ثبت بازخورد

لطفا میزان رضایت خود را از دیجیاتو انتخاب کنید.

واقعا راضی‌ام
اصلا راضی نیستم
چطور میتوانیم تجربه بهتری برای شما بسازیم؟

نظر شما با موفقیت ثبت شد.

از اینکه ما را در توسعه بهتر و هدفمند‌تر دیجیاتو همراهی می‌کنید
از شما سپاسگزاریم.

شهرهای هوشمند
علمی

شهرها برای مبارزه با تغییر اقلیم چه می‌کنند؟

تا سال ۲۰۵۰ دوسوم جمعیت زمین در شهرها زندگی خواهد کرد. شهرها برای مقابله با آثار تشدیدشده تغییر اقلیم نیاز به نوآوری دارند.

رضا زارع‌پور
نوشته شده توسط رضا زارع‌پور | ۲۴ دی ۱۴۰۱ | ۰۸:۳۰

تغییرات اقلیمی به یکی از مهم‌ترین موضوع‌های سال‌های اخیر تبدیل شده است؛ اما شهرها برای مقابله با این مشکل، چه می‌کنند؟

۱. نیاز به خنک‌کردن شهرها

در سال ۱۹۵۰، ۳۰ درصد جمعیت دنیا در شهرها زندگی می‌کردند. امروز این عدد سر به فلک کشیده است و تا سال ۲۰۵۰، بیش از دوسوم مردم روی کره زمین در نواحی شهری زندگی خواهند کرد. این شهری‌شدن باعث ایجاد «جزیره‌های گرمایی شهری» شده است که در آن‌ها ساختمان‌ها و جاده‌ها گرمای خورشید را بیشتر از مناظر طبیعی جذب و بازنشر می‌کنند که درنتیجه دما در آن‌ها تا ۳٫۹ درجه سلسیوس از نواحی بیرونی گرم‌تر است و آثار تغییر اقلیم در آن‌ها تشدید می‌شود؛ ازجمله ریسک‌های سلامت انسانی.

ساختمان های هوشمند

۲. طراحی ساختمان‌های کارآمد

شهرها ۷۰ درصد از مصرف انرژی و ۴۰ تا ۵۰ درصد انتشار گازهای گلخانه‌ای در سراسر زمین را به خود اختصاص می‌دهند. بسیاری از گازها از ساختمان‌ها می‌آیند که مسئول تقریباً یک‌سوم تمام مصرف انرژی زمین هستند. اما ساخت ساختمان‌ها با انرژی خالص صفر رو به افزایش است.

ساختمان پیکسل در ملبورن استرالیا که آب و انرژی خودش را تولید می‌کند، مرکز تجارت جهانی بحرین که برج‌های آسمان‌خراش آن توربین‌های بادی دارند و اج (Edge) در آمستردام، ساختمانی هوشمند که انرژی تولیدی‌اش از انرژی مصرفی‌اش بیشتر است، همه نمونه‌هایی نوآورانه از ساختمان‌هایی هستند که انرژی تجدیدپذیر را با کارایی انرژی ترکیب می‌کنند تا تنها به اندازه‌ای که انرژی در آن‌ها تولید می‌شود، مصرف کنند.

اداره های سبز

۳. گواهی ادارات سبز

بسیاری از شهرها با نواحی تجاری پررونق مملو از ساختمان‌های اداری درحال اقدام برای کاهش مصرف هستند. برای چند سال پیاپی، شیکاگو سبزترین مکان در ایالات متحده برای کار بوده است.

با ۷۱٫۱ درصد ادارات گواهی‌شده، این شهر بیشترین ساختمان‌های اداری انرژی-بهینه در آمریکا را در سال ۲۰۱۹ داشت؛ پشت سرش سان‌فرانسیسکو، آتلانتا و لس‌آنجلس با فاصله‌ای نزدیک قرار داشتند. ساختمان‌های «سبز» باید یک برچسب ستاره انرژی و یا گواهی LEED داشته باشند (دوتا از گواهی‌های کارآمدی انرژی اصلی در آمریکا).

صرفه جویی انرژی در ادارات

۴. لوازم بهینه نوآورانه در ادارات

کامپیوترها و دیگر تجهیزات اداری ۱۴ درصد مصرف انرژی در ساختمان‌های تجاری را به خود اختصاص می‌دهند.

لوازم برقی انرژی-بهینه نقشی کلیدی در موج فضاهای اداری سبز در شهرها ایفا می‌کنند و کمپانی‌ها به‌طور روزافزون درحال نوآوری در لوازم انرژی-بهینه هستند تا به تلاش‌ها برای کاهش مصرف کمک کنند. برای مثال، اپسون یک تکنولوژی بدون گرما برای استفاده در پرینترهای جوهرافشان خود توسعه داده است که در مقایسه با پرینترهای لیزری انرژی بسیار کمی را هنگام پرینت دریافت می‌کند.

