آپدیت مرج اتریوم چیست و چه تاثیری روی قیمت این رمزارز دارد؟
مرج اتریوم بزرگترین رویداد تاریخ رمزارزها و نقطه عطفی در فعالیت این شبکه محسوب میشود که قرار است در اواسط شهریور ماه نهایی شود.
شبکه اتریوم در تلاش است با تغییر الگوریتم استخراج رمزارز خود یا همان مرج یا ادغام، میزان مصرف انرژی حین استخراج را تا حدود 99.5 درصد کاهش دهد. در این صورت ماینرها برای استخراج اتریوم دیگر نیازی به سیستمهای کامپیوتری با گرافیک گران قیمت نخواهند داشت و تغییراتی در این شبکه رخ میدهد.
مرج اتریوم در واقع بزرگترین رویداد تاریخ رمزارزها و در اصل نقطه عطفی در فعالیت این شبکه محسوب میشود که قرار است در اواسط ماه سپتامبر (شهریور ماه) نهایی شود.
در این مطلب قصد داریم به برخی سوالات پاسخ دهیم: مرج اتریوم (Merge) یا همان ادغام اتریوم به چه معنی است؟ چه تاثیری در آینده شبکه دارد؟ آپدیت اتریوم بر وضعیت فعالیت ماینرها چه تاثیری خواهد داشت؟ آیا بیت کوین نیز همین مسیر را طی خواهد کرد یا خیر؟ قیمت اتریوم بعد از مرج چه تغییری خواهد کرد؟
مرج یا ادغام اتریوم چیست؟
اتریوم به عنوان یکی از تاثیرگذارترین پروژههای رمزارز بازار کریپتو سرانجام قرار است مدل استخراج اثبات کار (PoW) را کنار بگذارد و به سراغ مکانیزم اجماع اثبات سهام (POS) برود. به این رویکرد مرج یا ادغام اتریوم گفته میشود.
اگر کمی هم با بازار ارزهای دیجیتال آشنایی داشته باشید، حتما خبرهایی در مورد مصرف بالای استخراج رمزارزها شنیده اید. با وجودی که رمزارزها مورد توجه بسیاری قرار دارند، اما اغلب به دلیل مصرف بالای برق و تاثیرات بدی که برای سیاره ما دارند، مورد انتقاد قرار می گیرند.
براساس شاخص مصرف برق بیت کوین دانشگاه کمبریج، استخراج بیت کوین مصرف انرژی بالایی دارد و مصرف اتریوم معمولا حدود یک سوم بیت کوین است. با وجودی که حدود 39 درصد از انرژی که برای استخراج بیت کوین صرف میشود از منابع تجدیدپذیر تامین میشوند، اما طبق گزارش کمبریج در سال 2020، این صنعت تولید کربن میکند که در سطح غیرقابل قبول است. بر اساس نتایج یک مطالعه در سال 2019، استخراج بیت کوین هر سال رقمی بین 22 تا 22.9 میلیون تن CO2 تولید میکند.
برای استخراج، رایانههایی با کارت گرافیک خاص مورد نیاز است و پردازشها و تایید تراکنشها نیز مقادیر زیادی برق مصرف میکند. در واقع پردازش و تایید تراکنشهای رمزارزهای پایه مانند بیتکوین و اتریوم روی بلاک چینها، از طریق فرآیندی به نام استخراج اثبات کار انجام شدنی هستند. در این سیستم، هزاران سیستم کامپیوتری در سرتاسر جهان و البته بیشتر در ایالات متحده، چین، قزاقستان و روسیه مشغول فعالیت هستند.
مدل اثبات کار (Pow) در مقابل مدل اثبات سهام (PoS)
در موضوع ادغام یا مرج اتریوم، مدل الگوریتم کار تغییر میکند و از مدل اثبات کار به مدل اثبات سهام سوئیچ میکند.
مدل اثبات کار یا همان Proof of Work یا به اختصار Pow در واقع نوعی الگوریتم برای استخراج رمزارز است که از ماینر برای تایید تراکنشهای شبکه استفاده میکند. این روش مصرف بالای انرژی دارد و به دلیل مشکلات زیست محیطی و ردپای کربن مورد انتقاد بسیاری قرار دارد.
