ثبت بازخورد

لطفا میزان رضایت خود را از دیجیاتو انتخاب کنید.

واقعا راضی‌ام
اصلا راضی نیستم
چطور میتوانیم تجربه بهتری برای شما بسازیم؟

نظر شما با موفقیت ثبت شد.

از اینکه ما را در توسعه بهتر و هدفمند‌تر دیجیاتو همراهی می‌کنید
از شما سپاسگزاریم.

هرآنچه باید درباره پردازنده‌های نسل دوازدهم اینتل بدانید؛ شروعی تازه برای معماری x86

شب گذشته اینتل از نسل دوازدهم پردازنده‌هایش موسوم به Alder Lake رونمایی کرد که یک تغییر بزرگ برای این کمپانی به حساب می‌آید. پس از مدت‌ها انتظار، اینتل هم بالاخره به سمت معماری هیبریدی حرکت کرده؛ معماری که سال‌هاست در دنیای تراشه‌های موبایل وجود دارد و حتی اپل سیلیکون که در مک‌ها و آیپدها مورد استفاده قرار می‌گیرد هم از آن استفاده می‌کند. در این مطلب می‌خواهیم شما را بطور کامل با جدیدترین پردازنده‌های اینتل آشنا کنیم.

پردازنده‌های جدید اینتل چند روز دیگر یعنی ۱۳ آبان (۴ نوامبر) وارد بازار می‌شوند تا پس از عرضه تقریبا ناموفق پردازنده‌های نسل یازدهم این کمپانی یعنی راکت لیک، بتوانند دوباره اینتل را در مرکز توجه قرار دهند. دلایل زیادی برای احتمال موفقیت این پردازنده‌ها در بازار وجود دارد، از نودهای کوچکتر گرفته تا معماری منحصر به‌فرد و قابلیت‌هایی مانند Thread Director که فعالیت‌های پردازنده‌ها را بیش از هر زمان دیگری بهینه می‌کنند.

فهرست مطالب

ویدیوی نگاه دیجیاتو به پردازنده‌های نسل دوازدهم اینتل

تماشای ویدیوی دیجیاتو در یوتیوب:

تماشای ویدیوی دیجیاتو در آپارات:

مشخصات فنی پردازنده‌های نسل دوازهم اینتل Alder Lake

اینتل در ابتدا ۳ مدل از پردازنده‌های نسل دوازدهم را روانه بازار می‌کند که البته هرکدام در دو نمونه از راه می‌رسند که نیمی از آن‌ها پردازشگر گرافیکی مجتمع دارند و نیمی دیگر از چنین ویژگی محرومند. با این حال در تمام این پردازنده‌های مخصوص دسکتاپ با معماری هیبریدی روبه‌رو هستیم، یعنی در آن‌ها از دو دسته هسته استفاده شده که شامل هسته‌های قدرتمند با نام P-Cores و هسته‌های کم‌مصرف به نام E-Cores می‌شوند. در بالاترین مدل با نام Core i9-12900K شاهد استفاده از ۱۶ هسته پردازشی هستیم. مشخصات اعضای کنونی این خانواده را در جدول زیر مشاهده می‌کنید:

پردازندههسته‌های قدرتمند/کم‌مصرفرشتهفرکانس پایه قدرتمند/کم‌مصرف (گیگاهرتز)فرکانس بوست قدرتمند/کم‌مصرف (گیگاهرتز)فرکانس بوست Turbo Boost Max 3.0 (گیگاهرتز)حافظه کش L3 (مگابایت)توان طراحی حرارتی پایه (وات)حداکثر توان طراحی حرارتی (وات) گرافیک
اینتل Core i9-12900K16 (8/8)243.2/2.45.1/3.95.230125241UHD Graphics 770
اینتل Core i9-12900KF16 (8/8)243.2/2.45.1/3.95.230125241-
اینتل Core i7-12700K12 (4/8)203.6/2.74.9/3.85.025125190UHD Graphics 750
اینتل Core i7-12700KF12 (4/8)203.6/2.74.9/3.85.025125190
اینتل Core i5-12600K10 (4/6)163.7/2.84.9/3.6-20125150UHD Graphics 750
اینتل Core i5-12600KF 10 (4/6)163.7/2.84.9/3.6-20125150

همانطور که گفتیم، تمام پردازنده‌های کنونی از هسته‌های قدرتمند و کم‌مصرف بهره می‌برند که البته تعادل این هسته‌ها با توجه به نوع پردازنده، متفاوت است. علاوه بر این، هرکدام از آن‌ها ویژگی‌های مخصوص به خودشان را دارند، برای مثال تنها هسته‌های P از فناوری Hyperthreading پشتیبانی می‌کنند.

