نگاهی به تاریخچه گوشیهای هوشمند اپل در آستانه رونمایی از سری آیفون 14
اپل تا چند روز دیگر از سری آیفون 14 پرده برمیدارد. در این مطلب سیر تکامل گوشیهای این شرکت را از ابتدا تاکنون بررسی میکنیم.
همه ما آنقدر با آیفون آشنا هستیم و مدلهای مختلف این گوشی هوشمند را دیدهایم که فکر میکنیم این محصول از دههها پیش در بازار بوده، اما حقیقت این است که اولین آیفون در سال 2007 به بازار آمد؛ یعنی قدمت این خانواده فقط به 15 سال پیش برمیگردد. اپل از آن زمان تاکنون سخت در تلاش بوده تا تجربه موبایل خود را بهتر و بهتر کند. آیفون از بسیاری از جهات یکی از بهترین گوشیهای بازار است و حالا بد نیست در آستانه رونمایی از سری آیفون 14، نگاهی به تاریخچه این محصول بیندازیم و ببینیم که یکی از محبوبترین برندهای موبایل چگونه در طول سالها تکامل پیدا کرده است.
پیش از معرفی آیفون
کسانی که در روزهای نخست عصر تلفنهای همراه زندگی کردهاند، به خاطر دارند که گوشیها زمانی بسیار ساده بودند. اکثر دستگاهها صرفا میتوانستند تماس تلفنی برقرار کنند و پیامک بفرستند. البته برخی محصولات بازیهای سادهای مثل Snake، ماشین حساب یا تقویم هم داشتند. شاید پیشرفتهترین قابلیت در آن روزگار پشتیبانی از رادیو یا پخش آهنگهای MP3 بود. اما با ورود به قرن 21 شرایط تغییر کرد.
اولین موبایل بلکبری در سال 1999 به بازار آمد. تی-موبایل با اولین گوشی سایدکیک در سال 2002 به بازار قدم گذاشت. مایکروسافت با ویندوز موبایل 2003 وارد این حوزه شد. پالم، نوکیا، سامسونگ و موتورولا هم سعی کردند با عرضه محصولات خود سهمی از این بازار داشته باشند.
این تلفنهای همراه هم قابلیت برقراری تماس و ارسال پیامک را ارائه میکردند، اما کمکم شروع به استفاده از ویژگیهای دنیای اینترنت کردند. ناگهان امکان ارسال ایمیل، استفاده از پیامرسانهای آنی، مدیریت تقویم و گشت و گذار در سایتها فراهم شد. بعضی از این دستگاهها حتی دوربین هم داشتند! اتفاق بزرگی داشت در این صنعت رخ میداد و هیچکس دقیقا نمیدانست که این راه به کدام سو میرود.
در آن زمان صفحات لمسی هنوز رواج پیدا نکرده بودند. اگرچه برخی محصولات از این فناوری استفاده کردند، اما آیفون اولین گوشی مهمی بود که به شکلی مناسب از این قابلیت استفاده کرد. اکثر صفحات لمسی تا قبل از آیفون از نوع مقاومتی بودند، یعنی برای ارتباط با سیستم باید صفحه را فشار میدادید. آن صفحات برای سازگاری با قلمها ساخته شده بودند.
استیو جابز، همبنیانگذار اپل، معتقد بود که گوشیها در نهایت جایگزین دوربینها، امپی3 پلیرها و پیدیایها (PDAs) میشوند. او فکر میکرد که آینده متعلق به گوشیهایی با صفحه لمسی و دسترسی به اینترنت است. پس ایده آیفون به وجود آمد.
نمایشگر خازنی آیفون برای تعامل به وسایل جانبی مثل قلم نیاز نداشت. تنها کاری که باید میکردید، این بود که انگشت خود را روی صفحه بگذارید. این شیوه تعامل بسیار سادهتر و طبیعیتر بود و قابلیتهای زیادی را ایجاد کرد. با این حال، آغاز پروژه آیفون هم چندان راحت نبود.
