ثبت بازخورد

لطفا میزان رضایت خود را از دیجیاتو انتخاب کنید.

واقعا راضی‌ام
اصلا راضی نیستم
چطور میتوانیم تجربه بهتری برای شما بسازیم؟

نظر شما با موفقیت ثبت شد.

از اینکه ما را در توسعه بهتر و هدفمند‌تر دیجیاتو همراهی می‌کنید
از شما سپاسگزاریم.

شاتل فضایی
سلامت

دانشمندان در نمونه خون فضانوردان جهش‌های DNA فراتر از انتظار مشاهده کردند

محققان می‌گویند با بررسی نمونه خون فضانوردان که از 20 سال پیش نگهداری شده بود، جهش‌هایی بالاتر از حد معمول را پیدا کرده‌اند.

ایمان صاحبی
نوشته شده توسط ایمان صاحبی | ۱۵ شهریور ۱۴۰۱ | ۲۳:۳۰

مطالعه روی نمونه خون فضانوردان از 20 سال پیش نشان داده که جهش‌هایی در DNA سلول‌های بنیادی تشکیل‌دهنده خون آن‌ها به وجود آمده است. در نتیجه به نظر می‌رسد که محققان باید بیشتر مراقب بروز سرطان در فضانوردان باشند.

بر اساس مطالعه‌ای که در مجله Nature Communications Biology منتشر شده، 14 فضانورد برنامه شاتل فضایی در DNA سلول‌های بنیادی خود جهش داشته‌اند. محققان می‌گویند اگرچه تعداد این جهش‌ها با توجه به سن فضانوردان بالاست، اما هنوز به سطحی نرسیده که نگران‌کننده باشد.

آن‌ها دریافته‌اند که نرخ جهش‌های سوماتیک در ژن‌های این 14 نفر بیشتر از حد معمول بوده است. این گروه در بازه زمانی سال‌های 1998 تا 2001 به طور میانگین 12 روز در ماموریت‌های شاتل حضور داشتند. حدود 85 درصد آن‌ها مرد بودند و شش نفر برای اولین بار به فضا می‌رفتند.

پرتاب شاتل فضایی ناسا

نرخ جهش‌ها در خون فضانوردان کمتر از دو درصد است

محققان دو بار از فضانوردان خون گرفتند: یک بار 10 روز قبل از پرواز و یک بار دقیقاً در روز فرود. از گلبول‌های سفید هم سه روز پس از فرود نمونه‌برداری شد. سپس این نمونه‌ها بدون دستکاری به مدت 20 سال در فریزر در دمای منفی 80 درجه سلسیوس نگهداری شد. حالا که پس از سال‌ها این نمونه‌های خونی بررسی شده، دانشمندان می‌گویند نرخ جهش‌های سوماتیک در ژن‌ها کمتر از دو درصد است.

«دیوید گوکاسیان»، رهبر این مطالعه و استاد قلب و عروق مدرسه پزشکی آیکان در مانت ساینای می‌گوید: «وجود این جهش‌ها لزوماً به معنای این نیست که فضانوردان به بیماری‌های قلبی عروقی یا سرطان مبتلا می‌شوند، بلکه نشان می‌دهد آن‌ها در طول زمان در معرض ریسک قرار دارند و این اتفاق می‌تواند در صورتی رخ دهد که افراد به شکل مداوم و طولانی در معرض محیط سخت فضای دوردست قرار بگیرند.»

نتایج این تحقیق آن‌قدر نگران‌کننده نیست که فعالیت‌های فضایی را متوقف کند، اما خواستار بررسی‌های بیشتر و دریافت آزمایش‌های دوره‌ای از فضانوردان شده است. این مسئله به خصوص از آن جهت اهمیت دارد که ناسا می‌خواهد با برنامه آرتمیس ماموریت‌های فضایی دراز مدت‌تری روی ماه و مریخ انجام دهد.

اگر دوست داشتید این مطلب را با دوستان خود در شبکه‌های اجتماعی به اشتراک بگذارید.

ایمان صاحبی
دبیر بخش تکنولوژی

فناوری مخصوصاً بخشی که روی لبه حرکت می‌کنه، جذاب‌ترین قسمت این دنیا برام محسوب می‌شه، اما همه حوزه‌ها حتی نقاط تلاقی علم و فناوری می‌تونن خیلی جذاب باشن. در کنار این‌ها دنیای فیلم، سریال و بازی‌های ویدیویی رو هم دوست دارم.

دیدگاه‌ها و نظرات خود را بنویسید
مطالب پیشنهادی