بالاترین عضو این خانواده از ۱۶ هسته و ۲۴ رشته بهره می‌برد و بعد از آن با پردازنده سری Core i7 روبه‌رو هستیم که ۱۲ هسته و ۲۰ رشته دارد. در پردازنده Core i5 این خانواده هم از ۱۰ هسته با ۱۶ رشته استفاده شده است.

در حالت پایه توان طراحی حرارتی این پردازنده‌ها برابر ۱۲۵ وات است که البته می‌تواند بسیار بالاتر برود. برای مثال پرچمدار این سری، Core i9-12900K در بالاترین حالت توان طراحی حرارتی ۲۴۱ وات دارد. با این وجود، توان طراحی حرارتی‌اش همچنان کمتر از نسل قبلی یعنی Core i9-11900K است که در بالاترین حالت به ۲۵۰ وات می‌رسد.

اینتل می‌گوید در این نسل از پردازنده‌هایش توجه ویژه‌ای به بهره‌وری انرژی داشته و به همین دلیل، در حداکثر عملکرد Multi-Threaded یکسان با Core i9-11900K تنها ۶۵ وات انرژی مصرف می‌کند.

در بخش فرکانس نمی‌توان اظهارنظر دقیقی کرد چرا که فرکانس هسته‌های کم‌مصرف و قدرتمند متفاوت است. به همین دلیل با یک عدد مرجع روبه‌رو نیستیم، البته با نسخه بروز شده Extreme Overclocking Utility یا UTX می‌توانید هسته‌های P و E را بطور مستقل اورکلاک کنید.

عملکرد پردازنده‌های اینتل آلدر لیک

پردازنده‌های آلدر لیک هنوز وارد بازار نشده‌‍‌اند، بنابراین بنچمارک‌های دقیقی از مراجع مختلف برای آن‌ها وجود ندارد و برای چنین موضوعی باید تا ۱۳ آبان صبر کنیم. با این حال اینتل ادعاهایی را درباره عملکرد این پردازنده‌ها مطرح کرده کخ البته همانطور که می‌توان حدس زد، پردازنده‌های AMD را هم هدف قرار داده است. به گفته این کمپانی، پردازنده‌های Alder Lake در بخش گیمینگ تا ۳۰ درصد از بهترین پردازنده AMD عملکرد بالاتری دارند.

اینتل در پردازنده‌های نسل دوازدهم توجه ویژه‌ای روی گیمینگ داشته. این کمپانی گفته این نسل نسبت به نسل گذشته در برخی بازی‌ها مانند «هیتمن ۳» تا ۲۸ درصد عملکرد بالاتری از خودش نشان می‌دهد. بخشی از این عملکرد بالا مربوط به ویندوز ۱۱ می‌شود که برای قابلیت Thread Director پردازنده‌های آلدر لیک بهینه‌سازی شده است. همچنین باید به رم DDR5 اشاره کنیم که پهنای باند بالاتری دارد.

به گفته اینتل، در بخش مولتی تسکینگ یا چند وظیفگی هم باید منتظر بهبود چشمگیری در عملکرد باشیم. در یک سناریوی رایج یعنی زمانی که در حال اجرای یک بازی هستید و آن را ضبط و استریم می‌کنید، اینتل می‌گوید عملکرد Core i9-12900K نسبت به نسل قبلی‌اش بهبود 84 درصدی را در فریم ریت تجربه کرده است. اگر در حال اجرای چندین برنامه باشید، این بهبود ۴۷ درصد خواهد بود.

