ثبت بازخورد

لطفا میزان رضایت خود را از دیجیاتو انتخاب کنید.

واقعا راضی‌ام
اصلا راضی نیستم
چطور میتوانیم تجربه بهتری برای شما بسازیم؟

نظر شما با موفقیت ثبت شد.

از اینکه ما را در توسعه بهتر و هدفمند‌تر دیجیاتو همراهی می‌کنید
از شما سپاسگزاریم.

بهترین برنامه سفارش غذا
فناوری ایران

گزارش سالانه عطاویچ؛ فروش آنلاین مستقیم بهتر است یا فروش از طریق اسنپ‌فود؟

مدیرعامل عطاویچ اعتقاد دارد درحال‌حاضر راه‌اندازی یک فروشگاه آنلاین غذا با وجود رقبایی همچون اسنپ‌فود، هزینه‌های سنگینی به‌دنبال دارد.

آرش پارساپور
نوشته شده توسط آرش پارساپور | ۱۷ مهر ۱۴۰۲ | ۱۶:۱۵

گزارش سالیانه رستوران‌های زنجیره‌ای عطاویچ منتشر شده و در آن به آمار فروش آنلاین این رستوران‌ها اشاره شده است. بر‌اساس اطلاعات این گزارش، فروش عطاویچ در بستر آنلاین از دو طریق پلتفرم اسنپ‌فود و وب‌سایت رسمی خود این مجموعه صورت می‌گیرد. آن‌طور که در این گزارش آمده، سهم فروش عطاویچ از طریق وب‌سایت خود ۱۳ درصد بوده و این آمار در وب‌سایت اسنپ‌فود هم ۲۰ درصد است. با نگاهی به این آمار و همچنین جستجو در اینترنت، می‌توان به این موضوع پی برد که بسیاری از رستوران‌های زنجیره‌ای معروف اقدام به راه‌اندازی وب‌سایت خود کرده‌اند و به‌تنهایی نیز به فروش آنلاین و رساندن سفارش‌ها به دست مشتریان خود می‌پردازند.

آیا این موضوع می‌تواند به‌تدریج سهم اسنپ‌فود به‌عنوان بزرگ‌ترین و پلتفرم بی‌رقیب سفارش آنلاین غذا را از بازار کم کند؟

سفارش آنلاین غذا عطاویچ

مدیرعامل عطاویچ در گفت‌وگو با دیجیاتو به پیشینه ثبت سفارش آنلاین در این پلتفرم پرداخت و در پاسخ به این پرسش که آیا عطاویچ از ابتدا قصد فروش آنلاین داشته است یا خیر، گفت: «زیربنای فروش آنلاین عطاویچ از سال 1393 گذاشته شد. هم‌زمان با ایجاد جذابیت خرید آنلاین و شکل‌گیری فرهنگ آن، ما نیز به‌دنبال این موضوع بودیم. چالش‌هایی همچون پوز سیار برای پیک موتوری یا دریافت وجه نقد وجود داشت؛ ازهمین‌رو برای تسهیل فرایند خرید و عقب‌نماندن از تکنولوژی، این بستر را از سال 1393 فراهم کردیم.»

«میلاد گودرزی» در پاسخ به دیگر پرسش دیجیاتو مبنی بر اینکه آیا می‌توان مبالغ کمیسیون اسنپ‌فود را روی مارکتینگ و توسعه وب‌سایت خود رستوران هزینه کرد؟ گفت:

«هر سرمایه‌گذاری برای مارکتینگ و سایت رستوران می‌تواند مفید باشد، اما میزان کمیسیون رقمی نیست که در بحث سایت بتواند یک تغییر و تحول اساسی ایجاد کند. این عدد بسیار کمتر از عدد مورد‌نیاز برای ایجاد تحول و راه‌اندازی یک کسب‌وکار آنلاین است. بنابراین پاسخ سؤال شما خیر است. سهم کمیسیون اسنپ‌فود نمی‌تواند تغییری در بحث فروش آنلاین ایجاد کند و دو مبحث جدا از هم است.»

گودرزی باور دارد رستوران‌ها در مدیریت سایت اختصاصی فروش آنلاین خود به مشکلات خاصی برمی‌خورند و ازهمین‌رو، برخی از رستوران‌ها نمی‌توانند در این کار موفق باشند. او تأکید دارد این دسته از رستوران‌ها به مدیریت اکانت اسنپ‌فود خود بسنده می‌کنند و برخی نیز با چالش‌ها سر‌وکله می‌زنند: «چالش‌های سایت خود ما از جنس چالش‌های تمامی کسب‌وکارهای آنلاین است. نیاز به رسیدگی دائم فنی، نرم‌افزاری و سرورها دارد. چالش مدیریت و نگه‌داشت سایت جزو چالش‌های اصلی و مهم ماست.»

