ثبت بازخورد

لطفا میزان رضایت خود را از دیجیاتو انتخاب کنید.

واقعا راضی‌ام
اصلا راضی نیستم
چطور میتوانیم تجربه بهتری برای شما بسازیم؟

نظر شما با موفقیت ثبت شد.

از اینکه ما را در توسعه بهتر و هدفمند‌تر دیجیاتو همراهی می‌کنید
از شما سپاسگزاریم.

رپورتاژ آگهی

کد اقتصادی و مالیاتی چیست و چگونه آن را دریافت کنیم؟

در این مطلب با ما همراه شوید تا ضمن تشریح کد مالیاتی و نحوه دریافت آن، به بررسی تفاوت این کد با کد اقتصادی بپردازیم.

واحد تبلیغات
نوشته شده توسط واحد تبلیغات | ۳۱ تیر ۱۴۰۳ | ۱۴:۴۵

سلب مسئولیت: دیجیاتو صرفا نمایش‌دهنده این متن تبلیغاتی است و تحریریه مسئولیتی درباره محتوای آن ندارد.

فعالیت اقتصادی همواره با مفهومی به‌ نام مالیات گره خورده است. سازمان امور مالیاتی کشور با هدف ساماندهی و مدیریت بهتر کسب‌و‌کارها یا همان اشخاص حقوقی یا حقیقی که فعالیت اقتصادی دارند، آن‌ها را مجاب به دریافت کد مالیاتی کرده است. اگر شما نیز به‌دنبال ثبت یک شرکت یا انجام فعالیتی اقتصادی در قالب کسب‌و‌کار هستید، احتمالا این اسم را بارها شنیده‌اید؛ اما مدارک و مراحل مورد نیاز برای آن را نمی‌دانید. در این مطلب با ما همراه شوید تا ضمن ارائه توضیحات بیشتر درباره این کد، نحوه دریافت آن را نیز به شما بگوییم و همچنین به بررسی تفاوت این کد با کد اقتصادی بپردازیم.

کد مالیاتی چیست؟

این کد در واقع یک شناسه ۱۰ رقمی است که توسط اداره مالیات به هر فعال اقتصادی اعم‌از حقیقی یا حقوقی داده می‌شود. با دریافت کد اقتصادی ، فعال اقتصادی تحت‌عنوان مودی مالیاتی شناخته می‌شود و به‌وسیله آن، مالیات فصلی یا سالانه هر کسب‌و‌کار محاسبه و به مدیران آن اطلاع داده می‌شود.

در یک تعریف ساده‌تر می‌توان این کد را یک شناسه منحصر‌به‌فرد دانست که ماهیتی مشابه یک پرونده مالیاتی مجازی دارد. اگر بخواهید تحت‌عنوان یک فعال اقتصادی عمل کنید، دریافت این کد یک امر ضروری محسوب می‌شود. همچنین دریافت این کد نیازمند ارائه مدارکی مشخص و طی‌کردن روالی خاص است.

شناسه مالیاتی چه فواید و کاربردهایی دارد؟

در دنیای فعالیت اقتصادی، این شناسه مانند یک کد ملی عمل می‌کند و به‌واسطه آن می‌توان اطلاعات مفید و فراوانی درباره یک شخص حقیقی یا حقوقی به‌دست آورد. برخی از مهم‌ترین کاربردها و فواید کد مالیاتی در ادامه بیان خواهد شد.

مشخص‌کردن میزان مالیات و بدهی مالیاتی

بی‌شک اولین کاربرد این شناسه، تعیین مالیات و بدهی‌های آن است و اصولا هر مالیاتی به یک شناسه مالیاتی منحصر‌به‌فرد اختصاص داده می‌شود.

دریافت کارت بازرگانی

اگر یک فعال اقتصادی قصد انجام واردات یا صادرات کالایی داشته باشد، به کارت بازرگانی احتیاج پیدا خواهد کرد. دریافت این کارت منوط‌به داشتن کد ۱۰ رقمی مالیاتی است.

