وزیر ارتباطات: باید حوزه فضایی را تبدیل به یک صنعت کنیم
زارعپور با تأکید بر تلاش در راستای تبدیلشدن حوزه فضایی به یک صنعت، اعلام کرد که ایران جزو 10 کشور برتر فناوری فضایی است.
«عیسی زارعپور»، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در مراسم بزرگداشت روز ملی فناوری فضایی با بیان اینکه ایران جزو 10 کشور دارای چرخه صنعت فضایی است، گفت نگاه دولت سیزدهم به این صنعت راهبردی و اقتدارآفرین است.
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات با اشاره به اینکه صنعت فضایی فقط یک صنعت نیست، بلکه باعث افتخارآفرینی است، گفت: «قدمگذاشتن در این جایگاه کار بسیار سخت و پیچیدهای است و ما توانستهایم جزو 10 کشور دارای چرخه صنعت فضایی باشیم.»
به گفته زارعپور، نگاه دولت سیزدهم به صنعت فضایی نگاه راهبردی، فرصتسازی و اقتدارآفرین است.
وزیر ارتباطات همچنین در ادامه توضیحات خود گفت: «در یک دهه گذشته این مسیر ریلگذاری شده و دولت سیزدهم نگاه ویژهتری دارد و تلاش میکند تمام موانع بر سر راه توسعه فضایی کشور را بردارد.»
او با تأکید بر اینکه باید حوزه فضایی را تبدیل به صنعت کنیم، گفت: «صنعتیسازی این حوزه نیاز به اقتصادیکردن کار دارد. دنیا نیز به این سمت در حرکت است و باید بهسمت اقتصادی و رقابتی شدن پیش برویم که این محقق نمیشود مگر اینکه بخش خصوصی قدم در راه بگذارد.»
زارعپور با اشاره به اینکه سرمایههای اصلی صنعت فضای کشور در کنار تمام داراییهای دیگر این صنعت، نیروهای نخبه است، گفت: «باید پای این افراد را به صنعت فضایی بیش از پیش باز کنیم، تا مسیری که در یک دهه گذشته با شتاب کمتری دنبال شده است را با شتاب پیش ببریم.»
برگزاری جلسه شورای عالی فضایی بعد از یک دهه
او با اشاره به اینکه بعد از یک دهه برای دومینبار جلسه شورای عالی فضایی برگزار شده است، گفت: «ممکن است کسی بگوید که این هم یک جلسه است و اثری ندارد، اما باید بگویم جلسه شورای عالی فضایی خصوصاً اینکه با مدیریت بالاترین مقام اجرایی کشور برگزار میشود، یک پیامی دارد؛ اینکه صنعت فضایی در کانون توجه دولت قرار دارد.»
زارعپور با تأکید بر اینکه بیسابقه است که در کمتر از یک سال، ۶ پرتاب در کشور داشته باشیم، گفت: «پرتاب مرحله آخر بخش اول چرخه است که حکایت از حیات صنعت فضایی ما دارد. زمانی که ماهواره در مدار قرار میگیرد، میتوان حاصل کار دانشمندان را در فضا صحتسنجی کرد. نگاه ویژه دولت سیزدهم به این صنعت کاملاً مشهود است.»
ماهوارههای آینده ایران
در این مراسم اعلام شد ماهواره ظفر در سهماهه نخست سال آینده پرتاب خواهد شد. در این مراسم از نمونه کیفی ماهواره ناهید ۲ و نمونه پروازی ماهواره طلوع ۳ نیز رونمایی میشود. ماهواره طلوع ۳ یک ماهواره سنجشی بومی با دقت عکس رنگی ۱۰ متر و عکس سیاه و سفید ۵ متر و ماهواره ناهید ۲، یک ماهواره مخابراتی است.
ماهواره طلوع ۳ ماهوارهای سنجشی است که سازمان فضایی ایران سفارش ساخت آن را داد که شرکت صنایع مخابراتی ایران (صاایران) کار ساخت آن را بر عهده داشت. ماهواره ناهید ۲ هم به سفارش سازمان فضایی ایران ساخته شد که کار ساخت آن بر عهده پژوهشگاه فضایی ایران است.
توسعه منظومههای ماهوارهای بومی با حضور بخش خصوصی شدنی است
«حسن سالاریه»، رئیس سازمان فضایی، در مراسم روز سازمان فضایی اعلام کرد توسعه منظومههای ماهوارهای و رقابتیکردن پرتابهای فضایی و توسعه اقتصاد آن، بهطوری که فناوریهای فضایی در دسترس کسبوکارها و عموم قرار بگیرد، بدون کمک بخش خصوصی امکانپذیر نیست. سالاریه اذعان کرد در این مسیر گامهای خوبی برداشته شده و مناقصاتی برگزار شده است تا با کمک سایر نهادهای دولتی و مجلس، مسیر ورود بخش خصوصی به صنعت فضا در کشور هموار شود.
ایجاد هلدینگ فضایی کیهان
«سردار فرحی»، جانشین وزارت دفاع نیز در خلال این مراسم اعلام کرد این وزارتخانه برای آنکه بتواند وارد عرصه تجاریسازی شود، با شرکتهای دانشبنیان همکاری دارد. او تأکید کرد آنها چند سالی است که بهدنبال تأسیس یک هلدینگ فضایی هستند تا یک سر آن وزارت دفاع باشد و با شرکتهای خصوصی همکاری کند. فرحی گفت مأموریت اول این هلدینگ طراحی منظومههای ماهوارهای است و اذعان داشت حمایتهای خوبی در این مسئله انجام شده است: «منظومههای ماهوارهای در دنیا کاربردی شدهاند و ما هم میخواهیم این موضوع را در ایران شکل دهیم.»
سردار فرحی در مراسم روز سازمان فضایی گفت فناوری فضایی عاملی برای قدرت ملی و دفاع ملی کشورهاست و این مسئله بدون حضور در فضا ممکن نیست. به گفته فرحی، وزارت دفاع با درک صحیح از نیازمندیهای فضایی کشور، سرمایهگذاری و ساخت زیرساخت لازم در این عرصه را انجام داده است. ما در چهار سرفصل نرمافزار، سازمانافزار، سختافزار و مغزافزار به دستاوردهای خوبی رسیده و متخصصین خوبی در این حوزه تربیت کردهایم.
به گفته فرحی، زیرساختهای لازم برای ماهواره و ایستگاههای پرتاب و ارزیابی و نیز کنترل ماهواره آماده شده است: «این روند انتها ندارد و دائماً درحال پیشرفت است.» امروز شانزدهمین ماهواره ما شکل گرفته که از آن رونمایی خواهد شد که در وزن کوچکتر، ابعاد کوچکتر، مدتزمان تصویربرداری بیشتر و زمان بازدید مجدد کوتاهتر از ویژگیهای آن است . این اولین گام در راستای پیادهسازی برنامه دهساله فضایی کشور است.
برای گفتگو با کاربران ثبت نام کنید یا وارد حساب کاربری خود شوید.