«تونی فادل» پیشتر در مصاحبه با وبسایت Venture Beat گفته بود که اولین ایده آیفون در واقع آیپادی با یک ماژول تلفن همراه بود. او مدعی است استیو جابز در ابتدا روی ساخت موبایلی تمرکز داشت که به راحتی کف دست جا بگیرد. او میخواست این دستگاه بهترین عملکرد را در برقراری تماس داشته باشد، و معتقد بود که اکثر تلفنهای آن دوره بیش از حد روی کارکردهای هوشمند تمرکز و برقراری حتی یک تماس ساده را دشوار کرده بودند.
ایده اولیه چندی بعد کنار رفت و استیو جابز پروژه را دوباره از صفر شروع کرد. او گروه کوچکی از متخصصان را گرد هم آورد تا محصولی را بسازند که بعداً به آیفون تبدیل شد. آنها این پروژه را «پروژه بنفش» نامیدند و عملاً در مقر اصلی شرکت زندگی میکردند تا توسعه آن را به پایان برسانند. این گروه ایده استفاده از چندین فناوری جدید را در سر داشت. جابز میخواست صفحهای با قابلیت دریافت لمس چندگانه را در آیپاد قرار دهد. این ایده در نهایت دستخوش تغییراتی شد و اولین آیفون در سال 2007 به بازار آمد.
آیفون – آیفون 3GS: آغاز دورانی تازه
اپل مبدع ایده تلفنهای هوشمند نبود، اما اولین شرکتی بود که با محصول خود این ایده را به محبوبیت رساند و این تجارت را شکوفا کرد. تلفنهای هوشمند قبل از آیفون عجیب، مشکلدار و پیچیده بودند. بسیاری از آنها صفحه کلید فیزیکی داشتند و استفاده از آنها سخت بود. تا پیش از معرفی محصول اپل، تقریبا هیچ چیزی شبیه آیفون نبود. اولین نسل این گوشی در تاریخ 9 ژانویه 2007 (19 دی 1385) معرفی شد.
استیو جابز میگفت آیفون در واقع یک آیپاد، یک موبایل و یک رابط اینترنتی است. این دستگاه اولین محصولی بود که چنین نسبت صفحه به بدنه بالایی داشت و از پنل 3.5 اینچی با صفحه لمسی خازنی استفاده میکرد. با این حساب، کاربر میتوانست تمام بخشهای گوشی را با انگشتش کنترل کند و حتی بهطور همزمان چند انگشت خود را روی صفحه به کار بگیرد.
شتابسنج و حسگر حرکتی اجازه دادند تا جهت نمایش محتوا در آیفون به راحتی تغییر کند. بنابراین موبایل اپل به یکی از بهترین دستگاهها برای مصرف محتوا تبدیل شد، چون میتوانستید از صفحه عریض آن در حالت افقی برای تماشای ویدیو استفاده کنید.
رابط کاربری آیفون ساده بود و فهرستی از آیکنها را برای هر برنامه نشان میداد. توسعهدهندگان شخص ثالث هم میتوانستند برای کاربران برنامههای خودشان را بسازند. این رابط کاربری آنقدر خوب بود که آیفونهای امروزی هم هنوز عمدتاً از همان رابط استفاده میکنند. آیفون آمده بود تا در بازار بماند و میتوانیم با اطمینان بگوییم که این دستگاه آینده فناوریهای دنیای تلفنهای هوشمند را رقم زد و استاندارد مهمی را برای سایر تولیدکنندگان ایجاد کرد.
با این حال، اپل باید چند مسئله را حل میکرد. استیو جابز اصرار داشت که تجربه کاربری باید تمیز و ساده باشد. او به توسعهدهندگان شخص ثالث اعتماد نداشت، بنابراین نسل اول آیفون فاقد اپ استور بود. کاربران صرفا میتوانستند از اپلیکیشنهایی استفاده کنند که خود اپل ارائه کرده بود. اپ استور در سال 2008 با آیفون 3G معرفی شد که محصولی بسیار مشابه نسل اول بود. این دستگاه از شبکه 3G پشتیبانی میکرد و تغییرات کوچکی از نظر ظاهری داشت؛ برای مثال از لبههای باریکتری بهره میبرد.
کوپرتینوییها در سال 2009 آیفون 3GS را معرفی کردند تا توان پردازشی بیشتری را در اختیار موبایل خود قرار دهند. این دستگاه همچنین رم بالاتر و دوربین 3.15 مگاپیکسلی بهتری داشت و البته با یک رنگ جدید سفید عرضه شد.
