ثبت بازخورد

لطفا میزان رضایت خود را از دیجیاتو انتخاب کنید.

Very satisfied Satisfied Neutral Dissatisfied Very dissatisfied
واقعا راضی‌ام
اصلا راضی نیستم
چطور میتوانیم تجربه بهتری برای شما بسازیم؟

نظر شما با موفقیت ثبت شد.

از اینکه ما را در توسعه بهتر و هدفمند‌تر دیجیاتو همراهی می‌کنید
از شما سپاسگزاریم.

تکنولوژی

پارس‌پک شبکه مخازن داخلی را برای برنامه‌نویسان در زمان قطعی اینترنت راه‌اندازی کرد

آشنایی کامل با میرورهای پرسرعت پارس‌پک برای داکر، npm، پایتون، لینوکس و عبور از خطاهای شبکه.

مهرانا عیسی‌پور
مهرانا عیسی‌پور منتشر شده در ۷ اردیبهشت ۱۴۰۵  |  ۱۵:۴۶

توسعه نرم‌افزار در دنیای امروز، بدون دسترسی پایدار به مخازن متن‌باز و پکیج‌های بین‌المللی عملاً غیرممکن است؛ اما در ایران، این وابستگی حیاتی همواره با یک چالش بزرگ روبه‌روست: اختلالات و قطعی‌های اینترنت بین‌الملل. در شرایطی که دسترسی به شبکه‌های جهانی با کندی مواجه می‌شود یا ارتباط با خارج از کشور به طور کامل قطع می‌گردد، فرآیندهای توسعه، تست و استقرار (CI/CD) در تیم‌های فنی متوقف شده و خطاهای مکرر شبکه، چرخه تولید نرم‌افزار را فلج می‌کند. برای رفع این مشکل و تضمین پایداری پروژه‌ها، پارس‌پک یک راهکار زیرساختی و راهبردی ارائه داده است. شبکه جامع میرورهای (Mirror) پارس‌پک دقیقاً برای همین شرایط طراحی شده است تا برنامه‌نویسان و مدیران زیرساخت بتوانند حتی در زمان قطعی کامل اینترنت بین‌الملل در ایران، به مهم‌ترین و پرکاربردترین مخازن نرم‌افزاری جهان با سرعت بالا و بدون وقفه دسترسی داشته باشند.

فهرست مطالب

این مقاله، به بررسی این زیرساخت جدید می‌پردازد و نشان می‌دهد چگونه استفاده از این مخازن می‌تواند پایداری، سرعت و امنیت پروژه‌های نرم‌افزاری را در برابر تلاطم‌های شبکه‌ای تضمین کند.

برای دسترسی به این سرویس‌ها و راهنمای استفاده از آنها به پارس‌پک مراجعه کنید.

میرور (Mirror) چیست و چرا در توسعه مدرن حیاتی است؟

پیش از ورود به جزئیات سرویس‌های ارائه‌شده، درک مفهوم «میرور» در معماری شبکه‌های نرم‌افزاری ضروری است. میرور یا آینه نرم‌افزاری، در واقع یک سرور یا مجموعه‌ای از سرورهای قدرتمند لوکال است که نسخه‌ای دقیق، همگام‌سازی‌شده و به‌روز از یک مخزن اصلی (مانند Docker Hub یا npm) را در خود جای می‌دهد.

زمانی که توسعه‌دهنده یا سرور استقرار، درخواستی برای دریافت یک پکیج ارسال می‌کند، این درخواست به جای طی کردن هزاران کیلومتر در شبکه جهانی اینترنت و عبور از فایروال‌ها و گیت‌وی‌های متعدد، مستقیماً به سرورهای محلی (در این مورد، دیتاسنترهای پارس‌پک در داخل کشور) هدایت می‌شود. نتیجه این معماری، کاهش چشمگیر تاخیر (Latency)، دور زدن کامل اختلالات اینترنت بین‌الملل، خنثی‌سازی تحریم‌های IP-based و افزایش خیره‌کننده سرعت دریافت داده‌هاست.

بررسی مخازن و میرورهای پارس‌پک

پارس‌پک با مطالعه دقیق نیازمندی‌های جامعه برنامه‌نویسان و مدیران سیستم (SysAdmins)، مجموعه‌ای از مهم‌ترین تکنولوژی‌ها را هدف قرار داده است.

