ثبت بازخورد

لطفا میزان رضایت خود را از دیجیاتو انتخاب کنید.

واقعا راضی‌ام
اصلا راضی نیستم
چطور میتوانیم تجربه بهتری برای شما بسازیم؟

نظر شما با موفقیت ثبت شد.

از اینکه ما را در توسعه بهتر و هدفمند‌تر دیجیاتو همراهی می‌کنید
از شما سپاسگزاریم.

لایه مذاب
علمی

دانشمندان لایه مذاب جدیدی زیر پوسته زمین کشف کردند

تیمی از محققان دانشگاه تگزاس در آستین (UTA) لایه جدیدی زیر پوسته زمین به نام «melt» را شناسایی کرده‌اند که شامل سنگ‌های مذاب داغ است.

تینا پورشاهید
نوشته شده توسط تینا پورشاهید | ۱۸ بهمن ۱۴۰۱ | ۱۵:۰۰

تیمی از محققان دانشگاه تگزاس در آستین (UTA) لایه جدیدی زیر پوسته زمین به نام «Melt» را شناسایی کرده‌اند که شامل سنگ‌های مذاب داغ است و اطلاعات مفیدی را در مورد فعالیت و حرکات تکه‌های پوسته زمین - یا همان صفحات تکتونیکی سیاره ما - ارائه می‌دهد.

این لایه مذاب جدید در فاصله ۱۶۱ کیلومتری از سطح زمین کشف شده که بخشی از استنوسفر (لایه انعطاف‌پذیر زیر لیتوسفر در عمق ۸۰ تا ۴۰۰ کیلومتری از سطح زمین) است.

صفحات تکتونیکی، سنگ‌های غول پیکر زیرزمینی هستند که پوسته و گوشته بالایی زمین را تشکیل می‌دهند. تمامی خشکی‌هایی که در اطراف خودمان می‌بینیم، اساساً روی صفحات تکتونیکی ساخته شده‌اند. درحال‌حاضر هفت صفحه تکتونیکی اصلی روی زمین وجود دارد که هفت قاره را در این وضعیت نگه داشته است.

صفحات تکتونیکی دائماً درحال حرکت هستند و حرکت آن‌ها می‌تواند وقایع طبیعی مانند زلزله، سونامی و فوران‌های آتشفشانی را رقم بزند. همچنین باید گفت که حرکت صفحات تکتونیکی بسیار قدرتمند است و می‌تواند منجر به تشکیل رشته کوه‌های جدید و حتی قاره‌های جدید شود.

بنابراین، مطالعه و شناخت عوامل مختلفی که روی فعالیت صفحه تکتونیکی زمین تأثیر می‌گذارند، اهمیت بسیار زیادی دارد.

کشف لایه مذاب جدید زیر پوسته زمین

این لایه مذاب جدید بخشی از استنوسفر است و به گفته محققان UTA، استنوسفر شامل سنگ‌های مذاب داغ می‌شود و مشابه یک «مرز نرم» (Soft Boundary) عمل می‌کند و به حرکت نرم صفحات تکتونیکی از طریق گوشته (منطقه بین هسته و پوسته زمین) کمک می‌کند. حالا دانشمندان متوجه شده‌اند که لایه مذابی بین لایه‌های متعدد استنوسفر وجود دارد.

ایده جستجوی لایه جدید در داخل زمین حین مطالعه تصاویر لرزه‌ای از گوشته زمین مربوط به زمین‌لرزه ترکیه، در طول تحقیقات دکترای یک دانشجوی تگزاس آستین به ذهن وی رسید. وی این ایده را دنبال کرد و در نهایت به لایه جدید دست یافت.

نتایج این مطالعه در ژورنال Nature Geoscience ماه فوریه ۲۰۲۳ منتشر شده است.

تینا پورشاهید

کارشناسی برق الکترونیک و ارشد MBA خوندم. حدود بیش از ۷۰۰۰ عنوان خبر در حوزه فناوری، علمی و کسب و کار نوشتم. هشت عنوان کتاب ترجمه کردم و در تدوین ۱۶ استاندارد ملی همکاری داشتم.

دیدگاه‌ها و نظرات خود را بنویسید
مطالب پیشنهادی