یادگیری برنامه نویسی را از کجا شروع کنم؟
سالها پیش در یک کلیپ، یکی از مهندسان نرمافزار معروف ادعا کرده بود که اگر شما تنها خواندن و نوشتن بلد باشید، میتوانید به سراغ یادگیری برنامه نویسی بروید. استیو جابز هم معتقد بود که ...
سلب مسئولیت: دیجیاتو صرفا نمایشدهنده این متن تبلیغاتی است و تحریریه مسئولیتی درباره محتوای آن ندارد.
سالها پیش در یک کلیپ، یکی از مهندسان نرمافزار معروف ادعا کرده بود که اگر شما تنها خواندن و نوشتن بلد باشید، میتوانید به سراغ یادگیری برنامه نویسی بروید. استیو جابز هم معتقد بود که تمام مردم باید برنامه نویسی کردن را یاد بگیرند به این خاطر که انجام این کار نحوه تفکر را به ما یاد میدهد.
بله! درست شنیدید! برنامهنویسی کردن به خاطر ماهیت خود، نحوه تفکر و پیدا کردن راهحل را در سایر جنبههای زندگی تقویت خواهد کرد. برای مثال همهی ما از کودکی اعداد اول را حفظ کردهایم (2و3و5و7و...). اما اگر بخواهیم به عنوان یک برنامهنویس به موضوع نگاه کنیم، قضیه بسیار متفاوت خواهد بود. شما باید ویژگی منحصربهفرد این اعداد را پیدا کنید و سعی کنید این مسئله را به ماشینی تفهیم کنید که جز 0 و 1 چیزی نمیفهمد. با ما همراه باشید تا اهمیت یادگیری این مهارت بیشتر آشنا شوید.
مزایای یادگیری برنامه نویسی
با این که اکثر افراد فکر میکنند که برنامه نویسی صرفا برای افراد باهوش است که از تعامل با سایر انسانها فراریاند و میخواهند کل زندگی خود را در یک اتاق کوچک و با یک کامپیوتر و اتصال به اینترنت بگذرانند، اما واقعیت بسیار متفاوت است. هر فردی که تمایل به حل مسئله در زندگی خود داشته باشد میتواند برنامهنویس خوبی هم باشد. تنها کمی علاقه و تلاش نیاز دارد تا راه خود را پیدا کند. اما مزایای یادگیری برنامه نویسی چیست؟
- رشد تفکر خلاقانه: شاید برایتان جالب باشد اگر بدانید که برنامهنویسی مانند یک هنر است؛ هنری که به واسطهی آن خلاقیت شما نمودار خواهد شد. احتمالا طی مسیر یادگیری برنامه نویسی به مسائلی برمیخورید که فقط و فقط توسط خود شما به وجود آمدهاند و توسط خود شما حل خواهند شد.
- افزایش مهارت حل مسئله: شروع برنامه نویسی با مفهومی به نام الگوریتم یا فلوچارت همراه است. این مفهوم به شما یاد میدهد که چگونه از صفر تا صد مفهوم را بفهمید و درک کنید. در واقع شما با تبدیل یک مسئله بزرگ به قطعات کوچکتر و حل همان قطعات کوچک در نهایت به راه حل نهایی خواهید رسید.
- شانس بالای یافتن مشاغل بهتر: این روزها تعداد مشاغلی که در حوزهی IT، مهندسی نرمافزار، هوش مصنوعی و ... وجود دارد بسیار بالاست. افراد با یادگیری برنامه نویسی میتوانند برای پذیرش در این فرصتهای شغلی درخواست بدهند و یا این که در کنار شغل دیگر خود به یادگیری برنامه نویسی بپردازند و برای آینده برنامه ریزی مطلوبتری داشته باشند.
چهارده گام موثر در یادگیری برنامه نویسی
بسیاری از ما که دقیقا نمیدانیم چه شغلی را دوست داریم یا برای چه کاری ساخته شدهایم، از احساساتی همچون تلف شدن عمرمان زجر میکشیم. اما خوب است بدانید آدمهای بسیاری در سراسر دنیا همین حس را دارند و صرفا با آزمون و خطا توانستهاند مسیر مورد علاقهی خود را پیدا کنند. به همین خاطر در اینجا تعدادی از گامهای موثر در یادگیری برنامه نویسی را بیان خواهیم کرد.
- شروع کردن: بهتر است به جای این که مدتهای طولانی به این فکر کنید که به برنامه نویسی علاقه دارید یا نه، آن را شروع کنید. استفاده از یک دوره آنلاین یا شرکت در یک کلاس آموزش برنامهنویسی میتواند انتخاب خوبی باشد.
