معرفی 5 ابزار مفید و رایگان برای توسعه ی بازی های ویدیویی
آیا تا به حال شده که ایده ساخت یک بازی برای سال ها در ذهنتان باقی بماند؟ اگر بدانید که قادر هستید ایده تان را بدون نیاز به تجربه بازی سازی به واقعیت بدل کنید، چه ...
آیا تا به حال شده که ایده ساخت یک بازی برای سال ها در ذهنتان باقی بماند؟ اگر بدانید که قادر هستید ایده تان را بدون نیاز به تجربه بازی سازی به واقعیت بدل کنید، چه حسی به شما دست می دهد؟ این روزها همه با کمی پشتکار و سختکوشی قادر هستند بازی های ویدیویی بسازند.
البته این بدان معنا نیست که توسعه ی بازی کار آسانی است. حتی بازی هایی چون فلپی برد و تتریس نیز برای آن که به بهترین شکل پیاده شوند نیازمند تلاش و زمان نسبتاً زیادی هستند. اما امروز به لطف ابزار متعدد و رایگان توسعه ی بازی های ویدیویی عنوانی که ساخت آن یک سال زمان می برد اکنون می تواند طی 6 ماه و حتی زودتر ساخته شود. گاهی اوقات حتی نیاز به نوشتن کد هم ندارید.
توجه کنید که در لیست زیر ابتدا ابزاری با کمترین پیچیدگی را مشاهده خواهید کرد. ابزارهای رایگان توسعه ی بازی های ویدیویی برای کار کردن بسیار ساده تر هستند اما باید بگوییم که شما را با محدودیت هایی نیز مواجه می سازند. با ما همراه باشید تا 5 ابزار مفید برای توسعه ی بازی های ویدیویی را برایتان معرفی نماییم.
1- Construct 2
به برنامه نویسی نیازی ندارد: اگر تا به حال در زندگیتان حتی یک خط کد هم ننوشته اید Construct 2 بهترین گزینه برای شماست. این ابزار توسعه به طور کامل روی رابط کاربری گرافیکی تمرکز دارد؛ این بدان معناست که تنها لازم است موارد مورد نیاز را بکشید و در جای صحیح رها کنید. منطق بازی و متغیرها توسط خود نرم افزار به شما ارائه می شود. متأسفانه باید بگوییم که اگر مشتاق به زدن کد هستید این ابزار هیچ راهی را در مقابل شما قرار نمی دهد.
بازی را یک بار بسازید و سپس آن را در همه جا منتشر نمایید: یکی از نقاط قوت Construct 2 آن است که می توانید ساخته های خود را روی ده ها سیستم عامل و فرمت دیگر نیز منتشر کنید و برای این کار هم نیازی نیست تا چیزی را در بازی ویدیویی خود تغییر دهید. زمانی که کارتان با بازی تمام شد به راحتی آن را به HTML5، فروشگاه ویندوز، فروشگاه مرورگر کروم و یا فیسبوک صادر نمایید. با پرداخت مبلغی نیز قادر هستید اثر خود را روی سیستم های عامل دیگری چون اندروید، آی او اس، ویندوز، مک، لینوکس و... نیز منتشر نمایید.
ارائه ی فایل های آموزشی فراوان: Construct 2 دارای بهترین و جامع ترین اسناد و مدارکی است که تا به حال در یک ابزار توسعه دیده ایم. علاوه بر این صدها آموزش مفید برایتان وجود دارد که به شما کمک می کند تا مفاهیم را از پایه تا پیشرفته متوجه شوید. در صورت نیاز و داشتن سوال نیز می توانید به انجمن فعال آن مراجعه کنید.
فروشگاه: بیشتر برنامه نویسان هیچ مهارتی در موسیقی، هنر و یا انیمیشن ندارند. Construct 2 کار را برای شما راحت کرده چرا که در هر لحظه می توانید با پرداخت وجه موارد یاد شده را از Scirra Store خریداری نمایید. موارد ساده تنها چند دلار برای شما هزینه خواهند داشت اما قیمت محصولات حرفه ای گاهی به 30 دلار و یا فراتر از آن هم می رسد. همچنین می توانید بازی های نمونه را همراه با منبع آن ها که به شما در یادگیری نکات و ترفندهای جدید کمک می کند خریداری نمایید.
قیمت گذاری: نسخه ی رایگان تمام قابلیت های اصلی را دارد اما متأسفانه به 100 رویداد، 4 لایه برای اشیاء، 2 جلوه ی ویژه به صورت همزمان، دسترسی به تنها یک بخش کوچک از ابزار نمونه و عدم اجازه برای فروش بازی محدود شده است. برای پایان دادن به همه ی این محدودیت ها می توانید مجوز شخصی این ابزار را به قیمت 13 دلار تهیه کنید.
