هر آنچه که باید در مورد پیآرپی مو بدانید
از قدیم الایام زلف پر پیچ و گیسوی کمند در فرهنگ عامه ایرانی نماد زیبایی بوده و امروز هم در بر همان پاشنه می چرخد. تفاوتی ندارد شما مرد هستید یا زن، به هرحال موی ...
از قدیم الایام زلف پر پیچ و گیسوی کمند در فرهنگ عامه ایرانی نماد زیبایی بوده و امروز هم در بر همان پاشنه می چرخد. تفاوتی ندارد شما مرد هستید یا زن، به هرحال موی آراسته زیباییتان را دو چندان خواهد کرد و به همین خاطر از صدها سال قبل بزرگ و کوچک با انواع روغن و شانه فلزی جلوه مو را افزایش می دادند و امروز هم که نوبت به تافت، کراتینه و پی آر پی مو رسیده است.
در آن طرف سکه اما کسانی قرار دارند که دست سرنوشت، خزان را روانه مویشان کرده تا تارهای ارزشمند آن جلوی چشمشان بریزد. پیشرفت علم راه های مختلفی را برای جلوگیری یا کند کردن سرعت ریزش مو پیش پای ما قرار داده که از شامپوهای مخصوص، محلول و تونیک گرفته تا کاشت و پی آر پی مو را شامل می شود. با توجه به افزایش محبوبیت روش پی آر پی مو در ادامه مطلب به تعریف این روش، فرایند انجام، مزایا، معایب و هزینه تقریبی آن پرداخته ایم.
پی آر پی مو چیست؟
PRP مخفف پلاسمای غنی از پلاکت است که طی آن خون از بیمار گرفته شده و پس از غنی سازی با پلاکت هایی که ۳ تا ۵ برابر تغلیظ شده، مجدد به فرد تزریق می شود. پزشکان در زمینه های بسیاری مثل دهان و دندان، طب ورزشی، درمان آرتروز زانو و به ویژه ترمیم پوست و مو از این روش استفاده می کنند.
محلول حاصل از پی آر پی حاوی مواد پروتیینی مانند سیتوکین ها و دیگر فاکتورهای رشد است که عامل اصلی در فرآیند ترمیم و بازسازی بافت ها هستند. این محلول با تغذیه فولیکول و ساقه مو به رویش موهای طبیعی، افزایش ضخامت، پر پشت شدن و جلوگیری از ریزش آنها کمک می کند. معمولا پی آر پی مو در کنار دیگر فرایندها و روش های ترمیم مو به کار برده می شود.
این روش از دهه ۸۰ میلادی برای درمان صدمات غضروفی، عضلات و تاندون ها مورد استفاده قرار می گیرد اما تا کنون کارایی آن در درمان ریزش مو به صورت قطعی ثابت نشده؛ با این حال عوارض اندک باعث استفاده گسترده از آن شده است.
دکتر «محمدعلی نیلفروشزاده»، متخصص پوست و مو و دانشیار دانشگاه تهران نقش مثبت پی آر پی در افزایش ضخامت، تراکم و رشد مو را تایید می کند اما به گفته وی برای اثبات تأثیر آن در رشد مو هنوز مدارک و مستندات کافی در ژورنال های معتبر پزشکی ارائه نشده است.
فرایند پی آر پی مو چقدر طول می کشد؟
ترمیم مو در این روش شامل ۳ مرحله است که معمولا طی ۶۰ تا ۹۰ دقیقه انجام می شود اما برای پایدار ماندن نتیجه نهایی باید متقاضی پی آر پی مو را در فواصل ۴ تا ۶ ماهه انجام دهد.
- مرحله اول: چند سی سی خون از فرد گرفته شده و درون سانتریفیوژ قرار داده می شود تا در سرعت بسیار بالا مایعات با چگالی مختلف از هم جدا شوند.
- مرحله دوم: بعد از حدود ۱۰ دقیقه خون درون سانتریفیوژ به سه لایه پلاسمای غنی از پلاکت، پلاسمای با پلاکت پایین و سلول های قرمز خون تقسیم می شود.
