اولین قطار مسافربری هیدروژنی جهان کار خود را در آلمان آغاز خواهد کرد
به نقل از روزنامه ی آلمانی Die Welt، یک شرکت حمل و نقل فرانسوی به نام Alstom به تازگی از اولین قطار مسافربری هیدروژنی جهان رونمایی کرده است. این قطار قرار است از پایان سال ...
به نقل از روزنامه ی آلمانی Die Welt، یک شرکت حمل و نقل فرانسوی به نام Alstom به تازگی از اولین قطار مسافربری هیدروژنی جهان رونمایی کرده است. این قطار قرار است از پایان سال ۲۰۱۷ خدمت رسانی خود را در آلمان آغاز کند.
قطار مسافربری بی صدای Coradia iLint با استفاده از پیل سوختی هیدروژنی کار می کند که فقط بخار آب در هوا آزاد می سازد. مخزن هیدروژنی که روی سقف این قطار مسافربری تعبیه شده هیدروژن لازم برای عملکرد پیل های سوختی و تولید الکتریسیته ی مورد نیاز آن را تأمین خواهد کرد. شرکت آلستوم ابراز امیدواری کرده است قطار های هیدروژنی اش بتوانند جایگزین قطار های دیزلی متعددی شوند که علیرغم برنامه های متعدد برقی سازی حمل و نقل، هنوز در سرتاسر اروپا به طور گسترده به کار گرفته می شوند.
شرکت فرانسوی آلستوم قطار مسافربری جدید خود را در یک نمایشگاه سالانه ی تجاری در برلین رونمایی کرده است. این قطار از اواخر سال ۲۰۱۷ قرار است در یکی از خطوط ریلی استان نیدرزاکسن آلمان به کار گرفته شود. گفتنی است مقامات محلی استان یاد شده ۱۴ دستگاه از این نوع قطار سفارش داده اند.
انتظار می رود آزمایش و تأیید این قطار توسط مقامات آلمانی، پاییز سال جاری میلادی آغاز و تا پایان سال ۲۰۱۷ به پایان برسد.
قطار Coradia iLint ممکن است اولین قطار مسافربری هیدروژنی جهان باشد اما به طور قطع اولین وسیله ی نقلیه ای نیست که با پیل های سوختی هیدروژنی کار می کند. در واقع استن تامپسون، برنامه ریز استراتژیک شرکت AT&T و مشاور استفاده از هیدروژن در حمل و نقل ریلی، اصطلاح Hydrail را در سال ۲۰۰۴ برای اشاره به هر نوع وسیله ی نقلیه ی ریلی با استفاده از پیل های سوختی هیدروژنی به وجود آورد. از آن زمان تا کنون نیز نمونه های اولیه و قطار های هیبریدی متعددی ساخته شده اند؛ به ویژه در ژاپن. اما این اولین نمونه ی ساخته شده با فناوری پیل های هیدروژنی است.
این تازه ترین خبری است که از تلاش آلمان برای فعالیت بیشتر در زمینه ی حمل و نقل ریلی پاک شنیده می شود. ماه جولای گذشته نیز Deutsche Bahn، بزرگ ترین اپراتور ریلی اروپا، اعلام کرد برای استفاده از فناوری حمل و نقل آینده در شبکه ی ریلی خود، با شرکت حمل و نقل هایپرلوپ همکاری خواهد کرد.
دیدگاهها و نظرات خود را بنویسید
برای گفتگو با کاربران ثبت نام کنید یا وارد حساب کاربری خود شوید.
ما بوشهریم فک کنم کله اتوبوسایه شهر به دوازده تا به زور میرسه تازه اونم ده تاش خرابه هیچکدومش هم تو گرما کولر ندارن هیچ وقت جا نیست توشون همیشه پرن راننده هاشونم اعصابشون زیر درخت آلبالو گم شده، هر یه ساعت هم یه بار اتوبوس رد میشه کلا شهرداری بوشهر بووووووقه کارمنداشم بوووووقن بعد نیروگاه هم دمه گوشمونه نه انگار که نیروگاه داریم
کی میاد تو ایران؟؟ ?
700 سال دیگه(البته با همین روند فعلی)
بشین تا بیاد...