محققان راز پربازتابترین سیاره فراخورشیدی شناختهشده را کشف کردند [تماشا کنید]
این سیاره گویی در اتمسفر خود آینهای برای بازتاب نور ستارهاش دارد.
اخترشناسان میگویند موفق به کشف سیاره فراخورشیدی عجیبی با فاصله بیش از 260 سال نوری از زمین شدهاند که 80 درصد از نور ستاره خود را بازتاب میدهد و ازاینرو پربازتابترین سیاره شناختهشده در خارج از منظومه شمسی بهحساب میآید.
به گزارش Phys.org، دانشمندان در سال 2020 سیارهای بهاندازه نپتون به نام LTT9779b را کشف کردند که هر 19 ساعت یک بار به دور ستاره خود میچرخد. آن سمت از این سیاره که بهسمت ستاره خود است، بهخاطر فاصله نزدیک آنها، دمایی معادل 2 هزار درجه سلسیوس را تجربه میکند؛ بنابراین ابری در آن سمت سیاره نباید قابل شکلگیری باشد. اما همچنان از روی رصدها، بهنظر میرسید که LTT9779b ابر دارد.
این مسئله تا مدتها برای محققان یک معما بود. اما آنها درنهایت متوجه شدند که باید به شکلگیری ابرها در LTT9779b، شبیه به فرایند چگالش در حمام بعد از یک دوش آب داغ نگاه کرد؛ یعنی همانطور که بخار آب داغ بالا میرود، بخاری از فلز و سیلیکات – مواد تشکیلدهنده شیشه – نیز در اتمسفر این سیاره به اشباع رسیده است تا ابرهایی حاوی فلز را شکل دهد.
سیاره فراخورشیدی LTT9779b چه ویژگیهای دیگری دارد؟
این سیاره که اندازه آن حدود پنجبرابر زمین است، همچنین تنها سیاره فراخورشیدی با این اندازه است که گردش آن به دور ستارهاش کمتر از 24 ساعت طول میکشد. بقیه سیارههای فراخورشیدی یا از نوع گازی و 10 برابر بزرگتر از زمین هستند یا اندازهشان نصف سیاره ما است و سنگی هستند.
سیاره LTT9779b در منقطهای موسوم به «صحرای نپتون» قرار گرفته است که سیارههایی با این اندازه نباید وجود داشته باشند. «مکسیمیلیان گوئنتر»، دانشمند پروژه «چیاپس» (Cheops) سازمان فضایی اروپا، میگوید ابرهای فلزی این سیاره مانند یک آینه عمل میکنند و نور را بازتاب میدهند. بهعلاوه، این ابرها مانع از نابودی اتمسفر سیاره میشوند.
در این تحقیق که نتایج آن در مجله Astronomy & Astrophysics منتشر شده، از تلسکوپ فضایی چیاپس برای اندازهگیری بازتابش نور LTT9779b استفاده شده است.
برای گفتگو با کاربران ثبت نام کنید یا وارد حساب کاربری خود شوید.