واگذاری سهام ایرانخودرو و سایپا فساد موجود در صنعت خودروسازی را دوچندان میکند
در این سالها با بالا گرفتن تنش در بازار خودرو، بارها مسئولین و مدیران عامل دو خودروسازی از خصوصی سازی سخن به میان آورده اند، اما این صحبتها هرگز از حد تعارفات فراتر نرفته و ...
در این سالها با بالا گرفتن تنش در بازار خودرو، بارها مسئولین و مدیران عامل دو خودروسازی از خصوصی سازی سخن به میان آورده اند، اما این صحبتها هرگز از حد تعارفات فراتر نرفته و به مرحله اجرا نرسیده است.
واگذاری سهام ایرانخودرو و سایپا فساد موجود در صنعت خودروسازی را دوچندان میکند [بهروزرسانی] - آذر ۱۴۰۰
اگر قرار باشد سهام ایرانخودرو و سایپا واگذار شود باید وضعیت سهامداری و هویت مالکان این دو شرکت و شرکتهای زیرمجموعه آنها مشخص شده و گردش مالی آنها نیز به طور واضح اعلام شود.
محمد بیاتیان، عضو اسبق مجلس شورای اسلامی در خصوص واگذاری بخش کوچکی از سهام دولت در ایرانخودرو و سایپا گفت: «قدم نخست در این راستا ایجاد شفافیت در وضعیت سهامداری و هویت دولتی و خصوصی مالکان ایرانخودرو و سایپا است. همچنین باید وضعیت داراییهای منقول و غیرمنقول این شرکتها به صورت کاملاً شفاف مشخص شود تا بخش خصوصی حقیقی و دارای اهلیت بداند با چه وضعیتی روبهرو است.»
نماینده سابق مجلس افزود: «اگر در روند خصوصیسازی و واگذاری سهام شرکتهای خودروسازی شفافیت لازم به کار نرود، اهداف سیاسی و جناحی نقش ایفا میکنند و حتما شاهد معضلی مانند هفتتپه خواهیم بود؛ با این تفاوت که در ابعاد بزرگتری مشکلات و تبعاتی برای مردم و کشور به دنبال خواهد داشت.»
در کنار این موضوع نباید فراموش کرد که شرکتهای خودروسازی اقدام به تأسیس بسیاری از شرکتهای زیرمجموعه شرکت اصلی کرده و وضعیت مالکیتی آنها به صورت سهامداری تودرتو شکل گرفته است.
واگذاری سهام ایرانخودرو و سایپا در این شرایط زمینه بروز فساد و ناکارآمدی صنعت خودروی کشور را دوچندان می کند. به ویژه آنکه دولت در حال حاضر با ذهنیت جبران بخشی از کسری بودجه و امثالهم (رویکرد تأمین مالی) قصد دارد 4 درصد از سهام خود در ایرانخودرو و سایپا را واگذاری کند.
وزیر اقتصاد پیشنهاد داد: ۴ درصد از سهام ایرانخودرو و سایپا را بفروشید [بهروزرسانی] - آذر ۱۴۰۰
سید احسان خاندوزی، وزیر امور اقتصادی و دارایی پیشنهاد فروش ۴ درصد از سهام ایرانخودرو و سایپا را مطرح کرد.
درخواست وزیر اقتصاد برای فروش ۴ درصد از سهام ایرانخودرو و سایپا به استناد جزء دوم بند الف تبصره ۲ ماده واحده قانون بودجه سال ۱۴۰۰ کل کشور به دولت ارائه شده است. تصویب نهایی این پیشنهاد سبب خواهد شد که سازمان خصوصیسازی نسبت به واگذاری بخشی از سهام ایرانخودرو و سایپا که متعلق به دولت است به صورت مجزا اقدام کرده و در واقع قدمی در راستای واگذاری سهام خودروسازان به بخش خصوصی انجام دهد.
علاوهبر سازمان خصوصیسازی وزارت صنعت، معدن و تجارت نیز در صورت تصویب این پیشنهاد وظیفه خواهد داشت از هر طریق ممکن نسبت به رفع توثیق (استوار سازی) میزان سهام قابلواگذاری دو غول خودروسازی ایران ظرف مدت ۲ ماه و همچنبن باقیمانده سهام دولت حداکثر تا پایان سال اقدام کند. در همین حال، هیئت واگذاری در چارچوب مقررات نسبت به تعیین روش واگذاری، قیمت سهام و سایر شرایط نیز اقدام خواهد کرد.
