مریخ زمانی رودخانه هایی پهناور داشته است
پژوهشگران معتقدند سیاره مریخ پیش از نابود شدن اتمسفرش (که حدود یک میلیارد سال پیش اتفاق افتاد) رودخانه های پهناوری داشته و یک چرخه آب کامل در این سیاره جاری بوده است. شواهد زمین شناختی ...
پژوهشگران معتقدند سیاره مریخ پیش از نابود شدن اتمسفرش (که حدود یک میلیارد سال پیش اتفاق افتاد) رودخانه های پهناوری داشته و یک چرخه آب کامل در این سیاره جاری بوده است.
شواهد زمین شناختی ارسالی توسط کاوشگرهای ناسا نشان دهنده شکل گیری سطح سیاره مریخ توسط جریان های آبی پهناور و قدرتمندی هستند که در برخی مناطق موجب شکل گیری دره ها شده و آثاری همچون مواد معدنی گِلی درون صخره های سیاره سرخ به جا گذاشته اند.
تحقیقات نشان می دهند که حدود چهار میلیارد سال پیش، مریخ به اندازه ای آب داشت که می توانست تمام سطح سیاره را به عمق 140 متر غرق کند. البته این تخمین با فرض مسطح بودن مریخ مطرح شده و در واقعیت بخش غالب حجم آب در اقیانوس عظیم نیمکره شمالی سیاره قرار داشته است.
بزرگترین رودخانه مریخ یک کیلومتر پهنا داشته است
محققان در مقاله ای که در ژورنال «Science Advances» به چاپ رسیده با استفاده از تصاویر موجود، شدت جریان و ابعاد رودخانه های مریخی را محاسبه کرده اند. در این بین بزرگ ترین رودخانه ای که زمانی در سیاره مریخ جریان داشته، با عرض یک کیلومتر از تمامی رودهای موجود در سطح زمین پهناورتر بوده و جریان های آبی نیز با عبور 20 کیلوگرم آب از هر متر مربع در روز، تقریباً برای 3.6 میلیارد سال جاری بوده اند.
لازم به ذکر است که آب جاری روی سطح مریخ پس از فروپاشی اتمسفر این سیاره به کلی تبخیر و در فضا پراکنده شده؛ البته زمان و علت دقیق این رویداد مشخص نیست اما دانشمندان گمان می کنند یک طوفان خورشیدی عظیم به جو مریخ برخورد کرده و ذرات اتمسفر را پراکنده نموده است.
به گفته یکی از دانشمندان مرکز تحقیقاتی گودارد ناسا به نام جرونیمو ویلانووا، یافته های اخیر دانش قبلی درباره سیستم های آبی موجود روی مریخ را زیر سؤال برده و ممکن است منجر به شکل گیری تئوری های جدیدی درباره حیات باستانی در سیاره سرخ شوند.
برای گفتگو با کاربران ثبت نام کنید یا وارد حساب کاربری خود شوید.