ثبت بازخورد

لطفا میزان رضایت خود را از دیجیاتو انتخاب کنید.

واقعا راضی‌ام
اصلا راضی نیستم
چطور میتوانیم تجربه بهتری برای شما بسازیم؟

نظر شما با موفقیت ثبت شد.

از اینکه ما را در توسعه بهتر و هدفمند‌تر دیجیاتو همراهی می‌کنید
از شما سپاسگزاریم.

جوش شیرین بتن
محیط زیست

افزودن جوش‌شیرین به بتن می‌تواند آلایندگی کربنی آن را کاهش دهد

پژوهشگران مؤسسه MIT راهی برای کاهش آلایندگی کربن تولید بتن و سریع‌تر کردن زمان خشک‌شدن آن با افزودن جوش‌شیرین پیدا کرده‌اند.

امیرحسین امام‌جمعه
نوشته شده توسط امیرحسین امام‌جمعه | ۱۰ فروردین ۱۴۰۲ | ۲۱:۳۰

بتن پس از آب، پرمصرف‌ترین ماده روی زمین محسوب می‌شود که تولید آن تأثیرات زیست‌محیطی شدیدی را در پی دارد. محققان به‌تازگی یافته‌اند که استفاده از جوش شیرین حین فرایند تولید بتن می‌توانید میزان آلودگی کربنی آن را کاهش دهد.

جوش شیرین چگونه تولید گاز دی‌اکسیدکربن را کم می‌کند؟

بتن از ترکیب سیمان با مواد دانه‌ای زیر مثل شن یا سنگ ساخته می‌شود. برای تولید سیمان معمولاً سنگ آهک، رس و سایر ترکیبات در کوره با دمای ۱۴۰۰ سانتی‌گراد حرارت داده می‌شوند که حین آن واکنش‌های شیمیایی موجب آزادسازی گاز دی‌اکسیدکربن می‌شوند. اگرچه با استفاده از انرژی‌های تجدیدپذیر برای تأمین حرارت کوره می‌توان میزان آلایندگی تولید سیمان را کاهش داد، اما همچنان مقداری کربن از طریق واکنش تبدیل کربنات کلسیم به سیلیکات‌های کلسیم و دی‌اکسیدکربن آزاد خواهد شد.

جوش شیرین

اکنون محققان دانشگاه MIT متوجه شده‌اند که با افزودن ماده ارزان سدیم بی‌کربنات (جوش شیرین) هنگام فرایند تولید می‌توان مشکل گفته‌شده را برطرف کرد. آن‌ها گزارش داده‌اند که بهره‌گرفتن از این ماده موجب شده است تا ۱۵ درصد از میزان تولید دی‌اکسیدکربن کاسته شود و بتن به فرم جامد در ترکیب باقی بماند. بتن جدید می‌تواند سریع‌تر از نمونه‌های فعلی خشک شود؛ بدون آنکه خواص مکانیکی خود را از دست بدهد و همین موضوع قادر به تسریع فرایند ساخت‌وساز خواهد شد.

شایان ذکر است که بتن توانایی به‌دام‌انداختن دی‌اکسیدکربن آزاد موجود در هوا را نیز دارد؛ اما این مسئله در بلندمدت موجب تضعیف بتن می‌شود. همچنین فرایند شیمیایی باعث تغییر میزان قلیایی بودن بتن خواهد شد که در ادامه به خوردگی فلزات به‌کاررفته در ساخت سازه‌ها منتهی می‌شود. حفظ رطوبت داخل بتن می‌تواند استحکام و دوام آن را افزایش داده و تخلخل را کاهش دهد. یافته جدید پژوهشگران می‌تواند از آزادسازی کربن در مراحل اولیه و بازجذب دوباره آن جلوگیری کند و هزینه بسیار کمی را هم به فرایند تولید تحمیل می‌کند.

امیرحسین امام‌جمعه

امیر علاقه بسیاری به زمینه‌های مشترک زیست‌شناسی و فناوری دارد و در حوزه نگارش محتوای آموزشی و بررسی سرویس‌ها و اپلیکیشن‌ها فعال است.

دیدگاه‌ها و نظرات خود را بنویسید
مطالب پیشنهادی