ثبت بازخورد

لطفا میزان رضایت خود را از دیجیاتو انتخاب کنید.

واقعا راضی‌ام
اصلا راضی نیستم
چطور میتوانیم تجربه بهتری برای شما بسازیم؟

نظر شما با موفقیت ثبت شد.

از اینکه ما را در توسعه بهتر و هدفمند‌تر دیجیاتو همراهی می‌کنید
از شما سپاسگزاریم.

تصویر روز ناسا: صخره‌ای با ارتفاع کیلومتر روی یک دنباله‌دار!
نجوم و فضا

تصویر روز ناسا: صخره‌ای هزار متری روی سطح یک دنباله‌دار

فضاپیمای رباتیک روزتا بین سال‌های ۲۰۱۴ تا ۲۰۱۶ این دنباله‌دار را بررسی کرد. 

لیلا برغمدی
نوشته شده توسط لیلا برغمدی | ۲۶ آذر ۱۴۰۳ | ۲۲:۳۰

در دیجیاتو ثبت‌نام کنید

جهت بهره‌مندی و دسترسی به امکانات ویژه و بخش‌های مختلف در دیجیاتو عضو ویژه دیجیاتو شوید.

عضویت در دیجیاتو

صخره عظیمی که در تصویر روز ناسا می‌بینید، با حدود هزار متر ارتفاع، روی سطح دنباله‌دار Churyumov - Gerasimenko که به‌اختصار CG نامیده می‌شود، قرار دارد. این ساختار شگفت‌انگیز را فضاپیمای رباتیک «روزتا» کشف کرده است. روزتا را آژانس فضایی اروپا (ESA) به فضا پرتاب کرد که بین سال‌های ۲۰۱۴ تا ۲۰۱۶ دور دنباله‌دار می‌چرخید و آن را بررسی می‌کرد. 

در تصویر روز ناسا چه می‌بینیم؟

به احتمال زیاد، باوجود ارتفاع یک کیلومتری این صخره، گرانش بسیار کم سطح دنباله‌دار CG می‌تواند خطر پریدن از این صخره را از بین ببرد! پایین این صخره، سطحی نسبتاً هموار دیده می‌شود که پر از تخته‌سنگ‌های بزرگ است؛ قطر برخی از این تخته‌سنگ‌ها به ۲۰ متر می‌رسد. 

صخره‌ای با ارتفاع کیلومتر روی دنباله‌دار چوریوموف-گراسیمنکو

داده‌هایی که روزتا جمع‌آوری‌ کرده، نشان می‌دهد نسبت ایزوتوپ دوتریوم در یخ موجود در دنباله‌دار CG با آب اقیانوس‌های زمین متفاوت است. این موضوع نشان می‌دهد منشأ این یخ احتمالاً با منشأ آب اقیانوس‌های سیاره ما تفاوت دارد.

فضاپیمای رباتیک روزتا

این فضاپیما سال 2004 مأموریت خود را به مقصد دنباله‌دار CG آغاز کرد. روزتا با راکت آریان 5 به اطراف مدار سیاره مشتری پرتاب شد و سال 2014، پس از 10 سال و 5 ماه و 4 روز سرانجام به مدار دنباله‌دار (آن‌ سوی مشتری) رسید. داده‌های روزتا اطلاعات زیادی درباره منشأ منظومه شمسی در اختیار دانشمندان قرار داد.

درنهایت سال 2016، به‌صورت برنامه‌ریزی‌شده روی سطح دنباله‌دار فرود آمد و به مأموریت خود پایان داد. هنگام فرود، روزتا تصاویر و داده‌های بسیار دقیقی از سطح دنباله‌دار ثبت کرد. ابزارهای علمی آن تا لحظه آخر فعال بودند و اطلاعات ارزشمندی درباره ساختار و ترکیبات سطح دنباله‌دار مخابره کردند.

نام فضاپیمای روزتا از «سنگ روزتا» گرفته شده است؛ لوح سنگی مشهوری که به 3 زبان مختلف نوشته شده و به انسان کمک کرد نوشته‌های هیروگلیف مصر باستان را رمزگشایی کند. این فضاپیما تلاشی بود برای رمزگشایی رازهای دنباله‌دارها و تاریخچه منظومه شمسی.

دیدگاه‌ها و نظرات خود را بنویسید
مطالب پیشنهادی