گزارش شرکت توسعه کارآفرینی بهمن از وضعیت درخواستهای سرمایهگذاری در بخش نرمافزاری
شرکت توسعه کارآفرینی بهمن که در حوزههای صنعتی و نرمافزاری به عنوان یک سرمایهگذار خطرپذیر فعالیت میکند، دومین گزارش خود را حول محور وضعیت درخواستهای سرمایه گذاری در حوزه نرمافزار منتشر کرده و در آن ...
شرکت توسعه کارآفرینی بهمن که در حوزههای صنعتی و نرمافزاری به عنوان یک سرمایهگذار خطرپذیر فعالیت میکند، دومین گزارش خود را حول محور وضعیت درخواستهای سرمایه گذاری در حوزه نرمافزار منتشر کرده و در آن به بیان حوزه فعالیت درخواستهای سرمایهگذاری، موارد مصرف سرمایه، هزینه و درآمد ماهانه استارتاپها پرداخته است.
این شرکت در طول 4 سال فعالیت خود، تلاش زیادی در جهت ایجاد فرهنگ درست تعامل و ارتباط با کارآفرینان داشته است و استراتژی اصلی آن ورود در مراحل نوپایی استارتاپها و حضور در کنار شرکای سرمایهگذار است.
شرکت سرمایهگذاری بهمن تیرماه امسال اولین گزارش عملکردی خود را منتشر کرد که راهنمای مناسبی در جهت جذب سرمایه برای کسب و کارها بود. در صورت تمایل میتوانید خلاصه گزارش اولیه این شرکت را از دیجیاتو بخوانید.
جریان درخواستهای سرمایهگذاری
طی 1.5 سال گذشته تعداد 406 طرح سرمایهگذاری در حوزه نرمافزار به شرکت توسعه کارآفرینی بهمن ارسال شده که دو نکته از آن قابل توجه است آن هم قطعی اینترنت در آبان و شیوع کرونا در اسفند سال گذشته است که تاثیر آنها را روی جریان ورودی درخواست سرمایهگذاریها شاهد هستیم.
شیوع کرونا به سیر تحولات دیجیتالی در دنیا و ایران سرعت بخشید از همین روی فرصتی مناسب برای استارتاپهای حوزه دیجیتال فراهم شد تا بتوانند با ارائه خدمات و محصولات مناسب، مشتریان زیادی برای خود دست و پا کنند. به این موضوع بحث موج مهاجرت کارآفرینان را نیز اضافه کنید که نیاز به چنین استارتاپهایی را در ایران بیش از پیش میکند.
تیم سرمایهگذاری شرکت بهمن نیز با علم به این موضوع، ورود جدیتری را به بحث جذب استارتاپهای خوب داشته و 33 درصد از طرحهایی که در نیمه اول سال 99 به «بهمن» وارد شدند از طریق این تیم بوده است.
کرونا و خرید دیجیتال
یکی از تاثیرات کرونا روی سبک زندگیها، روی آوردن به خرید و فروش غیرحضوری بوده که همین موضوع باعث شده بخش قابل توجهی از طرحهای ورودی به شرکت توسعه کارآفرینی بهمن، در حوزه خرید و فروش کالا باشد.
تعطیلی مدارس و دانشگاهها و دعوت به خانه نشینی مردم نیز موجب توجه بیشتر نوآفرینها به خدمات آموزشی و بازی و سرگرمی شده است.
پیک موتوری و پادکست نیز جزو کم استقبالترین حوزهها برای درخواست سرمایهگذاری بوده است.
بیشترین درخواست سرمایهگذاری از سوی تهرانیها
آن طور که گزارش جدید شرکت بهمن نشان میدهد بیشترین درخواستها برای سرمایهگذاری در حوزه نرمافزار از سوی استارتاپهای تهرانی بوده و پس از آن تیمهای استان فارس با 4.6 درصد و اصفهان با 3.1 درصد در رتبههای دوم و سوم بیشترین درخواستها قرار دارند.
