سقوط صرافی FTX شکننده بودن اقتصاد رمزارزها را نمایان کرد
اگر نگاهی به سیار اتفاقات منتهی به ورشکستگی FTX بیندازید، میتوانید ببینید که اقتصاد کریپتویی تا چه اندازه آسیبپذیر است.
وقتی امپراتوری خود را روی پولی بدون پشتوانه میسازید، این احتمال وجود دارد که سرمایه شما یک شبه بر باد برود. این قضیه سادهترین توضیح برای درک اتفاقاتی است که برای صرافی FTX افتاد و باعث سقوط و ثبت درخواست ورشکستگی آن شد. حالا بسیاری از کاربران این شرکت نمیدانند که آیا میتوانند دوباره به پولهای خود دسترسی پیدا کنند یا خیر.
در شروع ماه نوامبر، FTX یکی از ارزشمندترین صرافیهای رمزارزی بود و ارزش ثروت «سم بنکمن-فرید» بهعنوان بنیانگذار این شرکت، حدود 16 میلیارد دلار برآورد میشد. حالا دیگر بنکمن-فرید مدیرعامل این صرافی نیست و ثروتی برایش باقی نمانده است.
اتفاقی که برای FTX افتاد، در سادهترین سطح معادل بحرانهای بانکداری بود. مشتریان این شرکت اعتماد خود را به این صرافی از دست دادند و نگران امنیت داراییهای خود شدند. در نتیجه، همه به سراغ برداشت سرمایههای خود رفتند. FTX نه یک بانک بلکه یک صرافی است که باید سرمایه کاربران خود را در جریان نگه دارد. اما این شرکت بخش زیادی از پولها را در یک شرکت معاملات رمزارزی دیگر به نام Alameda سپردهگذاری کرده بود.
سقوط FTX چگونه رقم خورد؟
Alameda که خود تحت مالکیت بنکمن-فرید قرار دارد، در ماههای اخیر زیانهای سنگینی در معاملات خود کرده بود و نمیتوانست حداقل به سرعت، پول FTX را برگرداند. بنابراین زمانی که کاربران این صرافی خواستار برداشت سرمایههای خود شدند، سرمایهای وجود نداشت و این شرکت ورشکست شد.
این اتفاق شاید در ظاهر شبیه نوعی کلاهبرداری از سوی بنکمن-فرید به نظر برسد که با کمک شرکت دوم خود قصد کسب سود را داشته است. اما نکته جالب اینجاست که FTX بخش بزرگی از این پولها را در قالب رمزارز خودش اختراع کرده بود. در واقع، بخش بزرگی از این سرمایهها در قالب توکن FTT بود و عمده سپردههایی که به Alameda منتقل شدند، با FTT وثیقه شده بودند.
به عبارت دیگر، FTX میلیاردها دلار سرمایه را به شکل ودیعه از طریق توکن ساختگی خود به Alameda منتقل کرده بود تا Alameda بتواند با این سرمایهها روی سایر رمزارزهای ساختگی معامله کند. پس تا زمانی که مردم به ارزش FTT باور داشتند، این صرافی مشکلی نداشت.
ولی هفته گذشته پس از انتشار گزارشی درباره رابطه میان FTX و Alameda، صرافی بایننس اعلام کرد که تمام داراییهای FTT خود را میفروشد و همین خبر موجب ریزش بیش از 80 درصدی قیمت این توکن در عرض دو روز شد. این اتفاق ارزش FTX را کاهش داد و چون بخش بزرگی از داراییهای Alameda در قالب FTT بود، ارزش داراییهای وثیقه Alameda و قابلیت آنها در بازپرداخت سرمایههای FTX هم کاهش چشمگیری پیدا کرد.
بدیهی است که بسیاری از مؤسسات مالی وابسته به اعتبار نام خود فعالیت میکنند. اما اینکه یک کسبوکار در عرض چند روز به دلیل فروش سهام خود توسط رقیبش اینگونه دچار فروپاشی شود، خیلیها را درباره ارزش این کمپانیها دچار تردید کرده است. این مثال احتمالاً برای خیلی از دیگر شرکتهای حوزه رمزارزها صادق است و نشان میدهد که بسیاری از آنها تنها تا زمانی ارزشمند خواهند بود که بتوانند رؤیای خود را استوار نگه دارند.
برای گفتگو با کاربران ثبت نام کنید یا وارد حساب کاربری خود شوید.