Download — Construct 2
2- Game Maker: Studio
کشیدن و رها کردن و یا استفاده از کد: همانند Construct 2 این ابزار نیز شما را قادر می سازد تا منطق بازی و متغیرهای آن را از طریق کشیدن و رها کردن پیاده سازی نمایید. بر خلاف ابزار قبلی، GM:S از طریق زبان گیم میکر (یک زبان برنامه نویسی مشابه C بوده و دارای انعطاف بسیار است) قدرت بیشتری برای بازی سازی به شما می دهد.
بازی را یک بار بسازید و سپس آن را در همه جا منتشر نمایید: هنگامی که بازی خود را ساختید، می توانید آن را روی هر سیستم عامل و فرمت و بدون نیاز به تنظیم مجدد کدها منتشر کنید. نسخه ی رایگان این ابزار تنها اجازه ی پورت بازی ها روی ویندوز را می دهد. این در حالی است که با خرید نسخه ی حرفه ای می توانید با استفاده از ماژول هایی که باید جداگانه خریداری شوند ساخته ی خود را روی پلتفرم های دیگر مثل اندروید، آی او اس و HTML5 منتشر کنید.
تاریخچه ی طولانی: GM:S از سال 1999 کار خود را شروع کرده و همچنان از موتورهای بازی سازی رایگان دیگر فعال تر است. نسخه های جدید با به روزرسانی ویژگی ها در فواصل منظم منتشر شده و حتی سازندگان آن در حال کار روی یک نسخه با نام تجاری جدید Game Maker Studio 2 هستند که از ابتدا نوشته شده و قصد دارد قدرتمندتر از همیشه به عرصه باز گردد.
ویژگی های پیشرفته درونی: GM:S به دلیل دارا بودن ویژگی های پیشرفته درونی یکی از عالی ترین ابزارهای بازی سازی است که می شناسیم. به عنوان مثال به وسیله ی این ابزار قادر هستید به بازی خود پرداخت درون برنامه ای، تحلیل و بررسی هم زمان نحوه ی بازی کاربران، کنترل منبع، شبکه های چند نفره و توسعه پذیری از طریق افزونه های شخص ثالث را اضافه نمایید. همچنین GM:S دارای یک ویرایشگر درونی برای تصاویر، انیمیشن ها و شیدرهاست.
قیمت گذاری: نسخه ی رایگان را می توانید به صورت نامحدود استفاده کنید. با این حال نسخه ی حرفه ای GM:S قابلیت هایی را برایتان آزاد می کند که کمی گران است. نسخه ی حرفه ای این ابزار 150 دلار بوده که برای ماژول های عرضه روی پلتفرم های Mac ،Ubuntu ،Android ،iOS و HTML باید به ترتیب 100، 100، 300، 300 و 200 دلار پول بپردازید. همچنین قادر هستید با خرید نسخه ی استاد این پکیج را به صورت یکجا با قیمت 800 دلار و با 350 دلار صرفه جویی دریافت کنید.
Download — Game Maker: Studio
3- Unity
پشتیبانی از آثار دو بعدی و سه بعدی: یونیتی در ابتدا به عنوان یک موتور سه بعدی شروع به کار کرد اما در نهایت پشتیبانی از عناوین دو بعدی نیز در سال 2013 به آن افزوده شد. اگرچه یونیتی می تواند به صورت کامل بازی های دو بعدی تولید کند اما ممکن است با باگ ها و گلیچ های گاه و بی گاه مواجه شوید چرا که سیستم دو بعدی یونیتی روی هسته ی سیستم سه بعدی قرار گرفته است. این موضوع همچنین سبب اضافه شدن Bloat های غیر ضروری به بازی های دو بعدی شده که می تواند رو عملکرد نهایی تأثیر بگذارد.
استفاده ی گسترده و ارائه ی فایل های راهنمای فراوان: برای استفاده ی بیشتر از یونیتی نیاز به شناخت زبان برنامه نویسی #C دارید. خبر خوب آن که یونیتی به صورت گسترده ای توسط بازی سازان و علاقه مندان مختلف مورد استفاده قرار گرفته است و قادر هستید هزاران آموزش را در سطح وب برای شروع پیدا نمایید. همچنین یونیتی در خود یک سری ویدیو برای تازه کارها دارد و اسناد ارائه شده نیز بسیار عالی هستند.