مدل اثبات سهام یا Proof of Stake و به اختصار PoS نوعی الگوریتم استخراج رمزارز در سیستمهای مبتنی بر بلاک چین است که در آن ماینرها میتوانند با توجه به تعداد کوینهایی که در آن شبکه نگهداری میکنند، تراکنشهایی را تایید کنند. در این مدل، هرچقدر تعداد کوینهای فرد بیشتر باشد، از قدرت بالاتری در شبکه برخوردار است. در این روش دیگر نیازی به داشتن کارتهای گرافیک تخصصی برای استخراج کوین نیست و این رویکرد مصرف انرژی را تا 99.5 درصد کاهش داده و دوستدار محیط زیست محسوب میشود.
آپدیت اتریوم چه مزایایی دارد؟
اکثر حامیان بیت کوین میگویند استخراج اثبات کار برای ایمن نگه داشتن شبکه ضروری است. با این وجود، اتریوم در آستانه تغییری بزرگ قرار دارد که تاثیرات زیست محیطی آن را به میزان قابل توجهی کاهش می دهد.
اتریوم در سال 2015 توسط جوان 21 سالهای به نام ویتالیک بوترین راه اندازی شد و حالا در شرف جایگزینی استخراج اثبات کار با سیستم جایگزین شناخته شده اثبات سهام است که نیازی به رایانههای پرمصرف ندارد. بنیاد اتریوم، موسسه غیرانتفاعی تحقیقاتی که بهروزرسانیها و بهبود بلاکچین اتریوم را رهبری میکند، میگوید این تغییر مصرف انرژی شبکه را تا 99.5 درصد کاهش میدهد. این تغییر بزرگ قرار است در تاریخ 14 سپتامبر اتفاق بیفتد.
مرج یا ادغام بلاک چین سیستم اثبات کار فعلی اتریوم به زنجیرهای به نام بیکن مربوط میشود. بلاک چین اثبات سهام در دسامبر 2020 راه اندازی شد اما تاکنون هیچ تراکنشی را پردازش نکرده است.
آپدیتی که قرار است طی چند هفته آینده اتفاق بیفتد، زمینه جدیدی را برای شبکه اتریوم فراهم میکند. «جاستین دریک»، محقق بنیاد اتریوم با طرح مثالی ساده سعی میکند موضوع مرج اتریوم را توضیح بدهد.
او میگوید ساختار این فرآیند را میتوان با تغییر موتور احتراق داخلی به موتور الکتریکی در یک خودرو مقایسه کرد. برای انجام چنین تغییری، در مرحله اول موتور الکتریکی را به موازات موتور بنزینی نصب میکنیم و سپس در مرحله دوم، چرخها را به موتور الکتریکی وصل کرده و موتور بنزینی را خاموش میکنیم. جاستین دریک میگوید این دقیقا همان چیزی است که قرار است در مرج یا ادغام اتریوم اتفاق بیفتد. ما یک سال و نیم این موتور موازی Beacon Chain را داریم و اکنون موتور قدیمی اثبات کار بنزینی خاموش خواهد شد. در ماه آگوست این فرآیند روی بلاک چین آزمایشی به نام زنجیره گورلی انجام شد.
مدل اثبات سهام اتریوم چگونه کار میکند؟
صحبت در مورد مدل اثبات سهام شباهت زیادی به صحبت کردن در مورد پنیر فرانسوی است که انواع بیشماری دارد. صدها رمزارز ادعا میکنند از نسخهای از این فرآیند استفاده میکنند. با این حال، در ابتداییترین حالت، اثبات سهام نوعی ایمن سازی شبکه از طریق مشوقها به جای سخت افزار است.
در این مدل، برای حضور و مشارکت در شبکه به کامپیوترهای ماینینگ گران قیمت نیاز نیست و کاربران میتوانند از لپتاپ معمولی خود نیز استفاده کنند. کاربران این شانس را دارند که از طریق یک فرآیند تصادفی، برای اعتبارسنجی یک بلوک خاص، پاداش دریافت کنند. این روش با عملکرد استخراج مدل اثبات کار در اکوسیستم بلاک چین کاملا متفاوت است.
تاثیر مرج اتریوم بر فعالیت ماینرها
ادغام اتریوم برای استخراجکنندگان بیشترین ضرر و زیان را به دنبال خواهد داشت. دلیل این موضوع هم تا حدی روشن است. با مرج اتریوم، تمامی رایانهها و قراردادهای انرژی و از جمله پاداشهای اتر ناگهان بیفایده و بی ارزش میشوند. برخی از ماینرها نگران تعطیلی کسب و کار خود با این تغییر هستند.
