ثبت بازخورد

لطفا میزان رضایت خود را از دیجیاتو انتخاب کنید.

واقعا راضی‌ام
اصلا راضی نیستم
چطور میتوانیم تجربه بهتری برای شما بسازیم؟

نظر شما با موفقیت ثبت شد.

از اینکه ما را در توسعه بهتر و هدفمند‌تر دیجیاتو همراهی می‌کنید
از شما سپاسگزاریم.

قارچ
علمی

کشف جدید دانشمندان: قارچی که می‌تواند در آینده جایگزین پلاستیک شود

دانشمندان با بررسی ساختار یک نوع قارچ، متوجه شده‌اند که در آینده می‌توان از آن به‌عنوان یک جایگزین طبیعی برای پلاستیک استفاده کرد.

جواد تاجی
نوشته شده توسط جواد تاجی | ۴ اسفند ۱۴۰۱ | ۱۳:۴۱

دانشمند کشف کرده‌اند که نوعی قارچ با نام علمی Fomes fomentarius دارای خواص شگفت‌انگیزی است و می‌توان از آن در آینده به‌عنوان یک جایگزین طبیعی و تجزیه‌پذیر برای پلاستیک و مواد دیگر استفاده کرد.

قارچ چوب‌خوار در طول تاریخ برای کاهش جرقه در هنگام آتش‌سوزی استفاده می‌شده است و همچنین در لباس‌ها و ‌به‌عنوان دارو نیز کاربرد دارد. اکنون طبق مطالعات جدیدی گفته شده است که با یک روش جدید که میسیلیوم‌های آن را کنار یکدیگر قرار می‌دهد، از این قارچ می‌توان به‌عنوان یک جایگزین زیست تخریب‌پذیر برای پلاستیک‌ها استفاده کرد.

میسلیوم‌ها که از رشته‌های نازکی به نام هیف تشکیل شده‌اند، شبکه‌های ریشه مانندی هستند که در خاک یا مواد پوسیده پخش می‌شوند. تیمی از دانشمندان فنلاند، هلند و آلمان می‌گویند که در قارچ Fomes fomentarius این شبکه می‌تواند به سه لایه مجزا تقسیم شود.

خواص قارچ Fomes fomentarius

محققان در مقاله منتشر‌شده خود می‌نویسند:

«میسلیوم جزء اصلی تمام لایه‌هاست. بااین‌حال، در هر لایه، میسلیوم یک ریزساختار بسیار متمایز با جهت گیری ترجیحی منحصر‌به‌فرد نسبت ابعاد، تراکم و طول شاخه را نشان می‌دهد.»

آن‌ها با استفاده از نمونه‌های جمع‌آوری‌شده در فنلاند، ترکیب ساختاری و شیمیایی بدنه مربوط به میوه‌دهی F. fomentarius را بررسی کردند. به گفته آن‌ها، بخش‌هایی از قارچ با وجود وزن کمتر، به‌اندازه یک تخته چند لایه (نئوپان)، کاج و چرم قدرتمند بودند. آن‌ها با تحقیق بیشتر متوجه شدند که لوله‌های توخالی که بخش عمده‌ای از روند میوه‌دهی قارچ را تشکیل می‌دهند، می‌توانند در برابر فشار و نیرو به‌طور غیرقابل انتظاری مقاومت کنند و دچار دررفتگی یا تغییر شکل عمده نشوند.

نکته قابل‌توجه در مورد این قارچ این است که از سه لایه با خواص متمایز تشکیل شده که هر کدام می‌توانند به روش‌های مختلفی مفید باشند. به عنوان مثال، یک پوسته بیرونی بسیار سخت وجود دارد که می‌تواند برای افزایش مقاومت شیشه‌های جلو خودروها استفاده شود. لایه میانی آن می‌تواند چرم را شبیه‌سازی کند. لایه داخلی سوم هم شبیه به چوب است.

«پژمان محمدی»، یکی از نویسندگان مقاله و دانشمند ارشد مرکز تحقیقات فنی VTT فنلاند می‌گوید:

«ما واقعاً از این ساختار شگفت‌زده شدیم؛ زیرا اگر یک زیست‌شناس باشید، بلافاصله متوجه خواهید شد که وقتی چیزی زیبا شروع به شکل‌گیری می‌کند، طبیعت به‌دلیل زیبا‌بودن این کار را انجام نمی‌دهد، بلکه باید عملکردی در آنجا وجود داشته باشد.»

قارچ F. fomentarius درحال‌حاضر نقش مهمی در طبیعت ایفا می‌کند؛ زیرا به درختان مرده می‌چسبد و مواد مغذی مهمی را آزاد می‌کند که در غیر این صورت در پوست باقی می‌ماند. این قارچ اکنون می‌‌تواند حتی در زمینه علم مواد بیشتر مفید باشد.

جواد تاجی

دوران حرفه‌ای من توی دنیای فناوری تقریبا به ۱۰ سال قبل برمی‌گرده؛ مسیری که با سخت‌افزار شروع شد، با نرم‌افزار ادامه پیدا کرد و حالا با خبرنگاری حوزه فناوری توی دیجیاتو داره ادامه پیدا می‌کنه. من جوادم و نزدیک به سه دهه از عمرم می‌گذره و علاوه بر دنیای فناوری عاشق فیلم‌و‌سینما، موسیقی کلاسیک‌راک و رئال مادریدم.

دیدگاه‌ها و نظرات خود را بنویسید
مجموع نظرات ثبت شده (1 مورد)
  • jim kabir
    jim kabir | ۴ اسفند ۱۴۰۱

    ممنون از این مطلب. عاشق قارچ ها هستم هر قارچی ویژگی های خارق العاده خاص خودشو داره و پیشنهاد میدم در سایت یه هشتگ قارچ یا Fungus ایجاد کنید.

مطالب پیشنهادی