آیفون 4 – آیفون 4S: تحول در طراحی، معرفی سیری و نمایشگر رتینا
آیفون 4 که در سال 2010 معرفی شد، از نظر ظاهری تغییرات زیادی کرده بود. لبهها، پشت و جلوی این دستگاه تخت و قاب عقب از شیشه ساخته شده بود تا حس مدرنتری داشته باشد. از نظر مشخصات فنی هم با محصول قدرتمندتری طرف بودیم. آیفون 4 از پردازنده 1.0 گیگاهرتزی Cortex-A8 و 512 مگابایت رم بهره میبرد. دوربین این گوشی به لنز 5 مگاپیکسلی مجهز شد و اجازه فیلمبرداری 720p را میداد. بهعلاوه، اپل برای اولین بار در این دستگاه دست به ارائه دوربین سلفی VGA زد.
این محصول اولین موبایل مجهز به نمایشگر رتینا بود. اپل تعداد پیکسلهای آیفون 3GS را چهار برابر کرد و رزولوشن 640 در 960 پیکسلی را ارائه نمود. این شرکت مدعی بود که چشم انسان نمیتواند در این تراکم 330 پیکسلی متوجه پیکسلها شود. این شرکت تا زمان معرفی آیفون X این تراکم پیکسلی را حفظ کرد.
آیفون 4S در سال 2011 معرفی شد و در کنار بهینهسازیهایی که در زمینه توان عملکردی داشت، از سیری رونمایی کرد. دستیار دیجیتالی اپل مدتها قبل از الکسا و گوگل اسیستنت عرضه شد و در آن زمان اهمیت زیادی داشت. ولی سیری در آن دوره به اندازه حالا قدرتمند نبود و باید در ارائه فرمانها دقت زیادی میکردید. البته تعداد فرمانها هم بسیار کمتر از امروز بود. این دستیار شخصی هوشمند میتوانست با تقویم، پیامکها، تماسها، برنامه آب و هوا، یادآورها و چند اپ دیگر کار کند.
معرفی این خانواده همچنین آغازگری یک جنگ حقوقی طولانی بین اپل و سامسونگ شد. کوپرتینوییها در نهایت پیروز بیرون آمدند و همه چیز در سال 2018 خاتمه یافت.
آیفون 5 – آیفون 5S: صفحه بزرگتر، درگاه لایتنینگ و تاچ آیدی
آیفون 5 در سال 2012 با تغییرات بزرگ بیشتری عرضه شد. این محصول طراحی متفاوتی داشت و در قاب عقب از آلومینیوم استفاده میکرد. ابعاد این دستگاه درازتر شده بود و برای اولین بار اندازه نمایشگر را به 4 اینچ رساند. البته اپل تغییری در عرض دستگاه ایجاد نکرد چون به نظرش استفاده از دستگاه با یک دست در این ابعاد مناسبتر بود.
آیفون 5 اولین موبایل اپل بود که کانکتور 30 پین را کنار گذاشت. رابط قبلی راحتتر آسیب میدید و حداقل نسبت به استاندارد microUSB کمی بزرگ بود. کوپرتینوییها هنوز بعد از گذشت سالها این درگاه اختصاصی را تغییر ندادهاند و آخرین آیفون هنوز از لایتنینگ استفاده میکند.
آیفون 5S در سال 2013 معرفی شد و قابلیت منحصر به فردی داشت. این دستگاه برای اولین بار از حسگر اثر انگشت رونمایی کرد که زیر دکمه هوم قرار گرفته بود.
سری آیفون 6 – سری آیفون 7: مدل پلاس، استاندارد IP، دوربین چندگانه و خداحافظی با جک هدفون
اپل با سری آیفون 6 قاعده کوچک نگه داشتن آیفون را کنار گذاشت. این شرکت در سال 2014 دو دستگاه معرفی کرد: آیفون 6 و آیفون 6 پلاس. مدل پایه نمایشگر 4.7 اینچی داشت، در حالی که مدل پلاس از نمایشگر 5.5 اینچی استفاده میکرد. اپل با این خانواده بالاخره تابع دنیای اندروید شد که در آن گوشیها صفحات بسیار بزرگتری داشتند.