اگرچه اینتل در این نسل روی عملکرد گیمینگ تمرکز ویژه‌ای داشته، اما در بخش تولید محتوا هم ظاهرا با بهبود چشمگیری روبه‌رو هستیم. طبق ادعای این کمپانی، این پردازنده‌ها در برنامه‌های ویرایش عکس و ویدیو مانند ادوبی لایت‌روم تا ۳۶ درصد، در پریمیر پرو تا ۳۲ درصد و در اتودسک رویت (Revit) تا ۳۷ درصد سریع‌تر هستند.

البته همانطور که می‌توان انتظار داشت، همیشه ادعاها به واقعیت تبدیل نمی‌شوند، بنابراین باید درباره گفته‌های اینتل کمی تردید داشت. در حقیقت تا زمانی که این پردازنده‌ها وارد بازار نشوند، نمی‌توان درباره عملکردشان اظهار نظر قطعی کرد، هرچند بنچمارک‌های افشا شده تا به امروز ادعاهای اینتل را تا حدودی تایید می‌کنند.

پردازنده‌های نسل دوازدهم اینتل

یک تست گیمینگ افشا شده در گذشته نشان داده که پردازنده اینتل Core i9-12900K در مقایسه با پردازنده رایزن 9 5950X در بازی Forza Horizon 4 در رزولوشن 1080p عملکرد بالاتری دارد. نماینده اینتل به عملکرد ۱۹۳ فریم بر ثانیه دست پیدا کرده، در حالی که عملکرد پردازنده AMD برابر ۱۸۹ فریم بر ثانیه است. همین تست از عملکرد ۲۵۲ فریم بر ثانیه در بازی Rainbow Six Siege و ۱۱۲ فریم بر ثانیه در بازی Shadow of the Tomb Raider خبر داده که هردوی آن‌ها در رزولوشن 1080p است.

پردازنده‌های Alder Lake در دیتابیس Ashes of the Singularity: Escalation هم ظاهر شده‌اند که نشان می‌دهد پردازنده پرچمدار اینتل نسبت به رایزن 9 5950X شرکت AMD تا ۳۸ درصد فریم ریت بهتری دارد. این تست در رزولوشن 1440p انجام شده و انتظار می‌رود در رزولوشن 4K اختلاف‌ها کمتر شود.

کمی از دنیای بازی فاصله بگیریم و به سمت کاربردهای دیگر برویم. در بنچمارک گیک‌بنچ، پردازنده اینتل Core i7-12700 در بخش چند هسته‌ای توانسته ۱۴ درصد عملکرد بهتری نسبت به رایزن 7 5800X از خودش نشان دهد. البته این اختلاف میان Core i9-12900K و رایزن 9 5950X کمتر و برابر ۳.۸ درصد است. البته این اختلاف در بخش تک هسته‌ای به ۸.۱ درصد می‌رسد.

نتایج بنچمارک Cinebench هم قابل توجه است. طبق نتایج، پردازنده Core i9-12900K بالاترین امتیاز را کسب کرده و ۲۱ درصد عملکرد بالاتری نسبت به رایزن 9 5950X دارد. البته در بنچمارک PugetBench for After Effect وضعیت متفاوت است و اینتل عملکرد پایین‌تری داشته. با این حال بد نیست به این موضوع اشاره کنیم که این بنچمارک بیشتر به GPU فشار می‌آورد که علت عملکرد پایین‌تر Core i9-12900K را مشخص می‌کند.

در یکی از جدیدترین بنچمارک‌های افشا شده، پردازنده اینتل Core i7-12700K در CPU-Z توانسته ۴۵ درصد عملکرد بالاتری نسبت به رایزن 7 5800X داشته باشد. در این بنچمارک یک پردازنده دیگر از سری Core i5 ظاهر شده بود که البته اینتل هنوز آن را معرفی نکرده. این پردازنده با نام Core i5-12400 که گفته می‌شود تنها از هسته‌های قدرتمند بهره می‌برد، ۴۰ درصد عملکرد بالاتری نسبت به رایزن 7 2700X داشته است. در بنچمارک Cinebench R20، این پردازنده اینتل در بخش تک هسته‌ای تمام پردازنده‌های رایزن ۵۰۰۰ را شکست داده است. همچنین در بخش چند هسته‌ای توانسته عملکرد بهتری نسبت به رایزن 5 5600X داشته باشد.

