ثبت بازخورد

لطفا میزان رضایت خود را از دیجیاتو انتخاب کنید.

واقعا راضی‌ام
اصلا راضی نیستم
چطور میتوانیم تجربه بهتری برای شما بسازیم؟

نظر شما با موفقیت ثبت شد.

از اینکه ما را در توسعه بهتر و هدفمند‌تر دیجیاتو همراهی می‌کنید
از شما سپاسگزاریم.

تلسکوپ اقلیدس
نجوم و فضا

تلسکوپ فضایی اقلیدس به‌زودی از اسرار ماده تاریک و انرژی تاریک پرده برمی‌دارد

تلسکوپ فضایی اقلیدس که تا چند هفته دیگر پرتاب می‌شود، احتمالاً معمای ماده تاریک و انرژی تاریک را حل خواهد کرد.

ایمان صاحبی
نوشته شده توسط ایمان صاحبی | ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ | ۲۲:۳۰

مأموریت فضایی اقلیدس (Euclid) درحال آماده‌شدن برای کاوش پیرامون دو پدیده اسرارآمیز در جهان است: انرژی تاریک و ماده تاریک. این مأموریت که حامل تلسکوپ اقلیدس خواهد بود، تا چند هفته دیگر پرتاب می‌شود و به‌ همین خاطر اخترشناسان بسیار هیجان‌زده‌اند.

به‌ گزارش گاردین، فضاپیمای اقلیدس 1 ژوئیه (10 تیرماه) پرتاب می‌شود تا سفری بسیار طولانی را تا فاصله 150 میلیون کیلومتری زمین طی کند و در نقطه لاگرانژی دوم قرار بگیرد. سپس تلسکوپ اقلیدس در آنجا شروع به کار می‌کند تا درباره انرژی و ماده تاریک تحقیق کند.

«استفن ویلکینز»، اخترشناس دانشگاه ساسکس می‌گوید: «تلسکوپ اقلیدس قدرت تفکیک تلسکوپ فضایی هابل را دارد، اما درعین‌حال می‌تواند از یک‌سوم آسمان شب هم تصویربرداری کند؛ ازاین‌رو، این تلسکوپ نقشه‌ای با جزئیات فوق‌العاده زیاد را از آسمان شب فراهم می‌کند.»

از آنجایی که ماده تاریک به‌طور مستقیم قابل رصد نیست، اقلیدس از پدیده‌ای موسوم به لنزینگ گرانشی کمک خواهد گرفت تا این ماده را ببیند. این کار از طریق ثبت میلیون‌ها تصویر از کهکشان‌ها انجام می‌شود و بعد محققان کش‌آمدن نور بر اثر گرانش اطراف آن‌ها را بررسی می‌کنند.

تلسکوپ اقلیدس می‌تواند ماهیت ماده تاریک را مشخص کند

پروفسور «ماتیلده ژوزاک» از دانشگاه دورهام انگلیس می‌گوید:‌ «لنزینگ گرانشی که توسط ماده تاریک به‌وجود می‌آید، اطلاعات زیادی را درباره اجزای سازنده آن به ما می‌گوید. شاید ماده تاریک از ذرات نور ساخته شده باشد. اگر چنین باشد، این ماده یک نوع لنزینگ خاص را ایجاد خواهد کرد. از سوی دیگر، اگر ماده تاریک از ذرات بسیار بزرگ به‌وجود آمده باشد، شکل دیگری از لنزینگ را تولید می‌کند. این اطلاعات به ما کمک خواهد کرد تا مسیر جستجو به‌دنبال ماده تاریک در زمین را مشخص کنیم.»

این تلسکوپ قابلیت بررسی انرژی تاریک را هم خواهد داشت. ویلکینز می‌گوید: «ما با اقلیدس این انرژی را به شیوه‌ای متفاوت اندازه‌گیری می‌کنیم. ما به عمق جهان و در زمان به عقب نگاه خواهیم کرد تا ببینیم اندازه آن در دوره‌های زمانی مختلف چقدر بزرگ بوده است. بدین شکل می‌توانیم متوجه شویم که اندازه جهان ما در طول زمان چطور تغییر می‌کند و دریابیم که این تغییرات چه زمان‌هایی رخ می‌دهند.»

دانشمندان امیدوارند این ابزار به ما نشان دهد که جهان در 10 میلیارد سال گذشته چگونه بسط یافته است.

ایمان صاحبی

علاقه من به فناوری به دوره نوجوانی برمی‌گرده اما از حدود سال ۹۴ کار جسته گریخته توی این فضا رو شروع کردم و از ۹۷ به‌طور جدی‌تر وارد این کار شدم. فناوری مخصوصاً بخشی که روی لبه حرکت می‌کنه، جذاب‌ترین قسمت این حوزه برام محسوب می‌شه، اما به مرور فهمیدم که همه حوزه‌ها حتی نقاط تلاقی علم و فناوری می‌تونن خیلی جذاب باشن. در کنار این‌ها دنیای فیلم، سریال و بازی‌های ویدیویی رو هم خیلی دوست دارم.

دیدگاه‌ها و نظرات خود را بنویسید
مطالب پیشنهادی