ثبت بازخورد

لطفا میزان رضایت خود را از دیجیاتو انتخاب کنید.

واقعا راضی‌ام
اصلا راضی نیستم
چطور میتوانیم تجربه بهتری برای شما بسازیم؟

نظر شما با موفقیت ثبت شد.

از اینکه ما را در توسعه بهتر و هدفمند‌تر دیجیاتو همراهی می‌کنید
از شما سپاسگزاریم.

فرودگاه چانگچون چین
علمی

سبک و شناور مثل پر؛ طرح خیره‌کننده معماران چینی برای فرودگاه شهر چانگچون رونمایی شد

شرکت معماری چینی MAD Architects می‌گوید طرح متفاوت و شگفت‌آور آن‌ها در مزایده‌ای برای طراحی فرودگاه جدید شهر چانگچون برنده شده است.

ایمان صاحبی
نوشته شده توسط ایمان صاحبی | ۲۹ بهمن ۱۴۰۱ | ۱۸:۰۰

شرکت معماری MAD Architects به‌تازگی اعلام کرده است که برنده قراردادی برای ساخت اولین قطب بزرگ حمل‌ونقل هوایی در ترمینال جدید فرودگاه چانگچون چین شده است. این فرودگاه در زمینی 177.6 هکتاری ساخته می‌شود و علاوه بر استفاده از انرژی‌های سبز و ساختارهای پایدار، ظاهری بسیار مدرن شبیه به یک پر خواهد داشت.

شرکت MAD Architects که مقر آن در پکن قرار دارد، در پستی در صفحه اینستاگرام خود اعلام کرد که این مجموعه را در شهر چانگچون می‌سازد و قرار است محیط ساختمان‌های آن حدود 270 هزار متر مربع باشد. این ترمینال پس از تکمیل‌شدن، 54 گیت پروازی خواهد داشت و می‌تواند سالانه از 22 میلیون مسافر میزبانی کند.

فرودگاه جدید چانگچون چین با نگاه به آینده ساخته می‌شود

به گفته MAD، این ترمینال از یک ساختار کوریدور سه-انگشتی بهره خواهد برد که با طاق‌های قوس‌دار احاطه می‌شود و چیدمانی هماهنگ با سایر بخش‌های ترمینال دارد. مسافران هنگام ورود به این ترمینال، سالن بزرگی را خواهند دید که دسترسی به قطار سریع‌السیر، مترو، خیابان و سایر شکل‌های حمل‌ونقل را فراهم می‌کند.

خط ریلی سریع‌السیر که پرمصرف‌ترین شیوه حمل‌ونقل است، کمتر از 200 متر از هاب اصلی فاصله خواهد داشت. سالن مترو هم برای سهولت بیشتر درون ساختمان اصلی ترمینال تلفیق شده است تا نیاز به جابه‌جایی‌ها را کمتر کند.

هواپیماها در فرودگاه چانگچون چین
طراحی فرودگاه چانگچون چین

این معماری خاص قرار است متضمن نیاز دائمی انسان در ارتباط با دیگر انسان‌ها و گیاهان باشد. به همین خاطر در داخل این مجموعه سیستمی از درختان و گردش آب تعبیه می‌شود تا اقلیم محلی شهر چانگچون را تداعی کند.

MAD می‌گوید: «این سیستم ساختاری، ریتم پوسته ساختمان را ادامه می‌دهد تا منطق انتقال نیرو را به نمایش بگذارد؛ نیرویی که با نور آسمان به‌سمت مرکز گرد می‌آید و به‌طور طبیعی حرکت مسافران را هدایت می‌کند.» سقف این مجموعه به‌گونه‌ای طراحی شده است که فضای داخلی پویایی را به‌وجود بیاورد که مثل یک پر شناور در هوا، سبک و چابک باشد.

ایمان صاحبی

علاقه من به فناوری به دوره نوجوانی برمی‌گرده اما از حدود سال ۹۴ کار جسته گریخته توی این فضا رو شروع کردم و از ۹۷ به‌طور جدی‌تر وارد این کار شدم. فناوری مخصوصاً بخشی که روی لبه حرکت می‌کنه، جذاب‌ترین قسمت این حوزه برام محسوب می‌شه، اما به مرور فهمیدم که همه حوزه‌ها حتی نقاط تلاقی علم و فناوری می‌تونن خیلی جذاب باشن. در کنار این‌ها دنیای فیلم، سریال و بازی‌های ویدیویی رو هم خیلی دوست دارم.

دیدگاه‌ها و نظرات خود را بنویسید
مطالب پیشنهادی