معماری پردازنده‌های اینتل Alder Lake

اینتل در پردازنده‌های نسل دوازدهم خود از معماری هیبریدی استفاده کرده که در حقیقت همان دو نوع هسته متفاوت است. دسته اول از هسته‌های قدرتمند تشکیل می‌شود و آن‌ها را در پردازنده‌های اینتل تا به امروز دیده‌ بودیم. اما دسته دوم، هسته‌های کم‌مصرف را میزبانی می‌کند که انجام وظایف پس زمینه را برعهده می‌گیرند و می‌توانند در بهبود عملکرد کلی هم تاثیر داشته باشند.

اینتل هر دو نوع هسته‌ها را روی معماری Intel 7 طراحی کرده که نام جدید این کمپانی برای نودهای ۱۰ نانومتری Enhanced SuperFin به حساب می‌آید. در این پردازنده‌ها هسته‌های بزرگتر Golden Cove نام دارند و کارهای سنگین را برعهده می‌گیرند. هسته‌های کم‌مصرف با نام Gracemont هم برای انجام کارهای پس زمینه مورد استفاده قرار می‌گیرند تا شارژدهی باتری افزایش یابد.

هسته‌های Golden Cove روی فرکانس بالا و عملکرد تک رشته‌ای تمرکز کرده‌اند. اینتل با استفاده از موتور جدید Matrix، توانسته به فرکانس بالاتری در عملکردهای مختلف دست پیدا کند. موتور Matrix یک پردازنده کمکی است که ضرب ماتریس را کنترل می‌کند و بطور ویژه فعالیت‌های هوش مصنوعی را سریعتر می‌کند.

این هسته‌ها همچنین از کنترلر مدیریت توان جدیدی بهره می‌برند که با توجه به توان، کنترل دقیق‌تری روی فرکانس دارد. برای بررسی تاثیر این کنترلر روی عملکرد پردازنده‌های جدید باید همچنان منتظر عرضه آن‌ها به بازار بمانیم.

هسته‌های Gracemont بخش دیگری از عملکرد را برعهده می‌گیرند و به گفته اینتل، روی عملکرد چند ریسمانی یا رشته‌ای تمرکز دارند. اینتل ادعا کرده که این هسته‌ها با وات یکسان با هسته‌های قدیمی اسکای لیک، تا ۴۰ درصد عملکرد بهتری دارند. استفاده از این طراحی هسته‌ها در کنار یکدیگر موجب افزایش پهنای باند شده و به ۱۰۰۰ گیگابایت بر ثانیه می‌رسد. پهنای باند میان حافظه و پردازنده هم به ۲۰۴ گیگابایت بر ثانیه می‌رسد.

از سایر تغییرات پردازنده‌های Alder Lake می‌توان به پشتیبانی از PCIe Gen 5 و PCIe Gen 4 به همراه رم DDR5 و DDR4 اشاره کرد. در بخش رم، این پردازنده‌ها از هردو فناوری DDR4 و DDR5 پشتیبانی می‌کنند و باید سازنده مادربرد تصمیم بگیرد که به سراغ کدام فناوری برود و کاربران نمی‌توانند به ترکیبی از ماژول‌های DDR4 و DDR5 دسترسی پیدا کنند. پردازنده‌های آلدر لیک همچنین از تاندربولت ۴ و وای فای 6E هم پشتیبانی می‌کنند.

ماژول‌های DDR5 قادر به پشتیبانی از XMP3.0 هستند. این نسخه جدید XMP با انبوهی از بهبودها از راه رسیده که شامل دو پروفایل تعریف شده از سوی کاربر، پنج پروفایل کلی و پشتیبانی از تنظیم در سیستم عامل می‌شود.