شاهرگ حیاتی زیرساخت: میرور Docker

امروزه داکر (Docker) استاندارد بی‌بدیل کانتینرسازی (Containerization) در جهان است. معماری مایکروسرویس‌ها بدون داکر عملاً بی‌معنی است. با این حال، به دلیل تحریم‌ها و اختلالات، دستور ساده docker pull بارها به کابوس مدیران زیرساخت تبدیل شده است.

میرور ایمیج‌های داکر پارس‌پک، با ایجاد یک نقطه پایانی (Endpoint) داخلی، این وابستگی خطرناک به زیرساخت‌های ناپایدار بین‌المللی را قطع می‌کند. در فرآیندهای CI/CD که گاهی روزانه ده‌ها بار نیاز به دریافت ایمیج‌های پایه (Base Images) از Docker Hub وجود دارد، استفاده از این میرور تضمین می‌کند که پایپ‌لاین‌های استقرار (Deployment Pipelines) شما هرگز به دلیل خطای شبکه متوقف نخواهند شد. با تغییر ساده رجیستری پیش‌فرض داکر به این Endpoint، چرخه عملیاتی تیم‌های DevOps بهینه‌تر و پایدارتر می‌گردد.

اکوسیستم جاوا اسکریپت و میرور npm (نود جی‌اس)

اگر در دنیای وب فعالیت می‌کنید، فرار از جاوا اسکریپت و Node.js غیرممکن است. پلتفرم npm عظیم‌ترین رجیستری نرم‌افزاری تاریخ است. پوشه معروف node_modules معمولاً شامل هزاران فایل کوچک و بزرگ است که دانلود آن‌ها نیازمند ارتباط شبکه‌ای بسیار پایدار است.

خطاهای شبکه در زمان اجرای npm install می‌تواند ساعت‌ها وقت تیم توسعه را تلف کند. میرور npm پارس‌پک، این اکوسیستم غول‌پیکر را به داخل مرزها آورده است. این سرویس هوشمند، درخواست‌های دریافت ماژول را در بستری امن و ایزوله پردازش می‌کند. در نتیجه، توسعه‌دهندگان فرانت‌اند (React, Vue, Angular) و بک‌اند (Node.js) می‌توانند بدون نگرانی از قطعی اینترنت بین‌الملل یا ارورهای آزاردهنده تایم‌اوت، پروژه‌های خود را با حداکثر سرعت بیلد (Build) کنند.

بهشت مهندسان داده و هوش مصنوعی: میرور PyPI (پایتون)

پایتون زبان اول هوش مصنوعی، یادگیری ماشین و یکی از محبوب‌ترین ابزارهای توسعه بک‌اند (مانند Django و FastAPI) است. مخزن رسمی پکیج‌های پایتون یعنی PyPI، مرجع اصلی توسعه‌دهندگان برای دریافت کتابخانه‌هایی نظیر NumPy، Pandas یا TensorFlow است که حجم بالایی دارند.

میرور PyPI پارس‌پک، با کش (Cache) کردن هوشمند پکیج‌ها در سرورهای داخلی، ابزار مدیریت بسته pip را به یک ابزار فوق‌سریع تبدیل کرده است. در زمان قطعی یا کندی اینترنت جهانی، سرورهای شما برای نصب نیازمندی‌های پروژه (requirements.txt) نیازی به اتصال به خارج از کشور ندارند. این امر نه تنها سرعت توسعه را بالا می‌برد، بلکه امنیت استقرار نرم‌افزار روی سرورهای عملیاتی (Production) را نیز تضمین می‌کند.

قلب تپنده پروژه‌های وب: میرور Composer (پی‌اچ‌پی)

با وجود ظهور تکنولوژی‌های جدید، PHP و فریم‌ورک‌های قدرتمندی مانند لاراول (Laravel) همچنان بخش عظیمی از وب را می‌چرخانند. ابزار Composer، مدیر بسته استاندارد دنیای PHP است که برای ارتباط با مخزن اصلی یعنی Packagist به اینترنت آزاد و پرسرعت نیاز دارد.