انجام مناقصات یا مزایدات

جالب است بدانید که انجام مناقصه یا مزایده از طریق این شناسه صورت می‌پذیرد و اگر قصد فعالیت در این زمینه را داشته باشید، بدون‌شک به این شناسه نیاز خواهید داشت.

دریافت گواهی ارزش افزوده

هر فعال اقتصادی به‌ازای ارائه خدمات یا کالاهای خود، می‌تواند ارزش افزوده آن را دریافت و ثبت و مالیات مربوطه آن را نیز پرداخت کند. بهره‌مندی از چنین قابلیتی نیاز مبرمی به کد مالیاتی خواهد داشت که به واسطه ثبت‌ نام کد اقتصادی و مالیاتی قابل انجام است.

عقد قرارداد با سایر اشخاص حقیقی، حقوقی یا دولتی

برای عقد هرنوع قراردادی با سایر اشخاص اقتصادی، داشتن کدهای اقتصادی و مالیاتی ضروری خواهد بود.

ارائه اظهارنامه‌های عملکرد مالی سالیانه و فصلی

همانند موارد مرتبط با اظهارنامه ارزش افزوده، برای اظهارنامه عملکرد مالی به‌صورت فصلی یا سالیانه نیز به این کد نیاز دارید.

مدارک مورد نیاز برای دریافت کد اقتصادی و مالیاتی

در دریافت این کدهای اقتصادی و مالی، نیاز به مدارک مختلفی جهت احراز هویت خود دارید. همچنین باید توجه داشته باشید که این مدارک برای اشخاص حقیقی یا حقوقی، تفاوت‌های خاصی دارد. در ادامه تمامی مدارک مورد نیاز برای هر دو اشخاص حقیقی و حقوقی ذکر شده است.

مدارک لازم برای اشخاص حقیقی

  • پرکردن دفترچه مالیاتی
  • تکمیل فرم اطلاعات هویتی مربوط‌به اشخاص حقیقی در سامانه my.tax.gov.ir
  • ارائه اجاره نامه یا مدارک مالکیت محل فعالیت
  • ارائه یک حساب بانکی با شماره شبا به عنوان حساب تجاری

مدارک لازم برای اشخاص حقوقی

  • دریافت و تکمیل فرم‌های مخصوص دریافت شناسه اقتصادی شرکت (از بخش شناسایی و ثبت دارایی)
  • دریافت و تکمیل دفترچه شناسه اقتصادی از واحد اطلاعات خدمات اداره دارایی
  • کپی شناسنامه تمامی اعضای هیئت مدیره
  • کپی کارت ملی تمامی اعضای هیئت مدیره
  • کپی دو نسخه از آگهی تاسیس شرکت و آخرین تغییرات آن
  • کپی کامل اساسنامه شرکت
  • کپی آگهی روزنامه رسمی
  • کپی اظهارنامه شرکت یا شرکت‌نامه (ارائه تقاضانامه برای شرکت‌های غیرسهامی ضروری است)
  • کپی پروانه بهره‌برداری یا ارائه مجوز تاسیس (اگر موجود است)
  • پرداخت مالیات حق تمبر به اداره دارایی برای دریافت کد مالیاتی و اقتصادی
  • ارائه کپی سند مالکیت اقامتگاه قانونی شرکت (که در آگهی تاسیس روزنامه رسمی به آن اشاره شده است)

نکته مهم: اگر ملک شما اجاره‌ای است، باید کپی قرارداد اجاره که دارای تایید واحد مالیاتی محل است را ارائه دهید. همچنین ممکن است در گذر زمان مدارک مورد نیاز دچار تغییراتی شوند که در این صورت می‌توانید لیست جدیدترین و آخرین مدارک لازم را از اینترنت یا از سازمان مربوطه دریافت کنید.

