ثبت بازخورد

لطفا میزان رضایت خود را از دیجیاتو انتخاب کنید.

واقعا راضی‌ام
اصلا راضی نیستم
چطور میتوانیم تجربه بهتری برای شما بسازیم؟

نظر شما با موفقیت ثبت شد.

از اینکه ما را در توسعه بهتر و هدفمند‌تر دیجیاتو همراهی می‌کنید
از شما سپاسگزاریم.

صنعت فضا
کسب و کار

تعرفه‌های ترامپ چگونه می‌تواند بر صنعت فضا در جهان تأثیر بگذارد؟

تعرفه‌ها ممکن است مشتریان خارجی را از خرید محصولات آمریکایی منصرف کرده و دسترسی شرکت‌های غیرآمریکایی به بازار ایالات متحده را دشوارتر کنند.

جواد تاجی
نوشته شده توسط جواد تاجی | ۲۱ فروردین ۱۴۰۴ | ۲۱:۳۰

تعرفه‌های تجاری جدید ایالات متحده که «دونالد ترامپ» اعلام کرده است، بازارهای جهانی را بی‌ثبات کرده و نگرانی‌های اقتصادی را افزایش داده همچنین تأثیرات متعددی بر صنعت فناوری گذاشته‌اند. ممکن است پیامدهای این سیاست‌ها به‌شکل چشمگیری صنعت فضایی جهانی را نیز تحت‌تأثیر قرار دهند.

تأثیر تعرفه‌ها بر صنعت جهانی فضا

به گزارش Space.com، شرکت‌های فضایی در سراسر جهان ـ‌از غول‌هایی مانند اسپیس‌ایکس، بوئینگ و ایرباس گرفته تا استارتاپ‌های کوچک‌ـ مشغول ارزیابی تأثیر این تعرفه‌ها و تدوین استراتژی‌هایی برای مقابله با آن هستند. این تأثیرات فقط به افزایش هزینه‌ها محدود نمی‌شود، بلکه می‌تواند در زنجیره تأمین اختلال ایجاد کند و تصمیم‌گیری‌ها را عقب‌ بیندازد؛ شرایطی که نه‌فقط بر شرکت‌ها، بلکه بر آژانس‌هایی همچون ناسا و آژانس فضایی اروپا (ESA) نیز تأثیرگذار خواهد بود.

«کیلب هنری»، مدیر تحقیقات در مؤسسه Quilty Space، دراین‌باره می‌گوید:

«تعرفه‌ها می‌توانند موجب افزایش هزینه قطعات فضاپیماها و آنتن‌ها شوند و شرکت‌های سازنده را مجبور به تغییر تأمین‌کنندگان کنند. همچنین ممکن است مشتریان خارجی که قبلاً از محصولات آمریکایی استفاده می‌کردند، اکنون به‌دنبال تأمین‌کنندگان دیگری بروند. این وضعیتی دو سر باخت خواهد بود.»

وی افزود شرکت‌های کوچک آسیب‌پذیری بیشتری دارند؛ زیرا در مذاکرات زنجیره تأمین نسبت به شرکت‌های بزرگ ضعیف‌ترند و احتمالاً فشارهای بیشتری را متحمل خواهند شد.

نگرانی شرکت‌های اروپایی از تعرفه‌های ترامپ

از سوی دیگر، برخی تحلیلگران اروپایی هشدار می‌دهند این تعرفه‌ها ممکن است تغییراتی ساختاری و بلندمدت در اقتصاد فضایی جهانی ایجاد کند. «مارکو آلیبرتی»، از مؤسسه سیاست فضایی اروپا (ESPI) می‌گوید:

«در کوتاه‌مدت، این تعرفه‌ها احتمالاً باعث تأخیر در زنجیره تأمین، افزایش هزینه‌های تولید و کاهش اعتماد سرمایه‌گذاران خصوصی خواهند شد اما در میان‌مدت و بلندمدت، ممکن است حتی موجب کند شدن رشد اقتصاد فضایی جهانی نیز بشود.»

وی همچنین احتمال داد شرکت‌های اروپایی فعال در بازار آمریکا، مانند Thales Alenia Space، ممکن است برای حفظ دسترسی به این بازار مجبور شوند فعالیت‌هایشان را به خاک آمریکا منتقل کنند. اقدامی که از دید او می‌تواند تهدیدی جدی برای رقابت‌پذیری صنعت فضایی اروپا باشد.

در این شرایط، اروپا درحال بازنگری استراتژیک سیاست‌های فضایی خود است. تمرکز بر توسعه توانایی‌های داخلی و گسترش همکاری‌های بین‌المللی با کشورهایی مانند ژاپن، کره جنوبی، هند و کشورهای حوزه خلیج فارس ازجمله راهکارهای مطرح است. هرچند همکاری استراتژیک با چین هنوز دور از ذهن است، توجه به تعاملات بیشتر با این کشور نیز درحال افزایش است.

به نظر می‌رسد با ادامه اعمال تعرفه‌ها و پاسخ‌های متقابل کشورها، صنعت فضایی جهان در آستانه دگرگونی عمیق قرار گرفته است. این دگرگونی‌ ممکن است زنجیره‌های تأمین را متحول کند، همکاری‌های جدید به وجود بیاورد و توازن قدرت در عرصه فضا را تغییر دهد.

جواد تاجی

دوران حرفه‌ای من توی دنیای فناوری تقریبا به ۱۰ سال قبل برمی‌گرده؛ مسیری که با سخت‌افزار شروع شد، با نرم‌افزار ادامه پیدا کرد و حالا با خبرنگاری حوزه فناوری توی دیجیاتو داره ادامه پیدا می‌کنه. من جوادم و نزدیک به سه دهه از عمرم می‌گذره و علاوه بر دنیای فناوری عاشق فیلم‌و‌سینما، موسیقی کلاسیک‌راک و رئال مادریدم.

دیدگاه‌ها و نظرات خود را بنویسید
مطالب پیشنهادی