- زود خسته نشدن: فرقی نمیکند که میخواهید برنامهنویسی یاد بگیرید یا کیکپزی، در هر صورت اگر نتوانید صبر پیشه کنید و در برابر ارورهای عجیبوغریب یا کرختی مقاومت کنید، احتمالا هرگز در کاری پیشرفت آنچنانی نخواهید کرد.
- کتاب خواندن: با این که استفاده از دورههای آموزشی میتواند بسیار مفید باشد اما خواندن کتاب خوب به یادگیری شما عمق میدهد و اگر به زبان اصلی باشد، شما را با دانش روز دنیا آشنا خواهد کرد.
- تماشای فیلمهای آموزشی: فیلمهای آموزشی اصولا از آخرین تکنولوژیها و راهکارها برای آموزش برنامه نویسی به شما استفاده میکنند. یک مدرس خوب پیدا کنید و سعی کنید ویدیوهایش را چند بار ببینید.
- یادگیری پارادایمهای مختلف برنامه نویسی: برنامهنویسی شیءگرا، تابعی، رویهای، دستوری و... از جمله پارادایمهای برنامهنویسی است که بهتر است یک برنامهنویس از آنها مطلع باشد.
- نشاندادن کد به بقیه: یادتان باشد که کدهای شما همواره باید در معرض دید بقیه قرار بگیرد تا نقد شده و اشکالات آن اصلاح گردد.
- نوشتن کدهای ساده: در یادگیری برنامه نویسی یک اصل مهم وجود دارد؛ هر چه سادهتر کد بزنید، بهتر است.
- متفاوت بودن: با این که الگوبرداری خوب است اما اگر حتی یک کد را کپی کردید، سعی کنید تغییرات مفید و مثبتی در آن ایجاد کنید.
- یادگیری زبان: با این که تعداد منابع فارسی بیشمار است اما در نهایت باید بدانید که زبان بینالمللی انگلیسی است و آخرین منابع اطلاعاتی به این زبان عرضه میشوند.
- عضو شدن در فورومها: فورومهای برنامهنویسی بهترین مکان برای نشان دادن کدهایتان به بقیه است. حتما با محیط آنها آشنایی پیدا کنید. بعد از مدتی با فوروم استک اور فلو آشنا خواهید شد. بنابراین نام آن را از همین حالا به خاطر بسپارید.
- آشنایی با گیتهاب: گیتهاب محلی برای نگهداری و به اشتراکگذاری کدهای شماست. حتما زمانی را به یادگیری آن اختصاص دهید.
- استفاده از یک سیستمعامل دیگر: شاید تا به حال با سیستمعاملی غیر از ویندوز آشنایی نداشته باشید اما خوب است بدانید که سیستمعاملهای دیگری از خانواده لینوکس وجود دارند که بهترین انتخاب برای برنامهنویسی هستند.
- اختصاص زمان برای یادگیری: حتی اگر تمام دورهها را گذراندید و حالا خودتان را یک برنامهنویس میدانید؛ بهتر است که یادگیری برنامه نویسی را متوقف نکنید. برنامهنویسی همواره در حال تغییر است و شما باید همگام با آن شوید.
- توجه به سلامتی: در نهایت لازم است بگوییم که سلامتی شما مهمترین داراییتان است. ساعات طولانی پشت سیستم نشستن میتواند برای سلامتی شما مضر باشد. حتما زمانی را به ورزش و فعالیتهای سالم اختصاص دهید.
بهترین سن برای شروع یادگیری برنامه نویسی
تقریبا از همان زمان که خواندن و نوشتن میآموزید تا دورهای که رنگدانههای موهایتان به صورت کامل از بین میرود، میتوانید یادگیری برنامه نویسی را شروع کنید. هیچ محدودیتی وجود ندارد. اما نکته اینجاست که اگر فرزند شما یا کودک و نوجوانی در اطراف شما وجود دارد، بهتر است شروع برنامه نویسی را هر چه سریعتر انجام دهید. یادگیری برنامه نویسی به کودکان ذهن آنها را خلاقتر و در نهایت مسیر موفقیت آنها را آسانتر خواهد کرد.
