ثبت بازخورد

لطفا میزان رضایت خود را از دیجیاتو انتخاب کنید.

واقعا راضی‌ام
اصلا راضی نیستم
چطور میتوانیم تجربه بهتری برای شما بسازیم؟

نظر شما با موفقیت ثبت شد.

از اینکه ما را در توسعه بهتر و هدفمند‌تر دیجیاتو همراهی می‌کنید
از شما سپاسگزاریم.

تعریف جدید هوش مصنوعی متن‌باز و متا
هوش مصنوعی

تعریف جدید هوش مصنوعی متن‌باز اعلام شد؛ چالشی برای مدل‌های متا

طبق تعریف جدید سازمان OSI بیشتر مدل‌های هوش مصنوعی غول‌های فناوری مانند متا را نباید متن‌باز تلقی کرد.

آزاد کبیری
نوشته شده توسط آزاد کبیری | ۸ آبان ۱۴۰۳ | ۱۵:۰۰

سازمان «پیشگامان متن‌باز» یا OSI تعریف رسمی خود از هوش مصنوعی متن‌باز را منتشر کرد. طبق این تعریف جدید اکثر مدل‌های هوش مصنوعی غول‌های فناوری، مانند متا، متن‌باز نیستند. متا نیز واکنشی به این تعریف نشان داده است.

براساس اعلام OSI، برای اینکه مدل هوش مصنوعی را واقعاً متن‌باز تلقی کنیم، باید این ویژگی‌ها را ارائه دهد:

  • دسترسی به جزئیات داده‌های استفاده‌شده در آموزش هوش مصنوعی فراهم باشد تا دیگران بتوانند آن را دوباره ایجاد کنند.
  • کدهای کامل استفاده‌شده در ساخت و اجرای هوش مصنوعی در دسترس باشد.
  • تنظیمات و وزن‌های آموزش که به هوش مصنوعی کمک می‌کند نتایج خود را تولید کند، منتشر شود.

تعریف جدید هوش مصنوعی متن‌باز و چالش آن با متا

تعریفی که OSI از هوش مصنوعی متن‌باز ارائه می‌دهد، مستقیم مدل‌های لاما متا را به چالش می‌کشد؛ متا تأکید ویژه‌ای بر متن‌باز بودن مدل‌هایش دارد و می‌گوید آنها بزرگ‌ترین مدل‌های AI متن‌باز هستند. البته Llama به‌صورت عمومی برای دانلود و استفاده در دسترس است اما محدودیت‌هایی برای استفاده تجاری (برای اپلیکیشن‌هایی با بیش از 700 میلیون کاربر) دارد و دسترسی به داده‌های آموزشی را نیز فراهم نمی‌کند.

هوش مصنوعی متن‌باز و متا

به‌عبارت‌دیگر، مدل‌های لاما متا با استانداردهای جدید OSI مطابقت ندارند و نمی‌توان آنها را متن‌باز دانست.

سخنگوی متا نیز در واکنش به تعریف سازمان پیشگامان متن‌باز به ورج گفته است: «ما بر سر بسیاری از این موارد با OSI اتفاق‌نظر داریم اما با این تعریف مخالفیم.» او می‌گوید هیچ تعریف واحدی از هوش مصنوعی متن‌باز وجود ندارد و اصلاً تعریف‌ چنین چیزی مسئله‌ساز است؛ زیرا این تعاریف پیچیدگی‌های مدل‌های هوش مصنوعی امروزی را که به‌سرعت درحال پیشرفت هستند، در بر نمی‌گیرد.

سخنگوی متا گفت: «ما به همکاری خود با OSI و سایر گروه‌های صنعتی ادامه خواهیم داد تا هوش مصنوعی را بدون توجه به تعاریف فنی، در دسترس‌تر و مسئولانه‌تر کنیم.»

25 سال است بسیاری از توسعه‌دهندگان تعاریف OSI از نرم‌افزارهای متن‌باز را پذیرفته‌اند؛ توسعه‌دهندگانی که می‌خواهند کار یکدیگر را بدون ترس از دعاوی قضایی یا دردسرهای صدور مجوز توسعه دهند. اکنون که هوش مصنوعی چشم‌انداز فناوری را تغییر داده، غول‌های فناوری بر سر دوراهی اساسی قرار دارند: یا این اصول تثبیت‌شده را بپذیرند یا آنها را رد کنند.

متا می‌گوید به‌دلیل نگرانی‌های ایمنی دسترسی به داده‌های آموزشی را محدود کرده اما منتقدان انگیزه ساده‌تری را مطرح می‌کنند: به‌ حداقل‌ رساندن مسئولیت قانونی و حفظ مزیت رقابتی شرکت. به‌طورکلی می‌دانیم بسیاری از مدل‌های هوش مصنوعی تقریباً به‌یقین با مطالب دارای کپی‌رایت آموزش دیده‌اند؛ شاید به‌ همین دلیل نیز متا با تعریف جدید OSI مخالف است.

آزاد کبیری

دانش‌آموخته‌ی ساکتِ زبان‌شناسی هستم و همان‌قدر که به کلمات علاقه‌مندم، سرک‌کشیدن به هر گوشه‌ از تکنولوژی و علم را هم دوست دارم. حدود 15 سال نیز از نگارش اولین متن رسمی من می‌گذرد.

دیدگاه‌ها و نظرات خود را بنویسید
مطالب پیشنهادی