. حدود 13 درصد از شرکت‌های دانش‌بنیان کنونی که 1200 شرکت را شامل می‌شود، نوآور هستند.»

به گفته وی، حدود 7 هزار شرکت که 80 درصد دانش‌بنیان‌ها را تشکیل می‌دهند نیز در دسته شرکت‌های نوپا قرار می‌گیرند: «این شرکت‌ها زیر 5 میلیارد تومان فروش دارند و به حمایت‌هایی در جهت رشد و توسعه بازار نیاز دارند.»

معاون توسعه شرکت‌های دانش‌بنیان معاونت علمی ریاست‌جمهوری اعتقاد دارد با گذشت حدود 12 سال از شکل‌گیری زیست‌بوم اقتصاد دانش‌بنیان، این زیست‌بوم به حدی از بلوغ رسیده است که از آن انتظار تأثیرگذاری در اقتصاد و حل مسائل کشور می‌رود.

دیدگاه‌ها و نظرات خود را بنویسید
مطالب پیشنهادی