بررسی سناریو تک نرخی شدن خودرو در سال 1401؛ خودروسازان جای دلالان را می گیرند
با حذف قرعهکشی از فرآیند عرضه خودرو احتمال تک نرخی شدن قیمت کارخانهای آن چقدر است؟ برخی از اعضای کمیسیون صنایع مجلس میگویند احتمالا از سال آینده این اتفاق رخ خواهد داد. در چنین شرایطی، ...
با حذف قرعهکشی از فرآیند عرضه خودرو احتمال تک نرخی شدن قیمت کارخانهای آن چقدر است؟ برخی از اعضای کمیسیون صنایع مجلس میگویند احتمالا از سال آینده این اتفاق رخ خواهد داد. در چنین شرایطی، محدوده قیمتی فعلی در بازار احتمالا در سال آینده نیز حفظ خواهد شد و تنها تفاوت اینجاست که ما به التفاوت قیمتی فعلی که در جیب دلالان می رود، از آن خودروسازان خواهد شد!
وزیر صنعت به صراحت چندین بار اعلام کرده است که از سال آینده فرآیند قرعهکشی از طرحهای فروش فوری خودروسازان حذف خواهد شد و همین موضوع نیز سبب شده که احتمال تک نرخی شدن قیمت خودرو مطرح شود.
البته پر واضح است که اگر قرار باشد قرعهکشی از فرآیند خرید خودرو حذف شده و از طرف دیگر قیمت کارخانهای محصولات خودروسازان تک نرخی شود باید تیراژ تولید به میزان تقاضا افزایش یابد.
فاطمیامین در همین راستا میگوید سال آینده 1 میلیون و 600 هزار دستگاه خودرو را در بازار کشورمان عرضه خواهد کرد. عددی که از میزان خودروهای تولیدی در سالهای پیش از تحریم نیز بیشتر است. در آن سالها در بهترین حالت، میزان تولید خودرو حدود 1 میلیون و 200 هزار دستگاه خودرو بوده است.
تک نرخی شدن قیمت خودرو٬ آرزوی خودروسازان است
فرهاد طهماسبی، دبیر اول کمیسیون صنایع مجلس در این رابطه توضیح داد: «وزارت صمت سازوکاری را پیشبینی کرده که مردم بتوانند عادلانهتر به محصولات تولیدی خودروسازان دسترسی داشته باشند که البته این طرح نیز جایگزین فرآیند قرعهکشی خودرو خواهد شد. هرچند که جزییات آن هنوز نهایی نشده اما من فکر میکنم با برنامه دولت برای بازار خودرو، بحث دلالبازی و واسطهگری و همچنین مجموعه ایراداتی که قرعهکشی با خود به همراه دارد از بین خواهد رفت.»
با توجه به گفتههای وی کمیسیون صنایع به دنبال آن است که قیمت خودرو کمتر شود و حتی الامکان خودرو با نرخ واقعی یعنی با قیمت تمام شده کارخانه به دست مردم برسد.
البته که لازمه حذف قرعهکشی از فرآیند عرضه فوری خودروها برابر بودن میزان عرضه و تقاضای موجود در بازار است. طبیعی است که اگر تولید خودرو با تقاضا برابر شود و بین قیمت کارخانه و بازار تفاوت چشمگیری وجود نداشته باشد، نیاز به قرعهکشی از بین خواهد رفت.
پیش از این احمد نعمت بخش، دبیر انجمن خودرو سازان کشور درباره خبر حذف قرعهکشی خودرو گفته بود: «من از حذف قرعهکشی خودرو استقبال میکنم اما متاسفانه امکان حذف آن با روند قیمتگذاری دستوری وجود ندارد.»
او در ادامه تاکید کرده بود: «در حال حاضر قیمت کارخانهای پژو پارس 170 میلیون تومان است؛ همین خودرو در بازار 340 میلیون تومان به فروش میرسد. یعنی با یک محاسبه ساده میتوان گفت تقریبا حدود دو برابر قیمت یک خودرو رانت وجود دارد. بنابراین حذف قرعهکشی خودرو فی النفسه اتفاق خوبی است اما اگر قرار بر قیمت گذاری دستوری باشد، دوباره خودرو در بازار چند نرخی می شود و بساط دلالی تدوام خواهد داشت.»
دیدگاهها و نظرات خود را بنویسید
برای گفتگو با کاربران ثبت نام کنید یا وارد حساب کاربری خود شوید.
دولت ماهم خوب حسابگری می کنه برا پزکردن جیبش عوض اینکه حباب قیمتی رو به نفع مصرف کننده بشکنه و شرایطی ایجاد کنه همه بتونن با قیمت پایین صاحب خودرو بشوند میاد اولا عرضه رو کم می کنه تا قیمتا بره بالا حالا تفاوت قیمت بازار با کارخانه ایجاد شد بعدش خب ملت با هر قیمتی می خرند پس چرا از دولت با قیمت بالا نرخن میاد تک نرخی می کنه همینه که قیمتا چند برابر میشه ودولت هم کسری بوجشو از جیب مردم ندار تامین می کنه اگه فکر مردم بود می گفت کارخانه من تولیدت رو برسون اندازه تقاضا اونم به قیمت عادلانه تموم شده نه هر قیمتی .تا حباب قیمت بشکنه .ملت خودش میدونه اولین دلال و باعث اوضاع خودرو خود دولت هستش چون جیبی خودش پر میشه به قیمتی خودرو بی کیفیت تولید میشه.راست میگه فقط برا یک ماه ورود خودرو با رنج قیمت برابر با تولید داخلی رو ازاد کنه و نمی کنه.چرا؟کارخانه داخلی ور شکست نمیشه مجبور میشه کیفیت رو ببره بالا.این دولته که جیبش خالی میشه برا خودش میترسه نه برا ی مردم و نه برا کارخانه.چون خود نمایندگان خود وزرا معاونین صاحب کارخانه و صنایع هستند چطور به ضرر اونا کار کنه مروم راحت باشن.