اورکلاک پردازنده‌های نسل دوازدهم اینتل

پردازنده‌های آلدر لیک از یک پخش‌کننده حرارت یکپارچه (IHS) ضخیم‌تر بهره می‌برند که پتانسیل آن‌ها برای اورکلاک را بیشتر می‌کند. اینتل ضخامت دای (Die) و مواد رابط حرارتی را کاهش داده تا ابعاد IHS را افزایش دهد و همچنین برای خنک‌سازی بهتر، از فلز بیشتری استفاده کرده است.

پردازنده‌های نسل دوازدهم اینتل

علاوه بر این ویژگی‌ها، پردازنده‌های آلدر لیک از XTU 7.5 بهره می‌برند که امکان تغییر میزان ولتاژ و اورکلاک برای هسته‌های P و E را فراهم می‌کند. شما می‌توانید هر هسته را به صورت مستقل اورکلاک کنید. اگر به دنبال چنین کاری نباشید هم می‌توانید در پردازنده‌های Core i9-12900K و Core i9-12900KF از اینتل Speed Optimizer برای اورکلاک متوسط با یک دکمه استفاده کنید.

سوکت جدید و مادربردهای Z690

اینتل برای پردازنده‌های Alder Lake به سمت پلتفرم Z690 رفته که شامل سوکت جدید LGA1700 می‌شود. بسیاری از سارندگان مادربرد شامل گیگابایت، MSI، ایسوس و آزراک بردهایی با چیپست و سوکت جدید تولید کرده‌اند. اگرچه پردازنده‌های آلدر لیک از رم DDR4 و DDR5 پشتیبانی می‌کنند، اما امکان استفاده مشترک از آن‌ها روی یک مادربرد وجود ندارد.

تعداد پین‌های DDR5 تفاوتی با DDR4 ندارد، اما از طراحی متفاوتی بهره می‌برد. سازندگان مادربردها باید یکی از استانداردها را انتخاب کنند و امکان سوییچ بین آن‌ها وجود ندارد. در همین راستا اگر مادربرد DDR5 داشته باشید، تنها می‌توانید از رم DDR5 استفاده کنید. استفاده از سوکت جدید هم به معنای طراحی جدید برای خنک‌کننده است و از همین حالا برخی سازندگان خنک‌کننده محصولاتی برای سوکت LGA1700 توسعه داده‌اند.

ویندوز ۱۱ و اینتل Thread Director

پردازنده‌های آلدر لیک متفاوت از آنچه تا به امروز دیده‌ایم از ویندوز ۱۱ استفاده می‌کنند. Thread Director یک ویژگی سطح سخت افزار جدید برای پردازنده‌های Alder Lake است که به سیستم عامل یا بطور خاص ویندوز ۱۱ کمک می‌کند تا وظایف را به هسته‌های مختلف اختصاص دهد. همانطور که در ابتدا گفتیم، جدیدترین پردازنده‌های اینتل از معماری هیبریدی شامل هسته‌های قدرتمند و کم‌مصرف بهره می‌برند. در حالت کلی سیستم عامل وظایف را با استفاده از مجموعه‌ای از محاسبات و گمانه‌زنی میان هسته‌ها تقسیم می‌کند. این رویکرد چندان دقیق و کارآمد نیست که برای پردازنده‌های هیبریدی مهم است.

پردازنده‌های نسل دوازدهم اینتل

اینتل با ویژگی Thread Director، دید کاملی از نوع وظایفی که پردازش می‌کند را در اختیار ویندوز قرار می‌دهد که این موضوع، گمانه‌زنی را از معامله حذف می‌کند و ویندوز بهتر وظایف را میان هسته‌ها تقسیم می‌کند. این ویژگی به پردازنده اجازه می‌دهد که با حفظ شارژدهی باتری، به بالاترین عملکردش دست پیدا کند و شاهد قربانی شدن یکی برای دیگی نباشیم.