یک بار درست کنید و سپس آن را در همه جا منتشر نمایید: یونیتی در مقایسه با موتورهای بازی سازی دیگر وسیع ترین پشتیبانی را برای پورت عناوین مختلف روی پلتفرم های متعدد دارد. Windows ،Mac ،Linux ،Android ،iOS ،WebGL ،Facebook انواع سیستم های VR مانند Oculus Rift و Steam VR و همچنین کنسول های مختلف مثل PS4 ،XB1 ،Wii U و Switch از جمله مواردی هستند که یونیتی از آن ها پشتیبانی می کند.
فروشگاه: آیا به یک سیستم مینی مپ در بازی خود احتیاج دارید؟ برای خرید مدل های سه بعدی، تکسچرهای مختلف، سیستم دیالوگ برای بازی های اکشن ماجراجویی/RPG و... از فروشگاهی که در یونیتی تعبیه شده استفاده نمایید. در کنار موارد قابل پرداخت سیستم های رایگان فراوانی نیز در این موتور بازی سازی وجود دارد.
قیمت گذاری: نسخه ی رایگان یونیتی محدودیتی ندارد و می توانید تا زمانی که بازده و در آمدتان از ساخته ی خود به صورت سالیانه از 100 هزار دلار کمتر باشد از آن استفاده نمایید. طرح پلاس (35 دلار ماهیانه) برخی از ویژگی های پیشرفته ی ویرایشگر را آزاد می کند و محدودیت بازده و در آمد را به 200 هزار دلار به صورت سالیانه افزایش می دهد. طرح پرو نیز (125 دلار ماهیانه) به شما اجازه ی دسترسی به منابع یونیتی را می دهد و پس از آن می توانید سالیانه در آمدی نامحدود از عرضه ی عناوین خود داشته باشید.
Download — Unity
4- Godot Engine
پشتیبانی از آثار دو بعدی و سه بعدی: همانند یونیتی Godot از هر دو فرمت بازی های دو بعدی و سه بعدی پشتیبانی می کند هرچند پشتیبانی این موتور خیلی بهتر از یونیتی است. حالت دو بعدی موتور از همان ابتدا با دقت طراحی شده که این به معنای اجرای بهتر و روی هم رفته جریان کاری تمیز تر است.
طراحی مبتنی بر صحنه: رویکرد این موتور نسبت به مقوله معماری در بازی سازی منحصر به فرد است و همه چیز در آن به پرده های مختلفی تقسیم بندی شده، اما نه دقیقا آن چیزی که تصورش را می کنید. یک صحنه مجموعه ای از عناصر است مثل صداها و یا خطوط. پس از آن شما می توانید به وسیله ی ترکیب کردن دو صحنه آن را به یک صحنه بزرگتر تبدیل کنید و سپس همان صحنه ها را نیز وسیع تر نمایید. این روش طراحی، سازماندهی و اصلاح عناصر منحصر به فرد را راحت تر می سازد.
زبان برنامه نویسی سفارشی: Godot از سیستم کشیدن و رها کردن برای نگهداری عناصر صحنه استفاده می کند، اما هرکدام از این عناصر می تواند به سیستم برنامه نویسی داخلی تعمیم پیدا کند. Godot از یک زبان سفارشی پایتون مانند که GD SCRIPT نامیده می شود استفاده می کند. این زبان برای یادگیری آسان و برای استفاده جالب است بنابراین حتی اگر هیچ تجربه ای در کد نویسی ندارید باید آن را برای یک بار هم که شده امتحان کنید.
بازی را یک بار بسازید و سپس آن را در همه جا منتشر نمایید: Godot می تواند به سیستم عامل های مختلف مثل Windows ،Mac ،Linux ،Android ،iOS و HTML5 گسترش پیدا کند. هیچ پرداخت اضافه ای برای استفاده از این موتور لازم نیست، هرچند ممکن است برخی محدودیت ها روی آن اعمال شود.
ویژگی های پیشرفته ی درونی: Godot به طرز شگفت آوری برای بازی سازی سریع است. هر سال حداقل یک به روزرسانی بزرگ و مهم برای این موتور منتشر می شود که این موضوع خود می تواند دلیل وجود قابلیت های فوق العاده فعلی چون فیزیک، Post-Processing، شبکه سازی، کنترل منبع و... را توضیح دهد.
رایگان و متن باز: Godot تنها ابزار در این لیست است که به معنای واقعی کلمه رایگان بوده و تحت لیسانس دانشگاه MIT قرار دارد. می توانید هر چه قدر که می خواهید از آن استفاده کنید و بازی هایی که ساخته اید را بدون هیچ محدودیتی به فروش برسانید. همچنین قادر هستید کد منبع این موتور را دریافت کرده و آن را به سلیقه ی خود تغییر دهید (این موتور به زبان ++C کد نویسی شده است).