طراحی گوشیها هم از تخت بودن درآمد. البته همه چیز مطابق میل اپل پیش نرفت و مشکل خم شدن آیفون 6 پیش آمد. اپل همچنین سرویس پرداخت Apple Pay را معرفی کرد و از شبکههای پرداخت محبوب از جمله امریکن اکسپرس، مسترکارت و ویزا پشتیبانی کرد. این سرویس همچنین با بیش از 220 هزار فروشنده در آمریکا همکاری داشت. اگرچه گوگل زودتر کیف پول خودش را معرفی کرده بود، اما با معرفی سرویس اپل صحنه بازار تغییر کرد.
سری آیفون 6S در سال 2015 بهینهسازیهای کوچکی را در نسل قبلی خود اعمال کرد. فورس تاچ یکی از این ویژگیها بود که اجازه میداد با فشار دادن صفحه به گزینههایی شبیه کلیک راست در کامپیوترها دسترسی داشته باشید.
سری آیفون 7 هم آنچنان تغییر بزرگی را در سال 2016 به ارمغان نیاورد، اما اولین موبایل اپل با استاندارد IP بود. این گوشی در واقع از استاندارد IP67 بهره میبرد تا برابر آب و گردوغبار مقاوم باشد. مدل پلاس هم به اولین آیفونی تبدیل شد که بیش از یک دوربین عقب داشت. این دستگاه از دو دوربین 12 مگاپیکسلی استفاده میکرد که یکی از نوع عریض و دیگری تلهفوتو بود.
البته طرفداران موسیقی دل خوشی از آیفون 7 ندارند، چون اولین خانوادهای بود که جک هدفون را کنار گذاشت. بنابراین برای استفاده از هدفونهای سیمی باید از تبدیلها کمک میگرفتید. خیلی زود بقیه شرکتها هم این رویه را دنبال کردند.
آیفون SE: اولین آیفون اقتصادی اپل
اپل تا آن زمان واقعا یک موبایل ارزان قیمت نساخته بود. آیفون 5C کمی ارزانتر بود، اما چندان جدی گرفته نشد. این شرکت در سال 2016 اولین آیفون SE را با برچسب قیمت 249 دلار معرفی کرد. این دستگاه از ظاهر آیفون 5 استفاده میکرد. اندازه صفحه هم تا 4 اینچ کاهش پیدا کرد. ولی خوشبختانه اپل از مشخصات فنی قدرتمند آیفون 6S از جمله پردازنده A9، دو گیگابایت رم و دوربین 12 مگاپیکسلی استفاده کرد. این اتفاق آغازگر ترند جدیدی بود که آیفون را از محصولی صرفا برای بازارهای پریمیوم خارج کرد.
سری آیفون 8: ورود فناوری شارژ بیسیم
آیفون 8 و 8 پلاس اولین گوشیهای اپل بودند که از شارژ بیسیم پشتیبانی میکردند. این شرکت دوباره دیر به این حوزه قدم گذاشت، چرا که فناوری شارژ Qi از سال 2012 به بازار آمده بود. نوکیا لومیا 920 اولین موبایل مهمی بود که از این فناوری استفاده کرد. گلکسی S3 هم اولین موبایل سامسونگ بود که میتوانست با ابزارهای جانبی از این ویژگی استفاده کند.
تلفنهای هوشمند اپل از نظر طراحی دوباره در قاب عقب به استفاده از شیشه روی آوردند. تغییر مهم بعدی فناوری True Tone بود که از طریق حسگرها میتوانست نور محیطی را اندازه بگیرد و نمایشگر را بر اساس فضای پیرامونش تنظیم کند.
آیفون 8 چندان مورد توجه قرار نگرفت، چون همه از جمله اپل میدانستند که زمان یک تغییر بزرگتر فرا رسیده است.
آیفون X، XS و XR: حذف حاشیههای صفحه، فیس آیدی و IP68
اپل در سال 2017 همزمان با آیفون 8 از یک گوشی دیگر پرده برداشت. آیفون X محصولی به مناسبت دهمین سالگرد معرفی آیفون بود و تغییرات بزرگی را به همراه آورد. برای مثال، این دستگاه برای اولین بار دکمه هوم نداشت و در بخش جلویی تقریبا به طور کامل از نمایشگر بهره میبرد. حاشیههای بزرگ اطراف صفحه حذف شده بودند. این شرکت در عوض دوربین سلفی و سنسورهای خود را در بریدگی جداگانهای (ناچ) در بالای صفحه قرار دارد.