با تنظیم کامپوزر پروژه‌های خود روی میرور داخلی پارس‌پک، فرآیند نصب، به‌روزرسانی و مدیریت وابستگی‌ها کاملاً در برابر اختلالات خارجی مصون می‌ماند. توسعه‌دهندگان می‌توانند پکیج‌های اختصاصی یا عمومی را بدون درگیری با محدودیت‌های خارجی مدیریت کنند و چابکی تیم توسعه نرم‌افزار را در هر شرایطی حفظ نمایند.

راهکار سازمانی مایکروسافت: میرور NuGet (دات‌نت)

توسعه‌دهندگان پلتفرم دات‌نت (.NET) که معمولاً در پروژه‌های بزرگ سازمانی و بانکی فعالیت می‌کنند، به شدت به مدیر بسته NuGet وابسته‌اند. یکپارچگی این ابزار با Visual Studio سرعت توسعه را بالا می‌برد، اما منوط به اتصال بی‌نقص به اینترنت است.

معماری میرور NuGet پارس‌پک به گونه‌ای طراحی شده است که در کسری از ثانیه پاسخگوی درخواست‌های نصب پکیج باشد. این سیستم هوشمند، تنها برای دریافت نسخه‌های جدیدتر با رجیستری جهانی همگام می‌شود و بقیه بار ترافیکی را از روی دوش شبکه‌های CDN خارجی برداشته و به شبکه‌ پایدار داخلی منتقل می‌کند. نتیجه این کار، کاهش چشمگیر زمان بیلد پروژه‌های C# و .NET است.

استواری در پروژه‌های Enterprise: میرور Maven (جاوا)

زبان جاوا همواره نماد پایداری در نرم‌افزارهای مقیاس‌پذیر بوده است. ابزار Maven از طریق فایل‌های pom.xml ساختار پروژه‌ها و وابستگی‌ها (فایل‌های JAR) را به صورت خودکار مدیریت می‌کند. در محیط‌های CI/CD جاوایی، دانلود نشدن یک فایل JAR کوچک می‌تواند کل فرآیند Release نرم‌افزار را متوقف کند.

میرور Maven پارس‌پک، یک محیط کاملاً ایزوله و اختصاصی برای توسعه‌دهندگان جاوا فراهم کرده است. با استفاده از این مخزن داخلی، تمامی چالش‌های مربوط به محدودیت‌های اینترنتی برطرف شده و فرآیند یکپارچه‌سازی و استقرار پیوسته با بالاترین استانداردهای جهانی و به صورت لوکال انجام می‌پذیرد.

توسعه مدرن و هم‌روند: میرور Golang (گو)

زبان برنامه‌نویسی Go (Golang) که توسط گوگل توسعه یافته، به دلیل سرعت بالا و کارایی در پردازش‌های هم‌روند (Concurrency)، به انتخاب اول توسعه‌دهندگان برای ساخت میکروسرویس‌ها تبدیل شده است. با این حال، دریافت ماژول‌های Go اغلب با محدودیت‌های جغرافیایی یا نیاز به پروکسی‌های ناپایدار همراه است.

میرور Golang پارس‌پک به عنوان یک ناجی برای گو-کاران عمل می‌کند. این مخزن با دور زدن خطاهای تحریم و اختلالات شبکه‌ای، دریافت ماژول‌های زبان Go را با نهایت سرعت اینترنت داخلی ممکن می‌سازد؛ حتی اگر ارتباط با شبکه جهانی اینترنت به طور کامل قطع باشد.

پایداری سرورها: میرورهای سیستم‌عامل Ubuntu و Debian

نرم‌افزارها نیازمند بستری امن و پایدار برای اجرا هستند و سیستم‌عامل‌های خانواده لینوکس، به ویژه توزیع‌های دبیان (Debian) و فرزند محبوب آن اوبونتو (Ubuntu)، سردمداران این حوزه محسوب می‌شوند.

سرورهای لینوکسی برای حفظ امنیت و کارایی، نیازمند دریافت مداوم آپدیت‌های امنیتی و بسته‌های نرم‌افزاری از طریق مدیر بسته APT هستند.