نگاهی موشکافانه به تیمهای سرمایهپذیر
در ادامه به صورت جزئیتر تیمهای استارتاپی که برای سرمایهگذاری به شرکت بهمن درخواست کردهاند را بررسی میکنیم.
هر تیم سرمایهپذیر به طور میانگین بین 2 تا 3 نفر بنیانگذار داشته و اگر نگاهی به ترکیب جنسیتی بنیانگذاران آنها بیندازیم، تنها 3 درصد از استارتاپهایی که درخواست سرمایهگذاری داشتند تمام بنیانگذاران آنها خانم بوده است که این موضوع نشان دهنده عدم علاقه بانوان یا چالشهای حل نشده برای حضور آنها در این حوزه است.
موارد مصرف سرمایه
بیشترین موردی که تیمهای استارتاپی برای هزینه در آن دنبال جذب سرمایه هستند بخش بازاریابی بوده تا بتوانند با معرفی درست محصول و خدماتی که ارائه میدهند برای خود مشتری جذب کرده و درآمدزایی کنند.
منابع انسانی نیز یکی دیگر از پرتقاضاترین حوزهها برای مصرف سرمایه است. از طرف دیگر، بخش عرضه محصول و خدمت جدید، کمترین تقاضا برای مصرف سرمایه را از طرف استارتاپها داشته است.
هزینه و درآمد استارتاپ
در سال 99 و با رشد نرخ ارز، شاهد افزایش هزینههای ماهانه استارتاپها هستیم که این موضوع به خصوص برای استارتاپهایی که سن راهاندازیشان بیشتر از 3 سال است نمود بیشتری دارد و طبق نمودار هزینههایشان حدود 3.3 برابر افزایش یافته است. اما از آن طرف نیز درآمدها در مقایسه با سال 98 با افزایش رو به رو بوده که به طور مثال برای استارتاپهای قدیمیتر حدود 3 برابر است.
همچنین همان طور که انتظار میرود میانگین هزینه ماهانه استارتاپها از درآمد آنها بیشتر بوده و هنوز به سوددهی مناسب نرسیدهاند.
هزینه تجمعی یک استارتاپ که سن آن کمتر از 1.5 سال است در سال 98 به طور میانگین در حدود 203 میلیون تومان بوده که طی سال 99 این رقم بیش از 8 درصد افزایش داشته است. درآمد تجمعی نیز برای همین استارتاپها طی سال گذشته به طور متوسط 28 میلیون تومان بوده است که در سال جدید به حدود 44 میلیون تومان رسیده است.
استارتاپها چقدر سرمایه خواستهاند؟
با توجه به افزایش قابل توجه تورم و هزینهها، سرمایه درخواستی استارتاپها در سال 99 به نسبت سال گذشته نیز افزایش داشته است. به طور مثال یک استارتاپ با سن 3 تا 5 سال در سال گذشته به طور متوسط سرمایهای در حدود 2 میلیارد تومان درخواست داشته است که امسال حدود 50 درصد رشد و نزدیک به 3 میلیارد تومان رسیده است. البته این رقم درخواستی با آن چه که مورد پذیرش سرمایهگذار قرار گرفته متفاوت است و در صورتی که شرکت بهمن روی سرمایهگذاری نظر مثبتی داشته باشد این اعداد تعدیل خواهد شد.
همچنین همانند موارد قبل، ارزشگذاری مدنظر استارتاپهایی که درخواست جذب سرمایه داشتهاند در مقایسه با سال 98 افزایش قابل توجهی داشته است. به طور مثال استارتاپی با قدمت بین 1.5 تا 3 سال در حالی که در سال 98 به طور میانگین حدود 7.8 میلیارد تومان ارزشگذاری شده در سال 99 ارزش آن به 11.6 میلیارد تومان رسیده است.
نسخه کامل این گزارش را میتوانید از اینجا دریافت کنید.
برای گفتگو با کاربران ثبت نام کنید یا وارد حساب کاربری خود شوید.