Download — Godot Engine
5- Unreal Engine 4
طراحی شده توسط بزرگان صنعت بازی: آنریل انجین 4 در این لیست حرفه ای ترین موتور بازی سازی است که می شناسیم. این موتور بازی سازی توسط نوابغی که روی فرانچایز آنریل کار کرده اند، خلق شده است؛ کسانی که به خوبی مشخصات یک موتور بازی سازی قدرتمند و ویژگی هایی که برای نسلی جدید نیازمند ارائه است را می شناسند.
قابلیت های به روز و جدید: یکی از مزایای آنریل انجین 4 این است که به شما اجازه می دهد تا با بیشترین سرعت ممکن به کار توسعه بپردازید. بنابراین ویژگی هایی چون اشکال زدایی زنده، Hot reloading، پیش نمایش لحظه ای بازی، صدها ابزار و سیستم مفید مانند هوش مصنوعی، ابزار سینمایی، افکت های Post-Processing و... در اختیارتان قرار دارد.
به برنامه نویسی نیازی ندارد: نقطه ی منحصر به فرد آنریل انجین 4 مرتبط با طراحی سیستم آن است که شما را قادر می سازد منطق یک بازی را بدون احتیاج به کدنویسی ایجاد نمایید. این قابلیت به حد کافی پیشرفته است به شکلی که می توانید یک بازی کامل را حتی با وجود پیچیده ترین بخش ها بسازید. با این حال اگر می خواهید طراحی مختص به خود را کد نویسی نمایید، باید بگوییم که قادر به انجام این کار هم هستید.
بهترین کانال آموزشی موجود: در کانال یوتوب آنریل انجین 4 بیش از 800 ویدیو وجود دارد (بیشتر این ویدیو ها بین 20 تا 60 دقیقه هستند) که به خوبی شما را با بخش های مختلف این موتور آشنا می سازد. این میزان اطلاعات محتوای بهتری را از یک کلاس درسی دانشگاه در اختیارتان می گذارد. بنابراین اگر به یک راهنمای قدم به قدم احتیاج دارید، آنریل انجین 4 و منابع آن اینجا هستند تا به شما کمک کنند.
بازی را یک بار بسازید و سپس آن را در همه جا منتشر نمایید: بهترین موتورهای بازی سازی اجازه می دهند اثر خود را به راحتی روی پلتفرم های مختلف عرضه کنید و آنریل انجین 4 نیز از این قاعده مستثنی نیست. Windows ،Mac ،Linux ،Android ،iOS ،HTML5 ،PS4 ،XB1 و... جزو موارد تحت پوشش آنریل انجین 4 هستند.
قیمت گذاری: به عنوان کاربری که به صورت رایگان از این موتور استفاده می کنید قادر هستید به کل موتور آنریل انجین 4 (شامل کدهای منبع) دسترسی داشته باشید. پس از آن که برای اولین بار در آمدی 3000 دلاری در سه ماهه نخست داشتید، ملزم به پرداخت 5 درصد آن به سازنده ی موتور هستید. در واقع زمانی که بازی شما با موفقیت مواجه شد باید شروع به پرداخت نمایید.
Download — Unreal Engine 4
دیگر ابزار قابل توجه برای توسعه ی بازی های ویدیویی
موارد بالا جزو بهترین نرم افزارهای توسعه ی بازی های رایانه ای هستند که به رایگان در اختیار گیمرها قرار دارند. ابزار انگشت شمار دیگری نیز وجود دارند که ممکن است نظرتان را به خود جلب کنند. Stencyl یکی از این موارد است که به دلیل داشتن ویژگی کشیدن و رها کردن به شدت ما را به یاد Construct 2 می اندازد.
ضمنا کار با موتور GDevelop هم به صورت کشیدن و رها کردن است اما باید بگوییم که این ابزار هنوز به آن تکامل لازم نرسیده است. Defold نیز تقریباً نسخه ای سبک از یونیتی است و به جای #C روی زبان برنامه نویسی جاوا اسکریپت تمرکز دارد. کدام یک از موارد گفته شده برای شما جذاب تر هستند؟ نظرات خود را با ما در میان بگذارید.
دیدگاهها و نظرات خود را بنویسید
برای گفتگو با کاربران ثبت نام کنید یا وارد حساب کاربری خود شوید.
سلام
انجمن آموزش و پشتیبانی Godot
مقاله تون حرف نداشت ممنون آقاي ميرزا
آنريل و يونيتي و godot واقعا خوب عمل ميكنن
با این اوصاف unreal engine
نویسنده اشاره نکرده که انریل با این که با اختلاف زیاد از همه بهتره و تیم بازیسازی خیلی بزرگ و سرمایه زیاد می طلبه و معمولا برای بازی های AAA مورد استفاده قرار میگیره
just unity?