  • میرور اوبونتو: پارس‌پک با میزبانی مخازن بروزرسانی این توزیع پرکاربرد که هم در سطح خانگی و هم سرور یکه‌تاز است، امکان دانلود و آپدیت سریع پکیج‌ها را فراهم کرده است.
  • میرور دبیان: دبیان به عنوان پایدارترین توزیع لینوکس و پایه ساخت ده‌ها توزیع دیگر، نقشی اساسی در زیرساخت‌های هوشمند دارد. میرور دبیان پارس‌پک با پشتیبانی از معماری‌های متنوع پردازنده (از جمله amd64 و arm64 که امروزه در سرورهای ابری بسیار پرطرفدار است) و همچنین نسخه‌های مختلف (مانند wheezy و sid)، این اطمینان را به مدیران شبکه می‌دهد که سرورهایشان همیشه و در سریع‌ترین زمان ممکن، با تکیه بر پهنای باند داخلی آپدیت خواهند شد.

تاثیرات تجاری و روانی استفاده از زیرساخت‌های داخلی

فراتر از مسائل فنی، ناپایداری ابزارهای توسعه تاثیرات مخرب خاموشی بر کسب‌وکارها دارد. زمانی که یک تیم ده‌نفره برنامه‌نویسی به دلیل اختلال در npm یا Docker برای دو ساعت از کار باز می‌ماند، شرکت در واقع هزینه بیست نفر-ساعت کار غیرمفید را پرداخت کرده است. علاوه بر تحمیل هزینه‌های مالی، استرس ناشی از عدم توانایی در دیپلوی (Deploy) کردن آپدیت‌های حیاتی یا رفع باگ‌های فوری در زمان قطعی اینترنت، فشار روانی مضاعفی بر تیم‌های فنی وارد می‌کند. این اقدام از طرف پارس‌پک راهکاری برای برنامه‌نویسان است که در این زمان بتوانند به کار خود ادامه دهند.

نتیجه‌گیری

در دورانی که سرعت و پایداری در عرضه نرم‌افزار حرف اول را می‌زند، استفاده از راهکارهای هوشمندانه برای مقابله با چالش‌های محیطی، وجه تمایز تیم‌های حرفه‌ای است. سرویس میرور مخازن نرم‌افزاری پارس‌پک، با پوشش دادن کامل‌ترین طیف از زبان‌های برنامه‌نویسی (Python, JS, PHP, Java, Go, C#)، پلتفرم‌های زیرساختی (Docker) و سیستم‌عامل‌های پایه (Ubuntu و Debian)، یک اکوسیستم امن، سریع و مستقل را برای جامعه آی‌تی کشور فراهم کرده است. تنظیم ابزارهای توسعه برای استفاده از این مخازن داخلی، فرآیندی چند دقیقه‌ای است که ثمره آن، آرامش خاطر و بهره‌وری مستمر در ماه‌ها و سال‌های متمادی خواهد بود.

مهرانا عیسی‌پور
مهرانا عیسی‌پور

از سال ۱۳۹۶ به‌صورت حرفه‌ای در حوزه فناوری می‌نویسم و تمرکز اصلی‌ام بر سخت‌افزار، بازار دیجیتال و تحلیل محصولات مصرفی است. طی این سال‌ها تلاش کرده‌ام فراتر از معرفی صرف محصولات حرکت کنم و با رویکردی تحلیلی، روندهای بازار، استراتژی برندها و ارزش واقعی هر محصول برای کاربر ایرانی را بررسی کنم. علاقه‌م به تکنولوژی فقط به مشخصات فنی محدود نمی‌شود؛ برای من هر محصول، داستانی از تصمیم‌های مهندسی، رقابت تجاری و تجربه کاربری است. از پوشش اخبار و تحولات صنعت گرفته تا تدوین راهنمای خرید و تحلیل قیمت‌های روز بازار، سعی می‌کنم اطلاعات دقیق، به‌روز و کاربردی ارائه دهم تا مخاطب بتواند آگاهانه‌تر تصمیم بگیرد. باور دارم خبرنگاری تکنولوژی فقط انتقال خبر نیست؛ بلکه ترجمه دنیای پیچیده فناوری به زبانی شفاف، قابل فهم و قابل اعتماد برای مخاطب است.

دیدگاه‌ها و نظرات خود را بنویسید
نظرات ثبت شده (66 مورد)
  • Majid98765

    سرویساشون گرونه خیلی خیلی گرونه دیگه وارد بحث فنیش نمیشم که...

