نخستین جراحی رباتیک از راه دور ایران روی شبکه همراه اول انجام شد
نخستین جراحی رباتیک از راه دور در ایران با سامانه «جراحی از راه دور» بومی، صبح امروز چهارشنبه دوم تیر ماه از فاصله ۷ کیلومتری بین بیمارستانهای امامخمینی (ره) و سینا بر روی یک حیوان ...
نخستین جراحی رباتیک از راه دور در ایران با سامانه «جراحی از راه دور» بومی، صبح امروز چهارشنبه دوم تیر ماه از فاصله ۷ کیلومتری بین بیمارستانهای امامخمینی (ره) و سینا بر روی یک حیوان انجام شد.
«سورنا ستاری» معاون علمی و فناوری رئیس جمهور، «سعید سرکار» رییس پژوهشکده فناوری و تجهیزات پیشرفته پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران، «علیرضا میرباقری» عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران و «مرتضی طاهریبخش» معاون فنی و توسعه شبکه همراه اول در محل این جراحی حاضر بوده و از نزدیک شاهد عملیات موفقیتآمیز آن بودند.
ربات این جراحی از راه دور که برای نخستین بار در کشور بر بستر شبکه همراه اول، و توسط دکتر طالبپور مستقر در بیمارستان سینا بر روی یک سگ در بیمارستان امام خمینی(ره) انجام شد، توسط بخش دانشبنیان با عنوان «ربات جراح سینا» توسعه یافته است.
سورنا ستاری، معاون علمی و فناوری رئیسجمهور ضمن بازدید از فرآیند اجرایی این جراحی در جمع اصحاب رسانه اظهار کرد: «این ربات در دنیا با عنوان داوینچی شناخته میشود که اکنون در کشور ما نیز تولید شده و به دنبال تأییدیههای حیوانی آن هستیم تا بتوانیم در آینده از آنها برای جراحی روی انسان استفاده کنیم.»
او این اقدام ملی را شروع حرکتی بزرگ و نوآورانه در جراحی برشمرد و تصریح کرد: «به این ترتیب میتوان محدودیت فاصله را بین جراح و بیمار از بین برد و مانع بسیاری از خطاهای پزشکی شد که امیدواریم تا یک سال آینده تأییدیههای فنی تست حیوانی را دریافت کند و بتوانیم در مراکز جراحی از ظرفیتهای آن استفاده کنیم.»
توسعه این ربات جراح از سال 1392 در دستور کار قرار گرفته و هم اکنون نمونهای از این ربات در بیمارستانهای امام خمینی (ره)، شریعتی و سینا وجود دارد.
گفتنی است همراه اول برای نخستین بار از یوزکیس 5G جراحی از راه دور در نمایشگاه تلکام 1397 رونمایی کرد که امروز شاهد استفاده از آن به صورت واقعی بر روی حیوانات هستیم و در آینده نزدیک نیز توسط پزشکان بر روی انسان و بر بستر همراه اول بهکار گرفته خواهد شد.
معاون فنی و توسعه شبکه همراه اول در این باره گفت: «برای انجام جراحی مهم امروز، پهنای باند 5 گیگابیت در ثانیه را آماده کرده بودیم که عملا حدود 20 درصد آن مصرف شد و پیام خوبی را به ما داد که میتوانیم اقداماتی از این دست و با همین کیفیت بسیار بالا را حداقل با ظرفیت پهنایباندی یک گیگابیت بر ثانیه نیز داشته باشیم.»
ربات جراح سینا به نام «ابوعلی سینا» دانشمند ایرانی نامگذاری شده و در طراحی آن از ربات داوینچی آمریکایی الگوبرداری شده است. این ربات دارای یک کنسول جراحی است که جراح در پشت آن قرار میگیرد و با استفاده از دو بازوی رباتیک قادر به کنترل و هدایت جراحی خواهد بود. در کنار کنسول هم یک مانیتور قرار دارد که جراح میتواند تأثیر عمل جراحی را در آن مشاهده کند.
در این مراسم گفته شد که آمریکا تنها کشوری است که این سیستم را به مرحله تجاری رسانده و در صورتی که این شیوه به مرحله تجاری برسد، ایران دومین کشور در زمینه ربات جراح خواهد بود.
برای گفتگو با کاربران ثبت نام کنید یا وارد حساب کاربری خود شوید.