ثبت بازخورد

لطفا میزان رضایت خود را از دیجیاتو انتخاب کنید.

واقعا راضی‌ام
اصلا راضی نیستم
چطور میتوانیم تجربه بهتری برای شما بسازیم؟

نظر شما با موفقیت ثبت شد.

از اینکه ما را در توسعه بهتر و هدفمند‌تر دیجیاتو همراهی می‌کنید
از شما سپاسگزاریم.

جیمز وب
علمی

تلسکوپ فضایی جیمز وب اولین سیاره فراخورشیدی خود را کشف کرد

این سیاره حدود 41 سال نوری با ما فاصله دارد و چند صد درجه از زمین گرم‌تر است.

جواد تاجی
نوشته شده توسط جواد تاجی | ۲۲ دی ۱۴۰۱ | ۱۵:۰۰

محققان با کمک تلسکوپ فضایی جیمز وب، موفق شدند تا برای اولین‌بار حضور یک سیاره فراخورشیدی (سیاره‌ای که به دور ستاره دیگری می‌چرخد) را تأیید کنند. این سیاره که حدود 41 سال نوری با ما فاصله دارد، رسماً به‌عنوان LHS 475 b طبقه‌بندی شده و تقریباً به اندازه سیاره ما است.

ابتدا تیمی از اخترشناسان آزمایشگاه فیزیک کاربردی دانشگاه جان هاپکینز، برای اولین‌بار شواهدی از یک سیاره فراخورشیدی را حین حفاری داده‌های تولید‌شده از ماهواره نقشه‌بردار فراخورشیدی گذران (TESS) مشاهده کرده بودند. اکنون طیف‌نگار فروسرخ نزدیک (NIRSpec) جیمز وب وجود سیاره را با مشاهده دو انتقال از مقابل ستاره مادرش تأیید کرده است.

سیاره فراخورشیدی
این طرح گرافیکی تغییر در روشنایی نسبی سیستم ستاره-سیاره را به مدت سه ساعت نشان می‌دهد

جو سیاره فراخورشیدی کشف‌شده توسط جیمز وب

همان‌طور که آژانس فضایی اشاره می‌کند، در میان تلسکوپ‌های که امروزه درحال کار هستند، فقط JWST دارای قابلیت‌های تفکیک برای توصیف دقیق جو سیارات فراخورشیدی هم‌اندازه زمین است. تیم تحقیقاتی هنوز درحال کار است تا با تجزیه‌و‌تحلیل طیف انتقال سیاره، مشخص کند که چه جوی در این توده سنگی وجود دارد. هرچند داده‌ها نشان می‌دهند که این سیاره به‌اندازه زمین است، دانشمندان هنوز نمی‌دانند که آیا جو در آن وجود دارد یا خیر.

«ارین می» از آزمایشگاه فیزیک کاربردی دانشگاه جانز هاپکینز گفت:

«تلسکوپ به‌قدری حساس است که به‌راحتی می‌تواند طیف وسیعی از مولکول‌ها را شناسایی کند، اما هنوز نمی‌توانیم هیچ نتیجه قطعی در مورد جو سیاره بگیریم.»

نکته دیگری که داده‌های جیمز وب به آن اشاره کرده‌اند، این است که سیاره فراخورشیدی چند صد درجه از زمین گرم‌تر است. بنابراین اگر ابرها در آن شناسایی شوند، ممکن است محققان به این نتیجه برسند که این سیاره بیشتر شبیه زهره باشد که جو آن از دی‌اکسید کربن تشکیل شده و همیشه توسط ابرهای ضخیم پوشانده شده است.

محققان همچنین تأیید کردند که این سیاره فقط در دو روز می‌تواند یک مدار را کامل کند. هرچند LHS 475 b از هر سیاره دیگری در منظومه شمسی به ستاره خود نزدیک‌تر است، ستاره کوتوله قرمز آن کمتر از نیمی از دمای خورشید است؛ بنابراین محققان پیش‌بینی می‌کنند که هنوز می‌تواند از یک جو پشتیبانی کند.

دیدگاه‌ها و نظرات خود را بنویسید
مطالب پیشنهادی