او تأکید دارد که آن‌ها در‌زمینه لجستیک به سرویس خودشان متکی هستند و در این زمینه برون‌سپاری انجام نداده‌اند: «اعتصاب پیک‌ها، اختلال سرور و… در مجموعه‌های دیگر رخ می‌دهد و ازهمین‌رو سعی کردیم به خودمان متکی باشیم.»

مدیرعامل عطاویچ در پاسخ به این پرسش که آیا همکاری با اسنپ‌فود برای رستوران‌ها صرفه اقتصادی دارد یا خیر، گفت: «ما اسنپ‌فود یا هر شرکت دیگری که در این زمینه فعالیت داشته باشد، به‌عنوان یک همکار می‌بینیم که بخشی از بازاری که شاید به آن دسترسی نداشته باشیم، پوشش می‌دهد. همکاری با اسنپ‌فود برای ما به‌صرفه است و دلیل اینکه روی وب‌سایت خود به‌صورت مجزا تمرکز کردیم هم این است که موضوع فروش آنلاین از ابتدای امر و پیش از همکاری با این مجموعه و سایر شرکت‌های مشابه، در دستورکار ما قرار داشت.»

او در پاسخ به این پرسش که چرا بسیاری از رستوران‌ها همچنان فروش آنلاین مستقل ندارند، به دیجیاتو گفت: «مدیریت یک وب‌سایت فروش آنلاین کار بسیار سخت و پیچیده‌ای است؛ بستر زیرساختی نرم‌افزاری و سخت‌افزاری قوی و نیروی انسانی متخصص می‌خواهد. همچنین نیاز به مارکتینگ قوی است تا با یک ابررسانه به نام اسنپ رقابت کنید و به هزینه بازاریابی سنگینی نیاز دارد. در‌مجموع برای کسب‌وکاری که هنوز شروع به انجام این کار نکرده، راه‌اندازی فروشگاه آنلاین بسیار هزینه‌بر و غیرمنطقی است. ما هم که فروش آنلاین داریم، به‌واسطه کارهایی است که به‌مرورزمان انجام داده‌ایم و تجربه‌هایی به‌دست آوردیم. اگر کسی بخواهد از صفر شروع کند و وارد این عرصه پیچیده شود، چیزی جز دردسر و هزینه اضافی برای آن‌ها به ارمغان نخواهد داشت.»

در حوزه سفارش آنلاین غذا چند بازیگر وجود دارد، اما بازیگر اصلی که احتمالاً سهم بیش از ۹۵ درصد بازار را در اختیار دارد، اسنپ‌فود است. این موضوع طی سالیان گذشته انتقادات زیادی به‌همراه داشته و برخی باور دارند که این مسئله باعث شده است که کاربران و رستوران‌ها حق انتخاب برای استفاده یا همکاری با پلتفرم‌های مختلف را نداشته باشند. در این بین، بازیگران بزرگی نظیر دیجی‌کالا (با سرویس «جت») سعی کردند سهمی از این بازار دریافت کنند، اما حتی این بازیگران بزرگ هم نتوانستند آن‌طور که باید، خودشان را در این مارکت نشان دهند.

سایت فروش عطاویچ

درحال‌حاضر رستوران‌های زنجیره‌ای تلاش دارند تا با راه‌اندازی وب‌سایت اختصاصی خود، در این بازار سهمی داشته باشند و دست‌کم مشتریان خاص و ویژه خود را از طریق وب‌سایت شخصی پشتیبانی کنند. بسیاری از این وب‌سایت‌ها خدمات خاصی به باشگاه مشتریان خود اعطا می‌کنند که باعث می‌شود کاربران اشتیاق بیشتری نسبت به استفاده از آن‌ها نشان دهند.

با توجه به زیادشدن این وب‌سایت‌ها و ورود رستوران‌های بیشتر به عرصه فروش مستقیم و بی‌واسطه محصولات خود به مشتریان، به‌نظر می‌رسد که در آینده نه‌چندان دور، بازار سفارش آنلاین غذا دستخوش تغییراتی شود. به‌نظر می‌رسد یک بازیگر قدرتمند دیگر نتوانسته است شاخ غول اسنپ‌فود را بشکند اما شاید در این بازار، بازیگران خرد اما زیاد در کنار یکدیگر بتوانند سهم این وب‌‌سایت را کمتر کنند و آن را به‌عنوان یک همکار ببینند تا یک مرکز (یا بهتر است بگوییم شعبه) اصلی فروش آنلاین محصولات خود.

دیدگاه‌ها و نظرات خود را بنویسید
مطالب پیشنهادی