  • Lia_Ebi_8010

    میخواستم بگم که این کار خوبیه که از یه برنامه نویس ها حمایت بشه تو این شرایط. اما احساس میکنم که این میتونه پایه ریزی برای قطع دائمی اینترنت باشه. (امیدوارم حق با من نباشه)

  • علی مهراج

    دیجیتاتو عزیز اگه مطلب کم آوردی لازم نیست همچین مزخرفاتی رو پست کنی.شما با این کارا نه تنها کمکی نمیکنید بلکه باعث عادی سازی قطع اینترنت رو رواج میدید.از یه طرف از قطعی نت ناراحتید از طرفی همچین پست هایی رو میزارید تکلیفتون رو مشخص کنید

    • No-telegram-included

      بنده خدا اینا رو گذاشتن برای یه بدبختایی مثل ما که نیاز دارن به دسترسی به بعضی کتابخونه ها و مطالب برنامه نویسی
      اتفاقا به نظرم تاثیری روی مسئولین نداره و انتشار دادن اینها باعث میشه ما تا یه حدی راحت تر باشیم و نیاز نباشه کانفیگ چند صد هزار تومنی بخریم برای دسترسی.

  • miladsharifiteh

    و منی که جز ریپازیتوری‌های رسمی به هیچ منبع دیگه‌ای اعتماد نخواهم کرد.

  • Abol0fazl

    خجالت هم خوب چیزیه مثلا الان باید بگیم ممنون ؟ جمع کنید این مسخره بازیو دیگه داره وارد 5 ماه میشه از دی که هزار تومن درآمد نداشتم ، دنبال هر کاری میرم تا کارواش و شاگرد لوله کش قبول نمیکنن الان چه خاکی تو سرم بریزم؟ منی که یک روزی برنامه نویس وب بودم...
    و در آخر اینترنت فقط نباید برای منه برنامه نویس حالا به هر روشی که من به شخصه زیر بارش نمیرم وصل بشه و یک معنی میده:
    اینترنت آزاد برای همه مردم ایران.

  • Z Z

    خود پارس‌پک نماد عدم اطمینانه

  • ammar_s

    نکته جالب اینجاست که شما همه مخازن رو بیاری هم نمیشه چون باید مستندات هر پکیج رو هم بخونی پس باید سایت اونا رو هم باز کنی که دردسر داره پس عین آدم اینترنت رو آزاد کنید البته اگر عقل دارید!

  • erfaneh88

    وابستگی خطرناک به اینترنت بین الملل دیگه چیه؟؟!!!

  • qpq8xdzf

    این رو جای دیگه هم گفتم ولی بازم میگم: خیلی از ما چاره‌ای نداریم و استفاده میکنیم، حالا یا نیاز فوری داریم یا خطرات استفاده از پیکیج‌ها قدیمی رو در نظر میگیرم، اما در هر صورت از نظر امنیتی استفاده از میرور هم، به ویژه میرورهای ناشناخته، خوب نیست. خوشبختانه یا متاسفانه این روزها سایت‌های میرور مختلف دارن مثل قارچ همه‌جا سبز میشن. ولی به این فکر کنید که کافیه یکی از میرورهایی که استفاده میکنید هک بشه یا شخص برپاکننده‌اش فرد درستی نباشه و چند پکیج مهم رو دستکاری کرده باشه... تمام کاربران مستقیم و غیرمستقیم میرور در معرض خطر قرار می‌گیرن. سرورهای شناخته‌شدهٔ جهانی مداوم پایش می‌شن و راهکارهای مختلفی برای جلوگیری از این مشکلات دارن، اما میرورهای داخلی چنین سطحی از امنیت ندارن. و حتی با فرض رعایت همهٔ اصول، باز هم هر حلقه که به زنجیرهٔ دسترسی اضافه بشه، کل زنجیره از نظر امنیتی ضعیف‌تر میشه.