آیفون X اولین محصول اپل با فناوری تشخیص چهره یا فیس آیدی بود. این فناوری آمده بود چون حسگر اثر انگشت کنار رفته بود. اندازه این صفحه 5.8 اینچ بود و از پنل OLED با رزولوشن 1125 در 2436 استفاده میکرد.
کوپرتینوییها در سال 2018 آیفون XS را معرفی کردند که در مدل مکس نمایشگر 6.5 اینچی داشت. این دستگاه برای اولین بار از استاندارد IP68 بهره میبرد. این شرکت همچنین در همان سال آیفون XR را معرفی کرد که محصولی ارزانتر بود و از نمایشگر LCD استفاده میکرد. این موبایل در قاب عقب یک دوربین داشت اما از پردازنده قدرتمند A12 با 3 گیگابایت رم بهره میبرد.
سری آیفون 11 – سری آیفون 13: آیفونهای امروزی
اپل با آیفون 11 دوباره طراحی گوشیهای خود را تغییر داد و این بار به چند سال قبل یعنی زمان آیفون 5 برگشت، یعنی زمانی که لبهها تخت و گوشهها نسبتا تیزتر بودند. این زبان طراحی برای آیفون 12 و 13 هم حفظ شد و تغییر بزرگی را در ظاهر گوشیهای این شرکت شاهد نبودیم.
سری آیفون 11 اولین خانوادهای بود که در سه مدل عرضه شد: استاندارد، پرو و پرو مکس. مدل پرو هم اولین دستگاهی بود که در قاب عقب دوربین سهگانه داشت.
سری آیفون 12 اولین خانوادهای بود که مدل مینی را معرفی کرد تا پاسخگوی درخواست طرفداران گوشیهای کوچک باشد. بهعلاوه، این خانواده برای اولین بار به 5G مجهز شد که پیشرفت مهمی محسوب میشد.
در خصوص سری آیفون 13، هر چهار مدل شبیه آیفون 12 بودند. تغییرات این نسل بسیار کوچک بود و مدلها فقط از نظر مشخصات فنی کمی بهتر شدند. ولی انتظار داریم که شرایط در آیفون 14 متفاوت باشد.
نسل دوم آیفون SE: یک بار دیگر با قیمت پایین
اپل در سال 2020 در بحبوحه همهگیری ویروس کرونا از نسل دوم آیفون SE با قیمت 399 دلار پرده برداشت. این محصول با تراشه قدرتمند A13 و 3 گیگابایت رم بسیار موفق ظاهر شد. با این حال، در قاب عقب فقط یک دوربین داشت و فاقد پشتیبانی از شارژ بیسیم بود.
آیفون SE 2020 با نمایشگر 4.7 اینچی و IP67 از نظر ظاهری شبیه آیفون 8 بود و دوباره از تاچ آیدی استفاده میکرد.
نسل سوم آیفون SE: مشخصات پرچمدار
آیفون SE دوباره در سال 2022 با یک مدل جدید برگشت. این گوشی از تراشه A15 با 4 گیگابایت رم و یک باتری 2018 میلیآمپرساعتی برخوردار بود و از 5G پشتیبانی میکرد. با این حال، ظاهر آن همچنان شبیه آیفون 8 بود.
سری آیفون 14؟
اگرچه اطلاعات زیادی درباره نسل بعدی گوشیهای پرچمدار اپل منتشر شده، اما کوپرتینوییها نشان دادهاند که اگر بخواهند میتوانند ویژگیهای محصولات خود را مخفی نگه دارند. سری آیفون 14 چهارشنبه 16 شهریور معرفی میشود و این بار به جای مدل مینی با مدل استاندارد مکس به بازار میآید. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره این خانواده این مقاله را بخوانید. همچنین چهارشنبه شب با دیجیاتو همراه باشید تا با هم ببینیم اپل چه کار خواهد کرد. نظر شما درباره نسل بعدی آیفونها چیست؟
این محتوا با حمایت اینترنت نامحدود زیتل تولید شده است.
برای گفتگو با کاربران ثبت نام کنید یا وارد حساب کاربری خود شوید.