ثبت بازخورد

لطفا میزان رضایت خود را از دیجیاتو انتخاب کنید.

واقعا راضی‌ام
اصلا راضی نیستم
چطور میتوانیم تجربه بهتری برای شما بسازیم؟

نظر شما با موفقیت ثبت شد.

از اینکه ما را در توسعه بهتر و هدفمند‌تر دیجیاتو همراهی می‌کنید
از شما سپاسگزاریم.

اسکن مغزی
تکنولوژی

محققان تصورات ذهنی شما را با هوش مصنوعی به تصویر تبدیل می‌کنند

دانشمندان می‌گویند توانسته‌اند با کمک هوش مصنوعی زایا سیگنال‌های مغزی انسان را به تصاویری با رزولوشن و دقت بالا تبدیل کنند.

ایمان صاحبی
نوشته شده توسط ایمان صاحبی | ۱۳ اسفند ۱۴۰۱ | ۱۲:۰۰

در دنیایی که هوش مصنوعی درحال نفوذ به حوزه‌های مختلف آن است، چه می‌شد اگر این فناوری قادر بود تصورات ذهن شما را تفسیر کند؟ این سازوکار اگرچه تا حدی شبیه به رمان‌های سایبرپانکی است، اما به‌نظر می‌رسد که دانشمندان توانسته‌اند به آن دست پیدا کنند. به عبارت دیگر، آن‌ها حالا می‌توانند با کمک هوش مصنوعی براساس فعالیت‌های مغزی شما تصویر خلق کنند.

محققان دانشگاه اوساکای ژاپن دریافته‌اند که می‌توان با کمک مدل هوش مصنوعی Stable Diffusion از روی فعالیت‌های مغزی تصاویری با رزولوشن و دقت بالا ساخت. آن‌ها می‌گویند برخلاف مطالعاتی که قبلاً در این زمینه انجام شده بود، در این روش نیازی به بهینه‌سازی مدل هوش مصنوعی برای خلق تصاویر نیست.

دانشمندان توضیح می‌دهند که در این پژوهش ابتدا از سیگنال‌های fMRI برای ساخت مدلی از داده‌های تصویری استفاده کردند. سپس این مدل پردازش شد و نویز از طریق فرایند انتشار (Diffusion) به آن اضافه گردید. درنهایت محققان متون حاضر در سیگنال‌های fMRI از قشر بصری فوقانی را رمزگشایی کردند و از آن‌ها به‌عنوان ورودی مدل هوش مصنوعی زایا بهره گرفتند.

پیشرفت هوش مصنوعی به خلق تصورات ذهنی کمک کرده است

محققان می‌گویند در گذشته هم برخی پژوهش‌ها دست به خلق تصاویر با رزولوشن بالا از سیگنال‌های مغزی زده بودند، اما این کار به آموزش و بهینه‌سازی مدل‌های هوش مصنوعی نیاز داشت. از آن‌جایی که آموزش این مدل‌های پیچیده کار سختی است و نمونه‌های زیادی برای انجام این کار وجود ندارد، محدودیت‌هایی در این زمینه وجود داشت. اما حالا دانشمندان برای اولین‌بار از مدل‌های انتشار برای بازسازی تصویر استفاده کرده‌اند.

پژوهشگران همچنین می‌گویند که آن‌ها برای اولین‌بار این مدل انتشار را از منظر بیولوژیکی تفسیر و بررسی کرده‌اند. آن‌ها در مقاله خود نموداری را ارائه کرده‌اند که رابطه میان محرک و سطح نویز در مغز را نشان می‌دهد. هرچه سطح محرک بالاتر باشد، سطح نویز بیشتر می‌شود و رزولوشن هم افزایش می‌یابد. همچنین در نمودار دیگری نشان داده شده که درگیری شبکه‌های عصبی متفاوت در این فرایند چگونه است و چگونه می‌تواند بر کاهش نویز اثر بگذارد.

نتایج این پژوهش در وب‌سایت biorXiv منتشر شده است.

ایمان صاحبی

علاقه من به فناوری به دوره نوجوانی برمی‌گرده اما از حدود سال ۹۴ کار جسته گریخته توی این فضا رو شروع کردم و از ۹۷ به‌طور جدی‌تر وارد این کار شدم. فناوری مخصوصاً بخشی که روی لبه حرکت می‌کنه، جذاب‌ترین قسمت این حوزه برام محسوب می‌شه، اما به مرور فهمیدم که همه حوزه‌ها حتی نقاط تلاقی علم و فناوری می‌تونن خیلی جذاب باشن. در کنار این‌ها دنیای فیلم، سریال و بازی‌های ویدیویی رو هم خیلی دوست دارم.

دیدگاه‌ها و نظرات خود را بنویسید
مطالب پیشنهادی