  • Singul

    مرسی که اعلام کردی دیگه سمتش نریم.
    جالبه از مزایای میرور کردن هم نوشتی. بابا آفرین. بابا باریکلا که استاندارد فوق ماورایی میرور کردن رو برامون اوردی پارس پک. به نظرم اسم این سیستم رو بزار پارس پُک. بهش میاد

  • SpongeBob

    گیریم که همه تکنولوژی روز هم کپی کردیم و داخلیش کردیم مشتری خارجی رو از کجا بیاریم

  • AmirLion

    خجالت بکش پارس پک... خجالت بکشید هر کی دست داره... اینترنت باید کامل وصل بشه...
    شما عملا داری عادی سازی و ادامه دار میکنی این قطعی اینترنت رو...
    دیگه به اینجام رسیده********************

  • pinkpanther1

    خانم عیسی‌پور ، قرار بود دیجیاتو از اسم اینترنت بین‌الملل استفاده نکنه ، اینترنت ، اینترنته ، بقیه شبکه های بوجود آمده مثل شبکه ملی اطلاعات و ... اینترنت نیستن
    نکته دوم اینکه این خبر هم نشان می‌ده احتمالاً اینترنت به این زودی وصل نشه یا برای قطع کردن بعدی و قطعی گسترده تر دارند آما ه میشن

  • AliMirjamali

    همین الان یک سری از میرورهای رسمی deb.debian.org (برای نمونه fastly ) و یک سری از میرورهای رسمی اوبونتو و لینوکس مینت در دسترس هستند. نیازی نیست از یک میرور بی نام نشان که مورد تایید تیم مدیریت دیسترو اصلی نیست و در لیست میرورهایشان نیست استفاده کرد. از کجا معلوم که یک سری پکیج (مثلاً ابزار دور زدن فیلتر مانند tor) را از بسته‌های rsync شده از رپوی مادر حذف نکرده باشند (به بهانه دستور از بالا).

  • amirali68

    پارس پک شرکت سفید. من که دیگه ازش خرید نمیکنم

    • Amirroox

      تقریبا همه شرکت های هاستینگ سفیدن!

      • Abol0fazl

        نه من با سون هاست کار میکنم به چند تا مشکل خورد سایت در این ایام و گفتم ، گفت ما دسترسی نداریم و در شرایط فعلی اینترنت کاری نمیتونیم بکنیم.

  • babakjustin

    فقط و فقط خبر از توسعه اینترنت طبقاتی و جایگزین ها میاد حتی وبسایت های سرگرمی( دیجیاتو و زومجی و... )هم عجیب و با سرعت دارن توسعه پیدا میکنن تا شبیه به شبکه اجتماعی شن من به تئوری توطئه علاقه ای ندارم ولی برام عجیبه اینجا هم ایرانه خلاصه که R. I. P internet you will be missed

    • kinpachei

      i miss y interent

  • Zorotoftofi

    مسخره‌س، مسخره‌س، از واژه‌های اینترنت داخلی، خارجی، بین‌الملل، فیلتر، وی‌پی‌ان، پرو، سفید و ... دیگه حاااااااام داره به هم می‌خوره. اون دکمه لامصب رو بزن این اینترنت لعنتی رو باز کن مردم رو خار و خفیف کردید خجالت بکشید خجالت بکشید خجالت بکشید، بسه دیگه

  • AlenTuring

    به عنوان برنامه نویس میگم این مخازن به درد نمی خورند و جای مخزن اصلی رو نمی خورند
    علاوه بر اون ها ما نیاز به داکیومنت ها و استک اور فلو داریم
    و سایت های دیگه و هوش مصنوعی های قوی تری هم نیاز داریم
    این مخزن ها بیشتر نمکی بر زخم ما هست

  • Ayhan_Z

    میشه بگید چطوری به سورس های بروز جهانی دسترسی دارند؟؟ برای آپدیت ریپازیتوری هاشون مگه نباید به اینترنت دسترسی داشته باشند ؟؟؟ اگه اینجوری باشه دیگه مردم چه نیازی به اینترنت دارند چون شرکت هایی هستند که به عنوان واسطه عمل میکنند .
    بخاطر کار و روابطشون صد در صد به بالاتر از اینترنت طبقاتی پرو یعنی سیم سفید دارند.

  • پیمان

    کاربرد میرور افزایش سرعته نه دور زدن قطعی اینترنت وقتی نمیشه وریفای کرد که پکیج دانلود شده دستکاری نشده، استفاده از این میرور ها امنیت دولوپر و کاربران رو به خطر میندازه.

    • Amirroox

      فکر کردی برای کسی امنیت مهمه؟ این همه ادم و بیکار کردن بخاطر امنیت بود؟ امنیت شغلی رو هم گرفتن

    • kinpachei

      باریکلا من خودم برنامه نویسی کار کردم

    • Zorotoftofi

      دقیقا

نمایش نظرات بیشتر
مطالب پیشنهادی