سقف های خنک

۵. نصب سقف‌های خنک

سقف‌های سنتی عمدتاً از مواد تیره ساخته شده‌اند و نور خورشید را به‌شدت جذب می‌کنند که باعث افزایش گرما در محیط اطراف و خود ساختمان و افزایش مصرف انرژی برای تهویه هوا می‌شود. اما سطح یک سقف خنک، ساخته‌شده از موادی که نور خورشید را منعکس می‌کنند، در ماه‌های گرم تابستان ۲۸ تا ۳۳ درجه سلسیوس خنک‌تر می‌ماند.

شهر فونیکس، گرم‌ترین شهر ایالات متحده که پیش‌بینی‌ها نشان از افزایش دمای بیشتر آن در سال‌های آینده دارند، فعالانه درحال تشویق نصب سقف‌های خنک به‌عنوان بخشی از برنامه مقابله با گرمای خود است.

سقف های زنده

۶. رشد سقف‌های زنده

سقف‌های زنده، ساخته‌شده از پوشش گیاهی سبز، گرمای شهری و دیگر جنبه‌های تغییر اقلیم را با بهبود امنیت غذایی و تنوع زیستی کاهش می‌دهند. چون گیاهان نور خورشید را منعکس و در فرایند تبخیر و تعرق رطوبت آزاد می‌کنند تا هوا خنک شود، دمای سطحی سقف‌های زنده می‌تواند در طول روز ۱۷ تا ۲۲ درجه سلسیوس خنک‌تر از سقف‌های سنتی بماند و درنهایت دمای سطح شهر را تا ۲٫۷ درجه کاهش و انرژی موردنیاز برای تهویه داخلی را کاهش یابد. سنگاپور یکی از معروف‌ترین رهبران طراحی سقف‌های زنده در دنیا است که در مناطق تجاری «شهرهایی در یک باغ» می‌سازد و خطوط اتوبوس، هتل‌ها و خانه‌های مسکونی شبکه‌ای از سقف‌های زنده دارند.

خنک کردن راه ها

۷. راه‌های خنک

روسازی‌های سنتی می‌توانند در تابستان‌ها تا ۶۵ درجه سلسیوس گرم شوند و این روسازی‌ها به‌طور میانگین ۳۰ تا ۴۵ درصد سطح نواحی شهری را می‌پوشانند؛ درنتیجه، یکی از عوامل بزرگ در افزایش دما و افزایش تهویه داخلی هستند. مواد روسازی خنک نور خورشید را انعکاس می‌دهند، رواناب‌های بارش‌های طوفانی را کاهش می‌دهند و کیفیت آب را بالا می‌برند. شهر دوحه در قطر درحال آزمایش یک روسازی جدید با مواد برودتی در راه‌های پررفت‌و‌آمد است.

جنگل های شهری

۸. پرورش جنگل‌های شهری

جنگل‌های شهری که تمام درخت‌ها را در یک شهر، ازجمله در خیابان‌ها، پارک‌ها و ملک‌های شخصی، در بر می‌گیرند، می‌توانند با به‌دام‌انداختن و ذخیره CO2 دما را کاهش دهند و تغییر اقلیم را کنترل کنند.

سئول پا را فراتر گذاشته و درحال طراحی جنگل‌های مسیر بار در طول رودخانه‌ها و جاده‌ها است. این جنگل‌ها به‌گونه‌ای طراحی شده‌اند که هوای پاک را از کوه‌های اطراف به داخل شهر هدایت کنند و دمای مرکز شهر را در تابستان‌ها تقریباً تا ۲۵ درجه کاهش دهند.

خیابان های برقی

۹. خیابان‌های برقی

انتشار گازهای گلخانه‌ای از انبوه وسایل نقلیه در خیابان‌های شهری عاملی بزرگ در تغییر اقلیم و اثر جزیره‌های گرمایی شهری است؛ درواقع حمل‌و‌نقل مسئول ۳۷ درصد انتشارها در سطح جهان است. خودروهای برقی ۲۰ درصد کمتر از موتورهای بنزینی گرما آزاد می‌کنند. برای تشویق استفاده عمده از خودروهای برقی، سوئد مطالعات آزمایشی جاده‌های برقی خود را در استکهلم و لوند توسعه داده است تا یک بزرگراه ۲۱ کیلومتری بسازد که خودروهای برقی را هنگام عبور شارژ می‌کند.

دیدگاه‌ها و نظرات خود را بنویسید
مطالب پیشنهادی