«جاستین سان»، بنیانگذار بلاک چین اثبات سهام ترون (Tron) و مالک صرافی پولونیکس اعلام کرده که یک توکن فرضی اثبات کار اتر را در صرافی خود پس از ادغام فهرست خواهد کرد. سان می گوید:
«من در مورد مرج بسیار هیجان زده هستم. اما نزدیک به 50 درصد از اعضای جامعه فکر میکنند که اثبات کار ایمنتر و حتی غیرمتمرکزتر از اثبات سهام است. بنابراین، من فکر می کنم اثبات کار هنوز برای ساخت زیرساخت اتریوم و همچنین فعالیت ضروری است.»
آیا بیت کوین نیز همین روند را دنبال خواهد کرد؟
اکثر فعالان بازار بر این باور هستند که استخراج براساس مدل اثبات کار از جایگزینهای دیگر مانند اثبات سهام امنتر است. با این وجود باید در نظر داشت که شبکه بیت کوین اساسا رویکرد محافظه کارانه تری را در پیش می گیرد و شاید استخراج کنندگان این شبکه تمایلی به تغییر قوانین وضع شده توسط ناکاموتو در سال 2008 ندارند.
با این وجود منطقی به نظر می رسد که انتظار داشته باشیم استخراجکنندگان در طول زمان، بیشتر از انرژیهای تجدیدپذیر استقبال کنند. استخراج براساس مدل اثبات کار احتمالا در آینده برای شبکه بیت کوین نیز دستخوش تغییرلتی می شود.
پیش بینی قیمت اتریوم بعد از مرج
بسیاری از تحلیلگران بازار میگویند قیمت اتریوم بعد از این آپدیت افزایش پیدا خواهد کرد و برای اثبات ادعای خود دو دلیل اصلی را مطرح میکنند.
تحلیلگران میگویند با کاهش ردپای کربن، افراد بیشتری جذب سرمایه گذاری روی اتریوم میشوند و با سرمایهگذاری بیشتر، قیمت این رمزارز افزایش پیدا خواهد کرد. دلیل دومی که تحلیلگران آن را مطرح می کنند آن است که با مرج اتریوم، ماینرها دیگر نیازی به فروش اتریوم نخواهند داشت.
گزارشهای مختلفی از شرکتها و سرمایه گذاران وجود دارد که میگویند به دلیل عدم رعایت استانداردهای زیست محیطی، آنها روی اتریوم سرمایه گذاری نمیکنند. حال آنکه همین شرکتهای اعلام کردهاند در صورت ادغام اتریوم و سازگاری آن با محیط زیست، استراتژی خود را تغییر خواهند داد و تمایل بیشتری برای سرمایه گذاری در اتریوم خواهند داشت. در نتیجه اگر چنین موضوعی صحت داشته باشد، ارزش کلی این رمزارز افزایش مییابد.
علاوه بر این، ساخت برنامههای کاربردی در اتریوم ارزانتر میشود و استعدادهای فنی بیشتری را به سمت بلاک چین میکشد. استعداد بیشتر منجر به نوآوری بیشتر خواهد شد و همین مساله یعنی افراد بیشتری روی اتریوم سرمایه گذاری میکنند.
نکته دیگری که در اینجا باید مورد توجه قرار داد آن است که در بلاک چینهای اثبات کار، ماینرها معمولا اکثر رمزارزهایی را که از استخراج به دست میآورند، میفروشند. این کار معمولا برای پوشش دادن هزینههای انرژی ناشی از عملیات استخراج، انجام میشود. همین فروش و عرضه گسترده باعث میشود قیمت اتریوم کاهش پیدا کند. وقتی قیمت مصرف انرژی برای استخراج کاهش پیدا کند، ماینرها دیگر نیازی به فروش سرمایه خود ندارند و در نتیجه با فروش و عرضه کمتر، قیمت این دارایی دیجیتالی افزایش پیدا میکند.
در این بین تحلیلگرانی هم وجود دارند که نظر دیگری داشته و میگویند با مرج اتریوم ممکن است در کوتاه مدت و به صورت هیجانی قیمت اتریوم افزایش پیدا کند ولی در دراز مدت روند صعودی و نزولی قیمت آن با نوسانات بازار مطابقت خواهد داشت.
حال باید دید با مرج اتریوم چه تغییراتی در بازار رخ میدهد و در ادامه چه سناریویی در انتظار ماینرها و سرمایه گذاران اتریوم خواهد بود.
برای گفتگو با کاربران ثبت نام کنید یا وارد حساب کاربری خود شوید.