ثبت بازخورد

لطفا میزان رضایت خود را از دیجیاتو انتخاب کنید.

واقعا راضی‌ام
اصلا راضی نیستم
چطور میتوانیم تجربه بهتری برای شما بسازیم؟

نظر شما با موفقیت ثبت شد.

از اینکه ما را در توسعه بهتر و هدفمند‌تر دیجیاتو همراهی می‌کنید
از شما سپاسگزاریم.

تکنولوژی

کوچک ترین ترانزیستور جهان ساخته شد؛ آیا قانون مور نقض می شود؟

صنایع نیمه هادی مدت ها بر این باور بودند که ترانزیستورهایی با گیت های کوچک تر از 5 نانومتر کار نمی کنند، بنابراین هیچگاه به سمت این ابعاد نرفتند. طی سال های اخیر این دیدگاه با ...

حمید مقدسی
نوشته شده توسط حمید مقدسی | ۱۷ مهر ۱۳۹۵ | ۱۰:۳۰

صنایع نیمه هادی مدت ها بر این باور بودند که ترانزیستورهایی با گیت های کوچک تر از 5 نانومتر کار نمی کنند، بنابراین هیچگاه به سمت این ابعاد نرفتند. طی سال های اخیر این دیدگاه با کمی تردید همراه شده، و حال به لطف تلاش های محققین دانشگاه UC Berkeley به سرپرستی دانشمند ایرانی «علی جاوی» و با استفاده از نانوله های کربنی یا همان گرافن، نظریه فوق کاملاً رد شد.

1nm-transistor-berkeley-1
علی جاوی پروفسور دانشگاه برکلی (چپ) و سوجای دسای دانشجوی مقطع ارشد

این تیم تحقیقاتی موفق شدند ترانزیستوری با گیت های 1 نانومتری بسازند. در حالت تئوری، این دستاورد می تواند وزن و ابعاد قطعات الکترونیکی بسیار کوچک کنونی را حتی بیش از پیش کاهش دهد. برای مقایسه، بهتر است بدانید ترانزیستورهای سیلیکونی حال حاضر از گیت های 20 نانومتری ساخته شده اند.

البته لازم به ذکر است تنها ماده به کار رفته در ساخت ترانزیستورهای فوق، گرافن نبوده، بلکه محققین UCB از مولیبدن دی سولفید (MoS2) نیز برای حصول نتیجه بهره گرفته اند.

یکی از مشکلات ناشی از به کار گیری موادی به جز سیلیکون در ساخت ترانزیستورهای بسیار ریز، این است که با ورود به ابعاد کمتر از 5 نانومتر، کنترل جریان الکترون ها از میان ماده بسیار دشوار شده و در نتیجه ترانزیستور را نمی توان از مدار خارج کرد یا به اصطلاح خاموش نمود.

با این حال از آنجا که الکترون ها در حین عبور از MoS2 جریان سنگین تری دارند، می توان از گیت هایی با ابعاد کوچک تر نیز استفاده کرد و در نتیجه ابعاد آن را به 1 نانومتر رساند.

1nm-transistor-berkeley-2

شایان ذکر است اگرچه کشف بزرگی را شاهد هستیم، اما باید بدانید محققین پیش تر نیز به نتایج مشابهی دست یافته اند. مثلاً در سال 2008 پژوهشگران دانشگاه منچستر از گرافن برای ساخت ترانزیستوری 1 نانومتری متشکل از چند حلقه کربنی بهره گرفتند، ضمن اینکه در سال 2006 دانشمندان کره ای از FinFET برای ساخت ترانزیستوری با طول کانال 3 نانومتری استفاده کرده اند.

با این تفاسیر و از آنجا که نتایج چندین سال قبل دانشمندان در این زمینه هنوز به تولید محصولی کاربردی منجر نشده، احتمال می رود کشف جدید نیز با مشکلاتی در زمینه تجاری سازی روبرو باشد، اما به هر حال گام بزرگی در تحول صنعت الکترونیک به شمار می رود.

دیدگاه‌ها و نظرات خود را بنویسید
مجموع نظرات ثبت شده (3 مورد)
  • hamid_hk
    hamid_hk | ۱۷ مهر ۱۳۹۵

    اول اینکه موور قانون نیست و پیش بینی کرده. مقاله اش رو هم بخونین هیچ اثبات ریاضی نداره. و البته تا امروز پیش بینی ایشون درست بوده. و با ساخته شدن این ترانزیستور باز هم پیش بینیشون درسته. چون پیش بینی کرده بود هر دو سال تعداد ترانزیستور ها داخل یه مساحت معینی از یک آی سی دوبرابر میشه. هر وقت این ترانزیستور تجاری سازی شد و شاهد آی سی های تجاری زیادی با این ابعاد شدیم اونوخ می تونیم بگیم پیش بینی دیگه موثق نیس. البته بدیهی هستش که کوچیکتر شدن از ابعاد اتمی نمی تونه پایینتر بره و یه جایی این پیش بینی تموم میشه. و اونوقته که دوران سیلیکون به سر میاد و از یه ماده جدید ترانزیستور می سازن.

    • همایون
      همایون | ۱۷ مهر ۱۳۹۵

      من می‌خوام ببینم که بهت منفی داده؟!

    • devil-tears
      devil-tears | ۱۷ مهر ۱۳۹۵

      اورین
      درست گفتی

مطالب پیشنهادی