یافته پژوهشی جدید: ورزش با افزایش تولید لنفوسیت، سیستم ایمنی را تقویت میکند
ورزش یکی از راههای سالم ماندن است و به همین علت پزشکان ورزش کردن را به مردم توصیه میکنند. حالا پژوهشی جدید از تاثیر مثبت ورزش روی عملکرد سیستم ایمنی خبر میدهد که شاید بتواند ...
ورزش یکی از راههای سالم ماندن است و به همین علت پزشکان ورزش کردن را به مردم توصیه میکنند. حالا پژوهشی جدید از تاثیر مثبت ورزش روی عملکرد سیستم ایمنی خبر میدهد که شاید بتواند به بدن در مقابله با ویروس کرونا هم کمک کند.
پژوهشگران مرکز پزشکی دانشگاه «تگزاس ساوتوسترن» در پژوهشی جدید به این موضوع پی بردهاند که ورزش کردن میزان تولید سلولهای ایمنی در استخوانها را برای مقابله با عفونتها تقویت میکند. این گلبولهای سفید که «لنفوسیت» نام دارند، میتوانند باعث واکنش بدن نسبت به یک عفونت مانند ویروس کرونا شوند.
به گفته محققان، ورزش کردن میتواند تولید این سلولها را تحریک کند تا در آینده بتوانند در مقابله با عفونتها به بدن کمک کنند. پژوهشگران به یک یافته دیگر هم دست پیدا کردهاند: افزایش سن و پیری باعث کاهش ذخایر لنفوسیت در مغز استخوان میشود.
مغز استخوان حاوی انواع مختلف سلولهای بنیادی و «پروژنیتور» است که در کنار یکدیگر وجود دارند. محققان در پژوهش اخیرشان نشان دادهاند که تحرک میتواند تعداد پروژنیتورهای لنفوسیتی که از استخوان خارج میشوند را افزایش دهد و به سمت رگهای خونی کوچک حرکت کنند.
تصویر زیر، اجزای مختلف موجود در کنار سرخرگچه درون استخوان را نشان میدهد. پژوهشگران پروژنیتورهای سلول استخوانی مربوط به گیرنده لپتین (LepR) و Osteolectin یا Oln در مغز استخوان را مورد بررسی قرار دادند.
در هنگام ورزش استخوانها تحریک میشوند و یک کانال یونی مکانیزه به نام «Pizeo1» روی سلولهای LepR و Oln فعال میشود. در ادامه دو اتفاق دیگر رخ میدهد: سلولهایی که در کنار یکدیگر قرار دارند شروع به تمایز میکنند که منجر به شکلگیری سلولهای استخوانی جدید میشود و علاوه بر این، ورزش موجب ترشح یک مولکول پیامرسان به نام «فاکتور سلول بنیادی» (SCF) میشود که روی پروژنیتورهای لنفوسیت (CLP) مشترک تاثیر میگذارد. این CLPها به لنفوسیت تبدیل میشوند.
پژوهشگران چنین تحقیقی را روی موش انجام دادهاند که نشان میدهد ورزش کردن میتواند منجر به تحریک سیستم ایمنی شود و در نتیجه بدن بهتر میتواند با عفونتها و بیماریها مقابله کند. در صورتی که در تحقیقات آینده بتوان چنین موضوعی را بطور کامل برای انسانها اثبات کرد، باید منتظر روشهای درمانی مبتی بر تمرینات بدنی برای بهبود عملکرد سیستم ایمنی باشیم.
برای گفتگو با کاربران ثبت نام کنید یا وارد حساب کاربری خود شوید.