مراحل دریافت شناسه مخصوص مالیاتی

گام اول

ابتدا برای گذراندن مرحله پیش‌ثبت‌نام، وارد سامانه کد رهگیری مالیاتی به آدرس my.tax.gov.ir شوید و گزینه پیش‌ثبت‌نام الکترونیکی را بزنید. در این صفحه باید ضمن مشخص‌کردن نوع مودی، کد امنیتی را نیز وارد کنید. در گام بعدی باید کد ملی (اشخاص حقیقی)، شناسه ملی (اشخاص حقوقی) یا کد فراگیر (اتباع خارجی) را وارد کرده و دکمه “ورود به ثبت‌نام” را بزنید.

گام دوم

در این بخش باید برای پیش‌ثبت‌نام کسب‌و‌کار یا فعالیت خود اقدام کنید. درصورتی‌که پیش‌تر در این سامانه حساب کاربری تشکیل داده باشید، لیست کسب‌و‌کارهای شما به‌ترتیب نمایش داده می‌شوند و اگر می‌خواهید به‌عنوان یک کاربر جدید ثبت‌نام کنید، باید روی گزینه پیش‌ثبت‌نام جدید کلیک کنید.

در ادامه مراحل دریافت کد مالیاتی، براساس نوع فعالیت خود (انفرادی یا مشارکتی) باید روی یکی‌از دو گزینه ثبت‌نام بدون شریک یا با شریک کلیک کنید. سپس دیگر کادرها که معمولا شامل شماره تلفن و کد پستی است را هم وارد کنید و روی پیش‌ثبت‌نام جدید کلیک کنید. حالا کد تاییدی به شماره موبایل شما ارسال می‌شود که باید آن را وارد کنید تا احراز هویت شوید.

در بخش بعدی باید موارد مربوط به اطلاعات هویتی خود مانند مشخصات کارت ملی، تاریخ تولد، کشور محل تولد را نیز وارد کنید و دکمه پیش‌ثبت‌نام جدید را بزنید. باید مدتی صبر کنید تا اطلاعات وارد‌شده توسط شما بررسی شود. اگر مراحل به‌خوبی پیش رفته باشد، احراز هویت نیز انجام می‌شود و اگر نواقصی وجود داشته باشد، به شما اطلاع داده می‌شود تا نقص‌های گزارش‌شده در دریافت کد مالیاتی را برطرف کنید.

گام سوم

بعد از مرحله بررسی اطلاعات و احراز هویت، باید تمامی اطلاعات کسب‌و‌کار خود را وارد کنید. صفحات هر بخش نیازمند اطلاعات مختلفی هستند که باید به دقت وارد شوند؛ اما جهت ثبت یک کسب‌و‌کار جدید باید اطلاعات آن را در کادر اول وارد کنید. در میان نوع کسب‌و‌کار خود باید مرتبط‌ترین گزینه را بزنید، اگر کسب‌و‌کار شما هیچکدام از موارد نبود، باید گزینه سایر را وارد کنید.

در بخش بعدی اطلاعات دیگری مثل نوع صنف، اطلاعات مجوز صنفی یا موارد مختلف دیگری که خواسته شده‌اند را وارد کنید. گام بعدی مربوط به محل فعالیت کسب‌و‌کار شماست که مواردی مثل تاریخ آغاز فعالیت، شماره تلفن ثابت و همچنین کد شهر خود را وارد کنید و گزینه ثبت را بزنید.

گام چهارم

در مرحله بعدی از مراحل دریافت کد مالیاتی باید اطلاعات آخرین وضعیت مشمولیت ارزش افزوده را وارد کنید و اگر نواقصی وجود داشت، همه نواقص را برطرف سازید. در صورت صحت اطلاعات واردشده، آن را تایید کرده و روی گزینه دریافت کد رهگیری کلیک کنید تا ثبت‌نام خود را به پایان برسانید و با زدن دریافت کد رهگیری مالیاتی، پیامکی حاوی یک کد ۱۰ رقمی به شماره شما ارسال خواهد شد.

دیدگاه‌ها و نظرات خود را بنویسید
مطالب پیشنهادی