ثبت بازخورد

لطفا میزان رضایت خود را از دیجیاتو انتخاب کنید.

واقعا راضی‌ام
اصلا راضی نیستم
چطور میتوانیم تجربه بهتری برای شما بسازیم؟

نظر شما با موفقیت ثبت شد.

از اینکه ما را در توسعه بهتر و هدفمند‌تر دیجیاتو همراهی می‌کنید
از شما سپاسگزاریم.

فناوری ایران

ماجرای اختلاف اسنپ و سازمان امور مالیاتی چیست؟

اسنپ با خطر پرداخت مالیات معوقه از سال ۱۴۰۰ مواجه شده است.

علی مومنی
نوشته شده توسط علی مومنی | ۹ مرداد ۱۴۰۳ | ۱۸:۱۳

به گفته مدیرعامل «اسنپ»، این پلتفرم براساس قانون، از مالیات معاف است اما سازمان امور مالیاتی تأکید می‌کند این معافیت برای پلتفرم‌های حمل‌ونقل است و اسنپ خود را پلتفرم حمل‌ونقل نمی‌داند.

به گزارش دیجیاتو، «محمد خلج»، مدیرعامل اسنپ، روز گذشته در رشته توییتی اعلام کرد این تاکسی اینترنتی با تهدید جدی پرداخت مالیات بر ارزش‌افزوده مواجه شده است. به گفته خلج، براساس بخشنامه سال ۹۹ سازمان امور مالیاتی، کاربران اسنپ از پرداخت مالیات بر ارزش‌افزوده معاف هستند.

سازمان امور مالیاتی سال ۱۳۹۹ در بخشنامه‌ای به‌صراحت اعلام کرده بود: «با عنایت به اینکه پرداخت مالیات بر ارزش‌افزوده، مربوط به مصرف‌کننده نهایى خواهد بود و به‌موجب قانون مالیات بر ارزش‌افزوده، خدمات حمل‌ونقل مسافر فارغ از نوع، نحوه و کیفیت آن مشمول مالیات بر ارزش‌افزوده نیستند؛ لذا اشخاص حقیقى و حقوقى که مبادرت به ارائه خدمات هوشمند جابه‌جایى مسافر مى‌کنند، چنانچه این جابه‌جایى مسافر موضوع قرارداد منعقده حمل مسافر را به خودروهای خود مالک واگذار و درصدى از کرایه حمل را طبق مقررات دریافت کنند، درآمد حاصله از آن به‌عنوان درآمد حاصل از حمل‌ونقل مسافر بوده و مشمول معافیت بند (۱۲) ماده (۱۲) قانون مذکور است.»

خلج در بخش دیگری از این رشته توییت اعلام کرد، اسنپ به دیوان عالی عدالت اداری شکایت کرده و امیدوار است: «دیوان، با ایستادن طرف حق، حامی بقای این کسب‌وکار و حقوق کاربرانش باشد.»

پس‌ازاین، سازمان امور مالیاتی به رشته توییت مدیرعامل اسنپ واکنش نشان داد. «داوود خدابنده»‌، مدیر روابط‌عمومی این سازمان، در توییتی نوشت: «اگر اسنپ می‌پذیرد خدمات حمل‌ونقل شهری ارائه می‌دهد و لوازم آن، مانند امنیت مسافران، را متعهد می‌شود، طبق قانون از مالیات بر ارزش‌افزوده معاف خواهد بود. سازمان امور مالیاتی در جلسات متعدد، توضیح فوق و راهنمایی‌های لازم را به شرکت منعکس کرده است.»

«داوود خدابنده»‌، مدیر روابط‌عمومی

اشاره خدابنده به بخشی از «قوانین و مقررات اسنپ‌باکس»‌ است. در بند ۱۲ ماده ۳ قوانین اسنپ‌باکس آمده است: «کاربران مى‌پذیرند که اسنپ خدمات حمل‌ونقل شهرى نیست بلکه تنها خدمات نرم‌افزارى است که ارتباط بین کاربر سفارش‌دهنده و کاربر راننده را به‌منظور توافق بر انجام حمل مرسوله یا انجام سفر فراهم می‌نماید.»

در بخش دیگری از این بند قید شده است: «شرکتْ ضامن صلاحیت، رفتار و اعمال کاربران در مقابل یکدیگر نبوده و هیچ مسئولیت حقوقی و کیفری دراین‌خصوص و اتفاقات حین حمل یا انجام سفر نخواهد داشت.»

بخشی که مدیر روابط‌عمومی سازمان امور مالیاتی به آن استناد کرده، در قسمت «قوانین و مقررات اسنپ‌باکس»‌ نوشته شده است اما به نظر می‌رسد جملات آن درمورد «اسنپ» است. پیش‌ازاین نیز یکی از نمایندگان مجلس به نام «رضا حاجی‌پور»‌ این اقدام سازمان امور مالیاتی را «غیرقانونی» دانسته و گفته بود: «اعمال این مالیات باعث ایجاد مستقیم و غیرمستقیم تورم و گرانی در سطح کشور و سوق‌دادن مردم به‌سمت با خودروهای شخصی می‌شود و عقب‌گرد کشور در جهت حرکت به‌سمت توسعه سهم اقتصاد دیجیتال را به‌دنبال دارد.»

پیش‌ازاین نیز یکی از نمایندگان مجلس به نام «رضا حاجی‌پور» اقدام سازمان امور مالیاتی برای دریافت مالیات بر ارزش‌‌افزوده از تاکسی‌های اینترنتی را «غیرقانونی» دانسته و گفته بود: «اعمال این مالیات به‌صورت مستقیم و غیرمستقیم باعث ایجاد تورم و گرانی در سطح کشور و سوق‌دادن مردم به‌سمت استفاده از خودروهای شخصی می‌شود و عقب‌گرد کشور در جهت حرکت به سمت توسعه سهم اقتصاد دیجیتال را به‌دنبال دارد.»

علی مومنی

در دانشگاه در رشته اقتصاد تحصیل کردم و حالا چند سالی است به کاری که تقریبا ارتباطی به تحصیلاتم ندارد مشغول هستم، یعنی خبرنگاری. فعالیت در حوزه رسانه در ایران و احتمالا در بسیاری از کشورها کار آسانی نیست اما عشق و علاقه به خبر با تمام دردسرهایش‌ آن چیزی است که من و بسیاری از خبرنگاران را نمک‌گیر کرده است. این حرف شاید کمی کلیشه‌ای به نظر بیاید اما واقعیتی است که نمی‌شود انکارش کرد. اکنون و از ابتدای سال ۱۴۰۳ در دیجیاتو، اخبار فناوری ایران را دنبال می‌کنم و می‌نویسم.

دیدگاه‌ها و نظرات خود را بنویسید
مطالب پیشنهادی