ثبت بازخورد

لطفا میزان رضایت خود را از دیجیاتو انتخاب کنید.

واقعا راضی‌ام
اصلا راضی نیستم
چطور میتوانیم تجربه بهتری برای شما بسازیم؟

نظر شما با موفقیت ثبت شد.

از اینکه ما را در توسعه بهتر و هدفمند‌تر دیجیاتو همراهی می‌کنید
از شما سپاسگزاریم.

دیفای
فناوری ایران

مدیر تحقیق و توسعه نوبیتکس: راه گریزی از اقتصاد غیرمتمرکز وجود ندارد

مدیر تحقیق و توسعه نوبیتکس، انحصارطلبی و نبود زمینه برای تصمیم‌سازی شجاعانه مدیران در ورود به اقتصاد غیرمتمرکز یا «دیفای» را دلیل عقب ماندن ایران در این حوزه عنوان کرد. به اعتقاد او دیفای آینده ...

مجتبی آستانه
نوشته شده توسط مجتبی آستانه | ۱ تیر ۱۴۰۱ | ۱۶:۲۵

مدیر تحقیق و توسعه نوبیتکس، انحصارطلبی و نبود زمینه برای تصمیم‌سازی شجاعانه مدیران در ورود به اقتصاد غیرمتمرکز یا «دیفای» را دلیل عقب ماندن ایران در این حوزه عنوان کرد. به اعتقاد او دیفای آینده اقتصاد جهان است و راه گریزی از آن نیست. 

«محمدعلی آقامیر» با اشاره به اینکه تمرکز‌زدایی نوعی آرمانگرایی و خواست جمعی است گفت: «نهادهای ناظر و قانونگذار حاکمیتی زمانی شکل گرفتند که نیازهای اساسی بشر تحت عناوین مختلفی مثل امنیت و تامین منافع جمعی، انسان را نیازمند نهادهای حاکمیتی می‌کرد.»

وی اعتقاد دارد بایستی این موضوع را پذیرفت که با پیشرفت تکنولوژی، بخشی از آن دلایل وجودی نهادهای حاکم و ناظر در برخی بخش‌ها قابل جایگزین شدن است: «حتی می‌توان گفت که امروزه  بسیاری از مشکلات اقتصادی در سطح جهانی در محدودیت‌ها، رانت‌ها، تصمیم‌سازی و تلفیق سیاست با اقتصاد در همین نهادهای متمرکز واسط خلاصه می‌شود.»

چاپ پول بدون پشتوانه، شریان‌های مالی متمرکز دنیا نظیر سوئیفت و غیره نمادهای انحراف از مسیر توسعه پایدار و همگانی اقتصادی در دنیا از نظر آقا میر است.

او با بیان اینکه فناوری بلاکچین، راه حل‌های نوینی برای ایجاد شفافیت، دسترس‌پذیری همگانی وامنیت داده‌ها ارائه داده است اظهار داشت برنامه‌های مالی غیر‌متمرکز نیز تنها امید برای آینده‌ای بهتر در حوزه اقتصادی است. 

مدیر تحقیق و توسعه «نوبیتکس» به تاریخچه‌ای کوتاه از دیفای از سال 2008 اشاره کرد و گفت:

«شفافیت، دسترسی همگانی، امنیت بالاتر و اختیار اشخاص روی دارایی‌هایشان، قابلیت همکاری، توزیع حق تصمیم‌گیری، حذف واسطه‌ها و کاهش دخالت نهادهای متمرکز، بخشی از شاخصه‌های دیفای و خدمات مالی مبتنی بر قراردادهای هوشمند هستند.»

به گفته وی در صنعت بلاکچین، داده‌ها به شکل کاملا شفاف ذخیره می‌شوند و در دسترس عموم هستند؛ در عین حال حریم خصوصی نیز حفظ می‌شود.

آقامیر

آقامیر به یکی دیگر از مفاهیم مهم در دیفای، یعنی عدم نیاز به مجوز اشاره کرده و گفت: «یک مانع مهم بر سر راه خلافیت و نوآوری، نیاز به مجوز از نهادهای متمرکز است که بعضا با تضاد منافع نیز همراه است ولی در اقتصاد غیرمتمرکز این مانع تا حد خوبی برداشته شده است. از سوی دیگر، دارایی هر شخص در اختیار خودش بوده و نیازی نیست که این دارایی در اختیار شخص یا نهاد واسط باشد.» 

ترسیم چشم‌اندازی برای آینده دیفای

هم‌بنیانگذار پلتفرم تبادل رمزارز نوبیتکس در ادامه با بیان اینکه امروز تمام خدمات، در دنیای بلاکچین جایگزین دارند اظهار داشت بستر وام‌دهی و دریافت وام، بستر مبادله غیرمتمرکز، ساخت دارایی مصنوعی در شبکه بلاکچین ما به ازای دارایی‌های دنیای واقعی یا توکنایز کردن دارایی، انتقال اطلاعات از دنیای بیرون به بلاکچین، ایجاد استیبل کوین غیرمتمرکز، بستر بیمه غیرمتمرکز و... نمونه‌هایی از پروژه‌های دیفای هستند که بر بستر غیرمتمرکز بلاکچین اجرایی می‌شوند. 

او با اشاره به اینکه اقتصاد کریپتو در سال 2019 ، حدود 0.13 تریلیون دلار بود و در سال 2022 به 1.7 تریلیون دلار رسیده است، گفت:

«امروز با وجود اینکه در دوران رکود بازار رمزارزها هستیم، نزدیک به 100 میلیارد دلار دارایی در پروژه‌های دیفای قفل شده است. در بسترهایی مثل آوه نزدیک به ده میلیارد دلار دارایی قفل شده که نشانه‌ دهنده پتانسیل های نهفته در دیفای است و در حال حاضر فرصت بسیار مناسبی است که به این حوزه ورود داشته باشیم.»

آقامیر در رابطه با آینده دیفای، اعتقاد دارد حرکت به سوی سیستم‌های خودگردان با مشارکت فعالان این بستر به کمک توکن‌های حاکمیتی، ایجاد بسترهای مبادله غیرمتمرکز، بهبود زیرساخت‌ها و کاهش هزینه‌ها، تبیین زیرساخت‌های حقوقی و... بخشی از آینده محتمل دیفای خواهد بود: «هرچند مفاهیم دیفای هنوز تا پخته شدن و بلوغ راه درازی در پیش داشته و همینطور تقابل نهادهای متمرکز و تلاش برای به انحراف کشاندن اهداف چنین سیستمی، جدی است.»

مدیر تحقیق و توسعه نوبیتکس با اشاره به اینکه سهم ایران از توسعه اقتصاد غیرمتمرکز صفر است، گفت: «انحصارطلبی ارگان‌های اقتصادی سنتی، نبود زمینه برای تصمیم‌سازی شجاعانه مدیران درباره مسائل نوین و نگاه سیاسی، امنیتی به مسائل اقتصادی بخش خصوصی، از مهم‌ترین موانع توسعه دیفای به حساب می‌آیند، اما چشم امید ما به مدیران شجاع و تصمیم ساز برای بها دادن و ورود به اقتصاد غیرمتمرکز است؛ چراکه این حوزه، آینده اقتصاد جهان است و راه گریزی از آن وجود ندارد و نیاز به بازیگران قدرتمند برای ایفای نقش و جلوگیری از به انحراف کشیدن این مسیر مشابه سایر حوزه های اقتصادی در اختیار ابرقدرت‌های جهانی است.»

دیدگاه‌ها و نظرات خود را بنویسید
مطالب پیشنهادی