آزمایش تکنیک اصلاح ژنتیکی CRISPR روی یک بیمار مبتلا به سرطان ریه در چین
بنابر گزارش نشریه نیچر، دانشمندان چینی برای نخستین بار در دنیا سلول های دستکاری شده با تکنیک اصلاح ژنوم موسوم به CRISPR را به یک بیمار تزریق کردند. در جریان این اقدام که بخشی از یک ...
بنابر گزارش نشریه نیچر، دانشمندان چینی برای نخستین بار در دنیا سلول های دستکاری شده با تکنیک اصلاح ژنوم موسوم به CRISPR را به یک بیمار تزریق کردند.
در جریان این اقدام که بخشی از یک آزمایش بالینی به سرپرستی Lu You (از آنکولوژیست های بیمارستان West China در استان Chengdu محسوب می شود)، سلول های ایمنی بیماری که به نوع شدیدی از سرطان ریه مبتلا بود دستکاری و سپس مجددا به بدن وی تزریق شدند تا توانایی بدنی فرد برای مقابله با بیماری بالا برود.
البته ناگفته نماند که آزمایشات بالینی با استفاده از سلول های دستکاری شده پیشتر نیز انجام گرفته بودند اما این نخستین باری است که دانشمندان از تکنیک CRISPR برای این منظور بهره می گیرند؛ نوعی ابزار کپی و پست ژنتیکی که فرایند اصلاح سلول ها را ساده تر و البته ارزان تر می کند.
این تکنیک می تواند به دانشمندان امکان دهد که سلول ها را با سرعت بیشتری کشت داده و تکثیر نمایند و علاوه بر این، دستورالعمل هایی را برای از بین بردن سلول های سرطانی به آنها بیافزایند. اضافه نماییم که قرار است فرایندی مشابه به این برای درمان انواع سرطان سال آینده در آمریکا صورت بگیرد.
اما در چین؛ دانشمندان برای انجام این آزمایش سلول های ایمنی را از خون بیمار دریافت کرده و سپس با استفاده از تکینک یاد شده ژنی که باعث کند شدن واکنش ایمنی در آنها می گردد را غیر فعال نمودند. به بیان دیگر، سرطان از این ضعف برای گسترش در بدن استفاده می کند.
در مرحله بعدی دانشمندان سلول های اصلاح شده را تکثیر کرده و آنها را مجددا به بدن بیمار تزریق کردند. امید می رود که در ادامه سلول های جدید بیمار را برای مقابله با سرطان ریه یاری نمایند.
Lu در مصاحبه با نشریه نیچر اعلام کرد که اولین تزریق با موفقیت انجام شده و بیمار به زودی تزریق دوم را دریافت می کند، با این همه وی جزئیات بیشتری را در این رابطه ارائه نکرد.
این دانشمندان که چندان ماه پیش تاییده های اخلاقی برای انجام این تست را دریافت کرده، در این باره می گوید در نظر دارد ده نفر را با استفاده از این تکنیک درمان کند. در ادامه بیمارانی که تحت درمان قرار گرفته اند به مدت شش ماه تحت نظر گرفته می شوند تا مشخص شود که آیا تزریق های صورت گرفته روی آنها موفقیت آمیز بوده است یا خیر.
اما حتی اگر این تکنیک با موفقیت روبرو شود، باز هم جامعه هدف کوچک تر از آن است که اثربخشی یا بی فایده بودن آن را معین نماید. هرچند که کلیت این پروژه در نوع خود امیدوار کننده است.
گفتنی است که تا به امروز دستکاری ژنتیکی انسان با استفاده از این تکنیک منتقدان زیادی داشته اما سلول هایی که این در این آزمایش بالینی هدف قرار گرفته اند پیچیدگی های اخلاقی کمتری دارند زیرا قرار نیست که به نوزادی منتقل شوند. در واقع بیمار تنها فردی است که اثرات دستکاری سلول های ایمنی اش را احساس می کند.
دیدگاهها و نظرات خود را بنویسید
برای گفتگو با کاربران ثبت نام کنید یا وارد حساب کاربری خود شوید.
تو ایران هم دکترای عزیز بجای پژوهش به کار برج سازی مشغولن