
قویترین شواهد وجود حیات فرازمینی در فاصله 124 سال نوری زمین کشف شد
دانشمندان با استفاده از تلسکوپ جیمز وب نشانههایی از مولکولهای زیستی در سیاره K2-18b یافتهاند که احتمال وجود حیات فرازمینی را تقویت میکند.

تیمی از اخترشناسان دانشگاه کمبریج اعلام کردهاند که در جو سیارهای به نام K2-18b که در فاصله 124 سال نوری از زمین قرار دارد، مولکولی با نام «دیمتیل سولفید» (Dimethyl Sulfide) را شناسایی کردهاند که روی زمین فقط توسط ارگانیسمهای زندهای مانند جلبکهای دریایی تولید میشود؛ کشفی که میتواند قویترین نشانه از وجود حیات فرازمینی تابهامروز باشد. آنها این احتمال را مطرح کردهاند که این سیاره ممکن است میزبان اقیانوسهای گرم و سرشار از حیات باشد.
براساس گزارش نیویورکتایمز، دکتر «نیکو مادوسودان»، اخترشناس دانشگاه کمبریج و نویسنده اصلی این مطالعه میگوید:
«این نخستین باری است که بشریت احتمال وجود نشانگرهای زیستی را در یک سیاره قابلسکونت مشاهده میکند.»
تیم تحقیقاتی با استفاده از تلسکوپ فضایی جیمز وب توانست ترکیبات شیمیایی جو K2-18b را هنگام عبور آن از مقابل ستارهاش بررسی کند. آنها ابتدا نشانههای ضعیفی از «دیمتیل سولفید» را پیدا کردند و در بررسیهای بعدی با دقت بالاتر، این نشانهها قویتر و تکرارپذیر شدند.
علاوهبر دیمتیل سولفید (DMS)، ترکیب شیمیایی دیگری به نام «دیمتیل دیسولفید» (DMDS) نیز شناسایی شده است. هر دو ترکیب تنها از طریق فعالیت زیستی در زمین شناخته شدهاند و احتمال دارد که منبع آنها در K2-18b نیز زیستی باشد.
دو ترکیب یاد شده، در زمین تنها توسط موجودات زنده، بهویژه «فیتوپلانکتونهای دریایی» تولید میشوند.
احتمال وجود حیات فرازمینی؟

البته گاردین در گزارش خود اشاره کرده که برخی از دانشمندان احتمال دادهاند ترکیب کشفشده ممکن است از منابع غیرزیستی مانند برخورد دنبالهدارها، فورانهای آتشفشانی، فعالیتهای هیدروترمال یا طوفانهای الکتریکی تولید شده باشد.
درحالیکه تیم کمبریج از ایده وجود اقیانوسی گرم در این سیاره حمایت میکند، برخی محققان معتقدند این سیاره ممکن است بیشتر شبیه یک سیاره گازی یا سیارهای با اقیانوسهای ماگما باشد و نه آبی، که شرایط را برای شکلگیری حیات به چالش میکشد.
در سال 2023 نیز تلسکوپ جیمز وب برای اولینبار موفق به شناسایی متان و دیاکسید کربن در جو سیاره K2-18b شده بود؛ ترکیباتی که بر پایه کربن هستند و پیشنیازی اساسی برای شکلگیری حیات محسوب میشوند. همچنین این اولین باری بود که چنین ترکیباتی در جو یک سیاره خارج از منظومه شمسی و در ناحیه قابل سکونت شناسایی شده است.
سیاره K2-18b حدود 8 برابر سنگینتر از زمین و 2.5 برابر بزرگتر از آن است و در ناحیه موسوم به «کمربند حیات» ستارهاش قرار دارد؛ جایی که دمای مناسب برای وجود آب مایع فراهم است. بسیاری از دانشمندان این سیاره را در رده «سیارات هایسیَن» طبقهبندی میکنند؛ سیارات اقیانوسی با جوی غنی از هیدروژن که احتمالاً میزبان حیات میکروبی باشند.
برای گفتگو با کاربران ثبت نام کنید یا وارد حساب کاربری خود شوید.