بهترین منابع یادگیری برنامه نویسی برای کودکان و نوجوانان
اسکرچ یکی از بهترین برنامهها برای آموزش برنامهنویسی به کودکان است که با هدف ایجاد انگیزه و علاقهی بیشتر به وجود آمده. در این برنامه کودک اقدام به نوشتن کد نمیکند یا با یک صفحهی سیاه و سفید ترسناک مواجه نخواهد شد. بلکه با استفاده از المانهای بصری و بازی علاوه بر سرگرمشدن، با مفاهیم برنامه نویسی و گامهای آن آشنا خواهد میشود.
اسکرچ با ساختار Drag and Drop خود به کودکان کمک خواهد کرد تا انواع بازیها و تصاویر متحرک یا انیمیشن را بسازند. به نظر میرسد آموزش برنامه نویسی برای کودکان با استفاده از اسکرچ بهترین گزینه است.
در مقابل نوجوانان میتوانند از گزینههای پیشرفتهتری همچون SoloLearn استفاده کنند که فضای مناسبتری برای آنهاست و به تبع آن پیچیدگیهای بیشتری دارد تا حوصلهی نوجوانان را سر نبرد.
بهترین زبان برای شروع برنامه نویسی چیست؟
اگر این سوال را از یک متخصص برنامه نویسی بپرسید، احتمالا عصبانی خواهد شد. برنامهنویسان حرفهای اغلب میگویند که شما باید بر اساس علاقهمندی خود زبان مناسب را پیدا کنید. برای مثال اگر دوست دارید که برای موبایل برنامهنویسی کنید، پس بهتر است جاوا یاد بگیرید. اگر تمایل زیادی به فعالیت در حیطهی هوش مصنوعی دارید، پایتون گزینهی بهتری برای شماست. اگر به دنبال طراحی فرانت هستید، بهتر است سراغ زبانهای Front-end مانند جاوا اسکریپت بروید.
اما اگر بخواهیم کمی همدلانهتر برخورد کنیم، در صورتی که آغاز کارتان است و از دنیای کامپیوتر هیچچیزی نمیدانید میتوانید یادگیری برنامه نویسی را با HTML و CSS آغاز کنید. با این که این دو زبان برنامهنویسی نیستند اما میتوانند شما را با فضای IT آشنا کنند. بعد از آن میتوانید سراغ گزینههای دیگری مانند پایتون بروید. همچنین برای کودکان هم بهترین گزینه استفاده از اسکرچ است.
مزایای یادگیری برنامه نویسی برای کودکان و نوجوانان
در حالی که در کشورهای پیشرفته بخش قابل توجهی از مردم برای یادگیری برنامه نویسی کودکان زمان صرف میکنند، اما این موضوع در کشور ما چندان آشنا نیست. خوب است بدانید که برنامه نویسی کودکان بسیار مهم است و میتواند برای آیندهی آنها نه تنها در مسیر شغلی بلکه در سایر شئون زندگی هم تاثیرگذار باشد. تقویت مهارت حل مسئله، انعطافپذیری، تقویت اعتمادبهنفس، رشد خلاقیت، سرگرمی، تقویت مهارتهای ریاضی و منطقی، تقویت زبان انگلیسی، ایجاد پشتکار، آشنایایی با فضای کامپیوتری و هوش مصنوعی، افزایش قدرت تصمیمگیری و... از جمله مزایای آموزش برنامه نویسی به کودکان است.
شروع آموزش برنامه نویسی برای کودکان و نوجوانان در آکادمی یاسان
یاسان یکی از مجموعههای آموزش برنامه نویسی برای کودکان است که سعی میکند با استفاده از ابزارهای تعاملی و بصری و بر اساس آموزشهایی که به صورت تکی بین دانشآموز و مربی و آموزش گروهی برگزار میگردد، مفاهیم برنامهنویسی، شیوه تفکر خلاقانه و هدفمند، تکنولوژی و مهارتهای ارتباطی را در آنها تقویت کند.
در یاسان تفکر سنتی آموزش وجود ندارد. مربیان این مجموعه به خوبی میدانند که یادگیری برنامه نویسی به کودکان به عوامل مختلفی مانند سن، روحیات و شرایط وی بستگی دارد. به همین خاطر متدهای آموزشی خود را برای هر دانشآموز به صورت اختصاصی پیادهسازی خواهند کرد.
دیدگاهها و نظرات خود را بنویسید
برای گفتگو با کاربران ثبت نام کنید یا وارد حساب کاربری خود شوید.
آموزش برنامه نویسی به کودکان؟ توی جهان از چه سنی این دوره ها شروع میشه ؟ اصلا نمونه خارجی آموزش برنامه نویسی به کودکان داریم؟