ثبت بازخورد

لطفا میزان رضایت خود را از دیجیاتو انتخاب کنید.

واقعا راضی‌ام
اصلا راضی نیستم
چطور میتوانیم تجربه بهتری برای شما بسازیم؟

نظر شما با موفقیت ثبت شد.

از اینکه ما را در توسعه بهتر و هدفمند‌تر دیجیاتو همراهی می‌کنید
از شما سپاسگزاریم.

جیمز وب
علمی

تصویر جدید تلسکوپ جیمز وب کهکشانی شبیه به راه شیری جوان را نشان می‌دهد

تصویری که به‌تازگی توسط تلسکوپ جیمز وب منتشر شده است، کهکشانی را نشان می‌دهد که بسیار شبیه به نسخه جوان‌تر کهکشان راه شیری است.

ایمان صاحبی
نوشته شده توسط ایمان صاحبی | ۲۵ بهمن ۱۴۰۱ | ۱۰:۳۰

داده‌های تلسکوپ فضایی جیمز وب به ما کمک می‌کنند تا ببینیم کهکشان ما در آغاز مسیر خود چگونه بوده است. این تلسکوپ اکنون کهکشانی به‌ نام The Sparkler را مشاهده کرده که شباهت زیادی به سال‌های ابتدایی کهکشان راه شیری دارد؛ زمانی که جرم آن کمتر بود و صرفاً چند خوشه ستاره‌ای کروی داشت.

تلسکوپ جیمز وب اخیراً تصویری را منتشر کرده است که کهکشانی موسوم به Sparkler را نشان می‌دهد. این تصویر به ما اجازه می‌دهد در زمان به عقب برگردیم و ببینیم که کهکشان‌هایی مثل راه شیری در جوانی خود چه شکلی بوده و چگونه مسیر رشد را پشت سر گذاشته‌اند.

کهکشان Sparkler در سمت صورت فلکی ماهی پرنده (در آسمان نیم‌کره جنوبی) قرار دارد و سرخ‌گرایی آن z = 1.38 است. این کهکشان حدود 9 میلیارد سال نوری با ما فاصله دارد، اما شباهت‌های آن با کهکشان راه شیری زیاد است. هر دو کهکشان ظاهراً از مواد پرچگالی به‌وجود آمده‌اند. این مواد را به‌عنوان دانه‌هایی در نظر بگیرید که نیروی گرانش موجب به‌هم‌پیوستن آن‌ها شده است. خوشه‌های ستاره‌ای کروی در همین توده‌ها و احتمالاً قبل از پیدایش کهکشان متولد شده‌اند و به‌ همین خاطر، ستارگان احتمالاً از کهکشان‌های خود قدیمی‌ترند.

رصد این کهکشان نشان می‌دهد که راه شیری چگونه به‌وجود آمده است

دوره‌ای از «ادغام و تصاحب» سپری شد که کهکشان راه شیری (و احتمالاً Sparkler) شروع به بلعیدن کهکشان‌های کوتوله اطراف خود کردند. این مرحله اهمیت زیادی داشت؛ چرا که تخمین زده می‌شود حداقل نیمی از جرم کهکشان ما از همین ادغام‌ها به‌وجود آمده باشد.

آیا Sparkler هم مسیر تکاملی کهکشان راه شیری را طی خواهد کرد؟ با توجه به داده‌های تلسکوپ جیمز وب، به‌نظر می‌رسد که پاسخ مثبت است. درنتیجه، اخترشناسان فرصتی شگفت‌انگیز خواهند داشت تا چگونگی تکامل کهکشان‌ها را بررسی کنند.

رصدهای جیمز وب همچنین می‌تواند به سؤالات ما درباره خوشه‌های ستاره‌ای کروی و شکل‌گیری آن‌ها پاسخ دهد. بااین‌حال، رصدهای بیشتری باید از خوشه‌های مشابه در کهکشان‌های دوردست صورت بگیرد تا بتوان نتیجه‌گیری کرد که روش ادغام در تکامل کهکشان‌ها یک روش متداول در شکل‌گیری آن‌هاست یا خیر.

ایمان صاحبی

علاقه من به فناوری به دوره نوجوانی برمی‌گرده اما از حدود سال ۹۴ کار جسته گریخته توی این فضا رو شروع کردم و از ۹۷ به‌طور جدی‌تر وارد این کار شدم. فناوری مخصوصاً بخشی که روی لبه حرکت می‌کنه، جذاب‌ترین قسمت این حوزه برام محسوب می‌شه، اما به مرور فهمیدم که همه حوزه‌ها حتی نقاط تلاقی علم و فناوری می‌تونن خیلی جذاب باشن. در کنار این‌ها دنیای فیلم، سریال و بازی‌های ویدیویی رو هم خیلی دوست دارم.

دیدگاه‌ها و نظرات خود را بنویسید
مطالب پیشنهادی