این ویژگی یک پیشرفت بزرگ برای پردازنده‌های نسل دوازدهم اینتل محسوب می‌شود که می‌تواند عملکرد سیستم‌ها را بهبود دهد. البته برای نتیجه‌گیری هنوز زود است و باید منتظر عرضه این پردازنده‌ها به بازار بمانیم. اگرچه ویندوز 11 بیشترین بهره را از این قابلیت می‌برد، اما اینتل گفته ویندوز ۱۰ هم با بهبود عملکرد روبه‌رو می‌شود. اینتل امیدوار است با همکاری سایر کمپانی‌ها، Thread Director را به سیستم عامل‌های دیگر هم بیاورد. طبق بنچمارک‌های افشا شده، Alder Lake در بخش تک رشته‌ای در ویندوز ۱۱ تا ۸.۲ درصد عملکرد بالاتری دارد.

قیمت و تاریخ عرضه پردازنده‌های نسل دوازدهم اینتل

اولین نمونه‌های پردازنده‌های نسل دوازدهم اینتل در تاریخ ۱۳ آبان از راه می‌رسند. اینتل در ابتدا تنها ۶ مدل از این خانواده را روانه بازار می‌کند که شامل سری K و KF می‌شود که تفاوت‌ آن‌ها در بهره‌مندی از گرافیک مجتمع است. قیمت این ۶ پردازنده به شرح زیر است:

  • Core i9-12900K اینتل: ۵۸۹ دلار
  • Core i9-12900KF اینتل: ۵۶۴ دلار
  • Core i7-12700K اینتل: ۴۰۹ دلار
  • Core i7-12700KF اینتل: ۳۸۴ دلار
  • Core i5-12600K‌ اینتل: ۲۸۹ دلار
  • Core i5-12600KF اینتل: ۲۶۴ دلار
پردازنده‌های نسل دوازدهم اینتل

قیمت‌های اعلام شده از سوی اینتل بسیار پایین‌تر از پیش‌بینی‌های اولیه هستند. برخی پیش‌بینی‌ها از قیمت ۱۰۰۰ دلاری برای پرچمدار این خانواده خبر داده بودند، با این حال اینتل حداقل در ایالات متحده آمریکا تصمیم به افزایش قیمت نسبت به پردازنده‌های نسل یازدهم نگرفته است. البته در حالت کلی در پردازنده‌های Core i9 و Core i5 با کمی افزایش قیمت روبه‌رو هستیم، در حالی که قیمت پردازنده‌های Core i7 ثابت باقی مانده است.

همانطور که گفتیم این پردازنده‌ها در مدل‌های K و KF وارد بازار می‌شوند که مدل K به علت بهره‌مندی از گرافیک مجتمع، قیمت بالاتری دارد. بنابراین باید با عملکرد CPU یکسان میان پردازنده‌های این سری روبه‌رو شویم.

مقایسه پردازنده‌های نسل دوازدهم اینتل با رایزن ۵۰۰۰ AMD

پردازنده‌های جدید اینتل باید با نمایندگان AMD در بازار رقابت کنند. پردازنده‌های رایزن ۵۰۰۰ شرکت AMD در بازار عملکرد مناسبی دارند و توانسته‌اند بخشی از سهم اینتل را هم به خودشان اختصاص دهند. با این حال به نظر می‌رسد با معرفی پردازنده‌های آلدر لیک، کفه ترازو حالا به سمت اینتل سنگینی کند.

اگرچه برای مقایسه دقیق عملکرد این پردازنده‌ها باید منتظر عرضه نمایندگان اینتل به بازار باشیم، اما در جدول زیر نگاهی به مشخصات فنی تعدادی از پردازنده‌های AMD و نسل دوازدهم اینتل داریم:

اینتل Core i9-12900Kاینتل Core i7-12700Kاینتل Core i5-12600KAMD Ryzen 9 5950XAMD Ryzen 9 5900XAMD Ryzen 7 5800XAMD Ryzen 5 5600X
تعداد هسته۸ هسته قدرتمند و ۸ هسته کم‌مصرف۸ هسته قدرتمند و ۴ هسته کم‌مصرف۶ هسته قدرتمند و ۴ هسته کم‌مصرف۱۶ هسته۱۲ هسته۸ هسته۶ هسته
رشته۲۴۲۰۲۰۳۲۲۴۱۶۱۲
فرکانس پایه۲.۴ و ۳.۲ گیگاهرتز۲.۷ و ۳.۶ گیگاهرتز۲.۸ و ۳.۷ گیگاهرتز۳.۴ گیگاهرتز۳.۷ گیگاهرتز۳.۸ گیگاهرتز۳.۷ گیگاهرتز
حداکثر فرکانس۳.۹ و ۵.۱ گیگاهرتز۳.۸ و ۴.۹ گیگاهرتز۳.۶ و ۴.۹ گیگاهرتز۴.۹ گیگاهرتز۴.۸ گیگاهرتز۴.۷
گیگاهرتز
۴.۶ گیگاهرتز
حافظه کش L3۳۰ مگابایت۲۵ مگابایت۲۰ مگابایت۶۴ مگابایت۶۴ مگابایت۳۲ مگابایت۳۲ مگابایت
توان طراحی حرارتی پایه۱۲۵ وات۱۲۵ وات۱۲۵ وات۱۰۵ وات۱۰۵ وات۱۰۵ وات۶۵ وات
لیتوگرافی۱۰ نانومتری۱۰ نانومتری۱۰ نانومتری۷ نانومتری ۷ نانومتری۷ نانومتری۷ نانومتری

پردازنده‌های لپ‌تاپ Alder Lake-P

اینتل فعلا تنها از پردازنده‌های مخصوص دسکتاپ نسل دوازدهم رونمایی کرده، اما باید منتظر عرضه نسخه‌های مخصوص لپ‌تاپ هم باشیم. این پردازنده‌ها هم با نام Alder Lake از راه می‌رسند، با این حال ظاهرا حرف P را در پایان نام خود یدک می‌کشند. تا به امروز شایعاتی درباره این پردازنده‌ها منتشر شده و اطلاعات کمی از آن‌ها در اختیار ما قرار می‌دهد.

طبق شایعات، نسخه بروز شده گلکسی بوک سامسونگ با پردازنده ۱۲ یا ۱۴ هسته‌ای Alder Lake-P از راه می‌رسد. هردوی این پردازنده‌ها از ۸ هسته کم‌مصرف بهره می‌برند، با این حال در مدل ۱۲ هسته‌ای با ۴ هسته پرقدرت و در مدل ۱۴ هسته‌ای با ۶ هسته پرقدرت روبه‌رو می‌شویم.

گفته می‌شود پردازنده‌های مخصوص لپ‌تاپ نسل دوازدهم اینتل توان طراحی حرارتی در محدوده ۱۲ تا ۴۵ وات دارند و از آن‌ها در محصولات مختلفی از لپ‌تاپ‌های اقتصادی گرفته تا اولترابوک‌ها و لپ‌تاپ‌های گیمینگ مورد استفاده قرار می‌گیرند.

هنوز این پردازنده‌ها معرفی نشده‌اند و احتمالا اوایل سال آینده میلادی از راه برسند، با این حال طبق نتایج بنچمارک‌های افشا شده، پردازنده پرچمدار Core i9-12900HK نسبت به نسل قبلی‌اش ۴۴.۸ درصد عملکرد چند هسته‌ای بهتری دارد. این پردازنده همچنین توانسته تراشه قدرتمند اپل M1 مکس را با هم با اختلاف ۳ درصد شکست دهد.

نظر شما درباره پردازنده‌های آلدر لیک اینتل چیست؟ آیا این کمپانی دوباره می‌تواند بازار کامپیوترهای ویندوز را دستخوش تغییر کند و با ویندوز ۱۱ تجربه جدیدی را در اختیار کاربران قرار دهد یا تنها با چندین ادعا روبه‌رو هستیم؟ نظر خود را با ما و دیگر کاربران در میان بگذارید.

دیدگاه‌ها و نظرات خود را بنویسید
مجموع نظرات ثبت شده (1 مورد)
  • علی اکبر سنایی
    علی اکبر سنایی | ۷ آبان ۱۴۰۰

    ممنون از توضیحات کامل

دیجیاتو را در شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید

شبکه‌های اجتماعی دیجیاتو سریع‌ترین روش دسترسی به اخبار فناوری، علم و خودرو است. اگر می‌خواهید به‌روز باشید، شبکه‌های اجتماعی دیجیاتو را دنبال کنید.