سهام اندک دولت در ایرانخودرو و سایپا که به سهام مدیریتی معروف است سبب شده که تصمیمگیر و سیاستگذار اصلی صنعت خودروسازی کشورمان دولت باشد. در واقع دولت با سهام اندکی که در دو شرکت ایرانخودرو و سایپا در اختیار دارد بر این دو شرکت حکمرانی کرده و از وظیفه تعیین قیمتها گرفته تا عزل و نصب مدیران و اعضای هیئتمدیره را به عهده دارد.
قیمت پایه و شرایط واگذاری ایران خودرو و سایپا تصویب شد [بهروزرسانی] - آبان ۹۹
علی اشرف عبدالله پوری حسینی رئیس سازمان خصوصی سازی درباره آخرین وضعیت واگذاری بنگاه های دولتی، گفت: «آنچه که سازمان خصوصی سازی برای واگذاری بنگاه های دولتی اعلام کرده 610 شرکت بود که هیئت واگذاری براساس درخواست دستگاه اجرایی و مسائلی که وجود داشت حدود 300 طرح را از اولویت سال جاری خارج کرد و حدود 300 شرکت دیگر در اولویت امسال باقی ماند.»
رییس سازمان خصوصی سازی، با بیان اینکه هیئت واگذاری بنگاه های دولتی به واگذاری سهام بورسی توجه خاصی داشت، افزود: «حدود 18 شرکت بورسی در بین این 300 شرکت وجود داشت که هیئت واگذاری آنها را در اولویت قرار داد و قیمت های پایه را تصویب کرد که در هفته جاری روزهای مزایده برخی از این شرکت ها در بورس فرا رسید و بیمه البرز و شرکت پالایش و پخش شیراز به مزایده گذاشته شدند، اما با استقبال رو به رو نشدند.»
اواخر مرداد سهام بانک های تجارت، صادرات و ملت در بورس ارائه می شود
وی ادامه داد: «دو هفته دیگر پالایشگاه های دیگر و اواخر مرداد سه بانکی که دولت در آن سهام دارد شامل تجارت، صادرات و ملت در بورس ارائه می شوند که مشخص نیست چه میزان از آنها استقبال می شود.»
معاون وزیر امور اقتصادی و دارایی، با بیان اینکه تنها 18 شرکت از 300 شرکت اصلی ما بورسی هستند، تاکید کرد: «هیئت واگذاری تاکنون درباره نحوه واگذاری مابقی شرکت های غیر بورسی فعال نشده و تصمیم نگرفته است که امیدواریم در جلسات بعد در این باره تصمیمگیری شود.»
هیئت واگذاری قیمت پایه و شرایط واگذاری ایران خودرو و سایپا را تصویب کرده است
وی افزود: «تا زمانی که درباره نحوه واگذاری شرکتهای غیر بورسی هیئت واگذاری تصمیمگیری صریح و شفاف اتخاذ نکرده نمی توان زمان دقیقی برای خصوصی سازی آنها تعیین کرد.»
پوری حسینی با بیان اینکه سهام ایران خودرو و سایپا تا کنون در اختیار سازمان خصوصی قرار نگرفته است، ادامه داد: «مسئولان سازمان گسترش (ایدرو) در سال های گذشته سهام این دو شرکت خودروسازی را در ازای تشکیلاتی که دریافت کردند و یا تعهداتی که داشته اند وثیقه کردهاند و در دسترس سازمان خصوصی نیست که آنها را عرضه کنند.»
رییس سازمان خصوصی سازی، تصریح کرد: «ابتدا باید سهام این دو خودروساز از وثیقه خارج و سپس درباره واگذاری ایران خودرو صحبت شود، البته هیئت واگذاری شرایط واگذاری و قیمت پایه را تصویب کرده است، اما امکان عرضه آن فعلا وجود ندارد.»
برای گفتگو با کاربران ثبت نام کنید یا وارد حساب کاربری خود شوید.