- مرحله سوم: پلاسمای غنی از پلاکت با سرنگ کشیده شده و به مناطق با موی کم پشت سر تزریق می شود.
اثرات جانبی پی آر پی مو
همانطور که گفتیم در این روش خون گرفته شده از خود فرد به پوست سر تزریق می شود در نتیجه احتمال ابتلا به بیماری های خطرناک یا مزمن بسیار پایین است. با این حال روش های درمانی نیازمند تزریق به صورت بالقوه اثرات جانبی زیر را به همراه دارند:
- آسیب به رگ یا عصب
- عفونت
- کلسیفیکاسیون یا جمع شدن کلسیم در محل تزریق
- تشکیل بافت اسکار
- واکنش منفی به روش مورد استفاده در پی آر پی مو
جدا از این موارد افزایش قیمت ارز باعث شده در برخی مراکز به جای استفاده از کیت ها و سانتریفیوژهای با کیفیت اروپایی از تجهیزات چینی استفاده شود که کارایی مشابه را ندارد و به خاطر تقبلی بودن ممکن است عمل جداسازی پلاسما در سانتریفیوژ اصلا صورت نگیرد.
علاوه بر این در صورتی که پزشک برای کاهش هزینه پی آر پی مو تجهیزات یک بار مصرف را برای چندین بیمار به کار ببرد، طبیعتا امکان مبتلا شدن به بیماری های خطرناک و عوارض جبران ناپذیر وجود دارد.
خطر ریزش بیشتر مو پس از تزریق پلاسما
در صورتی که طی فرایند درمان از مواد زیر استفاده می کنید حتما به تیم پزشکی اطلاع دهید:
- داروهای ضد انعقاد خون
- مصرف بالای دخانیات
- مواد مخدر یا الکل
چه کسانی نباید پی آر پی مو انجام دهند:
اگر به هر کدام از بیماری ها و اختلالات زیر مبتلا هستید بهتر است تا پایان روند درمان سراغ پی آر پی مو نروید:
- عفونت مزمن یا حاد
- سرطان
- بیماری کبدی مزمن
- بیماری های پوستی مزمن
- ناپایداری همودینامیک
- اختلال متابولیک
- سندرم اختلال عملکرد پلاکت
- اختلال سیستمیک
- سندرم پاسخ التهابی
- تعداد پلاکت پایین
- بیماری تیروئید
هزینه پی آر پی مو
هزینه این روش ترمیم مو هم مثل دیگر خدمات پزشکی بسته به محدوده جغرافیایی، کادر درمانی، نوع و تعداد تجهیزات مورد استفاده متغیر است اما میانگین آن را می توان در حدود ۸۰۰ هزار تومان برای یک جلسه عنوان کرد.
همچنین هزینه پی آر پی زیر چشم ۴۰۰ هزار تومان، جوان سازی صورت ۸۰۰ هزار تومان و تزریق در مفصل هر زانو نیز ۸۰۰ هزار تومان ذکر شده اند.
جمع بندی
تزریق پلاسمای غنی از پلاکت در پزشکی روش جدیدی محسوب نمی شود و از اواخر دهه ۸۰ میلادی برای بازسازی بافت های آسیب دیده کاربرد داشته. در این روش محلول نهایی به لطف فاکتورهای رشد باعث تکثیر کلاژن و الاستین شده و منجر به تبدیل سلول های بنیادی به سلول های بافت آسیب دیده می شود. پی آر پی مو به افزایش ضخامت و تراکم مو کمک می کند و برخی حتی معتقدند رشد موهای جدید را هم تحریک می کند.
از مزایای پی آر پی مو باید به هزینه مناسب، غیر تهاجمی بودن، ریسک پایین، کارایی در زنان و مردان فارغ از سن و سال و اثر ماندگار نسبت به روش های دیگر اشاره کرد.
دیدگاهها و نظرات خود را بنویسید
برای گفتگو با کاربران ثبت نام کنید یا وارد حساب کاربری خود شوید.
مرسی مفید بود