ثبت بازخورد

لطفا میزان رضایت خود را از دیجیاتو انتخاب کنید.

واقعا راضی‌ام
اصلا راضی نیستم
چطور میتوانیم تجربه بهتری برای شما بسازیم؟

نظر شما با موفقیت ثبت شد.

از اینکه ما را در توسعه بهتر و هدفمند‌تر دیجیاتو همراهی می‌کنید
از شما سپاسگزاریم.

سیگار
علمی

سیگار کشیدن یک شخص با میزان چربی در بدن فرزندانش ارتباط دارد

دانشمندان در یک مطالعه پیشگامانه که دوران کودکی افرادی را بررسی کردند که اکنون بزرگسال هستند. در این مطالعه مشخص شد زنان و دخترانی که پدربزرگ یا پدربزرگ‌هایشان از سنین پایین شروع به سیگار کشیدن ...

مرضیه فرجی
نوشته شده توسط مرضیه فرجی | ۸ بهمن ۱۴۰۰ | ۰۸:۳۰

دانشمندان در یک مطالعه پیشگامانه که دوران کودکی افرادی را بررسی کردند که اکنون بزرگسال هستند. در این مطالعه مشخص شد زنان و دخترانی که پدربزرگ یا پدربزرگ‌هایشان از سنین پایین شروع به سیگار کشیدن - به‌طور کلی استفاده از دخانیات - کرده‌اند، چربی بیشتری در بدن دارند.

در مطالعه قبلی در همین زمینه، مشخص شده بود درحالتی که پدری در دوران نوجوانی خود – پیش از بلوغ – به‌طور منظم سیگار کشیدن را شروع کرده است، پسرانش – اما نه دختران – میزان چربی بسیار بیشتری در بدن دارند.

اکنون محققان براین باورند که میزان چربی بدن یک زن، با سنی که پدربزرگ یا پدربزرگ‌های آن شخص شروع به سیگار کشیدن کرده‌اند، ارتباط دارد. تحقیقات نشان داده است اگر پدربزرگی از سن 13 سالگی سیگار کشیدن را شروع کرده باشد، نوه‌های مونث او چربی بیشتری در بدن دارند. با این‌حال، تاثیری در نوه‌های مذکر دیده نشده است.

این تحقیق نشان می‌دهد قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی دود سیگار می‌تواند منجر به تغییراتی در بدن شود که به نسل‌های بعدی نیز منتقل می‌گردد. با این‌حال، تیم تحقیقاتی عقیده دارد برای تائید این موضوع و درک چگونگی این فرآیند، نیاز به مطالعات بسیار بیشتری دارد.

دانشمندان دانشگاه «بریستول» با بررسی داده‌هایی که از چندین نسل خانواده‌های مختلف بدست آورده‌اند و همچنین توالی‌یابی میان این اطلاعات، تحقیق مذکور را انجام دادند.

اثرات مضر سیگار

پروفسور «ژان گلدینگ» بنیانگذار موسسه «کودکان دهه 90 میلادی» و سرپرست این مطالعه، شرکت‌کنندگان را به‌طور ویژه‌ای تحسین کرد – شرکت‌کنندگان گروهی متشکل از 14000 زن باردار بود که موافقت کرده بودند فرزندانشان را نیز در این مطالعه شرکت دهند.

مطالعات دیگر صورت گرفته برای بررسی انتقال ویژگی‌های جسمی در اثر مصرف کردن یا نکردن ماده‌ای خاص، در دهه‌های پیش نشان داده بود زنانی که در دوران بارداری – حتی فقط هر دو هفته یکبار – ماهی‌های روغنی خورده‌اند، فرزندانی با بینایی بهتر دارند. در آن زمان اعتقاد بر این مسئله شکل گرفت که رژیم بارداری و یا رفتارهای نسل‌های قبل می‌تواند بر روی نسل‌های بعد اثر بگذارد.

ترک سیگار

در مطالعات جدیدتر – به عنوان مثال، در مطالعه‌ای که در سال 2013 انجام شد – نشان داده شد کمبود ید مادر می‌تواند تاثیر نامطلوبی بر رشد ذهنی کودک بگذارد. در مثال دیگر، می‌توان به مسئولیت ژن‌های منتقل شده در ابتلا به دیابت نوع 2 خبر داد. محققان در پروژه کودکان دهه 90 تلاش دارند تا با بررسی ویژگی‌های رفتاری و تغذیه‌ای نسل‌های پیشین، شرایط کنونی کودکان دهه 90 – بزرگسال امروزی – را مطالعه کنند و علل بسیاری از ویژگی‌های جسمانی آن‌ها را دریابند.

در آخرین مطالعه انجام گرفته در این زمینه – که در مجله «Scientific Reports» به چاپ رسید – محققان داده‌هایی را در زمینه ارتباط سیگار کشیدن - مصرف دخانیات - پدربزرگ با میزان چاقی نوه‌ها بررسی کردند. محققان این گروه ادعا می‌کنند جمع‌آوری داده در این زمینه کار بسیار دشواری بود - بسیاری از افراد اقدام به ترک سیگار کرده‌اند - اما متاسفانه هنوز افرادی یافت می‌شوند که از سیگار کشیدن خود در سنین بسیار پایین خوشحال هستند و به راحتی اطلاعات لازم را در اختیار قرار می‌دهند.

گلدینگ گفت: «این تحقیق دو نتیجه بسیار مهم در اختیار ما قرار داد. اول اینکه پیش از بلوغ، قرار گرفتن یک پسر در معرض مواد خاص – مثل دود سیگار – می‌تواند بر نسل‌های بعدی او تاثیر بگذارد. دوم، یکی از دلایلی که باعث اضافه وزن کودکان می‌شود، ممکن است به رژیم غذایی و ورزش فعلی آن‌ها مربوط نباشد، بلکه به سبک زندگی اجدادشان و یا میزان ژن منتقل شده بستگی داشته باشد.

او در پایان افزود: « آزمایش‌های حیوانی نشان داده است که قرار گرفتن موش نر در معرض مواد شیمیایی دود سیگار و قلیان پیش از تولید مثل می‌تواند بر فرزندان آن‌ها نیز تاثیر منفی بگذارد. اگر این ارتباط‌های به کمک آزمایشات مختلف در انسان نیز تایید شوند و روش اثرگذاری برای ما واضح گردد، اطلاعات بسیاری بدست خواهیم آورد. همچنین ارتباط بین انتقال ژن و ویژگی‌های فردی برای ما روشن‌تر می‌گردد.»

دیدگاه‌ها و نظرات خود را بنویسید
مطالب پیشنهادی