ثبت بازخورد

لطفا میزان رضایت خود را از دیجیاتو انتخاب کنید.

واقعا راضی‌ام
اصلا راضی نیستم
چطور میتوانیم تجربه بهتری برای شما بسازیم؟

نظر شما با موفقیت ثبت شد.

از اینکه ما را در توسعه بهتر و هدفمند‌تر دیجیاتو همراهی می‌کنید
از شما سپاسگزاریم.

تسلا سایبرتراک
اخبار خودرو

تحویل تسلا سایبرتراک از پایان نوامبر آغاز می‌شود، پیکاپ عجیب تسلا در راه بازار جهان

تسلا سایبرتراک سال آینده در کارخانه گیگافکتوری تگزاس وارد فاز تولید کامل خواهد شد اما تحویل آن به مشتریان خاص از امسال آغاز می‌شود.

مرتضی قانع
نوشته شده توسط مرتضی قانع | ۲۸ مهر ۱۴۰۲ | ۱۸:۰۰

تسلا تحویل سایبرتراک را پس از سال‌ها تاخیر و بازطراحی از ۳۰ نوامبر به مشتریان خاص آغاز می‌کند. تسلا سایبرتراک سال آینده در کارخانه گیگافکتوری تگزاس وارد فاز تولید کامل خواهد شد.

پلتفرم برقی این خودرو برای انطباق با استاندارد ۸۰۰ ولتی در مقایسه با ۴۰۰ ولتی فعلی تسلا بازطراحی شده است. بسیاری از خودروهای برقی لوکس، کاربردی و سنگین مانند آئودی e-Tron و GMC هامر برقی از معماری ۸۰۰ ولتی استفاده می‌کنند. این معماری مدل‌های برقی با ظرفیت باتری بالا را قادر می‌سازد تا با سرعت بیشتری شارژ شوند، بدون اینکه آسیبی به سیم‌کشی خودرو وارد شود.

انتظار برای تولید گسترده تسلا سایبرتراک

تولید و تحویل مدل‌های کنونی تسلا در سه ماهه سوم امسال حدود هفت درصد یا تقریبا ۳۰ هزار واحد در مقایسه با سه ماهه دوم امسال کاهش یافته است.اما ۱۰۰ هزار واحد بیشتر از سال ۲۰۲۲ بوده است. تسلا امسال قیمت محصولات خود را ابتدا در ماه مارس، سپس دوباره در ماه سپتامبر و بار دیگر در اوایل اکتبر کاهش داده است.   

به عنوان مثال تسلا مدل X در ابتدای سال ۲۰۲۳ با قیمت ۱۲۰۹۹۰ دلار عرضه شد و در حال حاضر ۷۹۹۹۰ دلار قیمت دارد. تسلا مدل S با قیمت ۷۴۹۹۰ دلارو تسلا مدل Y با قیمت ۵۲۴۹۰ دلار و کاهش ۲۴ درصدی نسبت به ژانویه داشته اند. تسلا مدل ۳ نیز با قیمت ۳۸۹۹۰ دلار و کاهش ۱۷ درصدی همگی افت قیمت داشته‌اند. در مجموع، تسلا گزارش داده که درآمد حاصل از تجهیزات فروخته‌شده به ازای هر خودرو در سه ماهه سوم امسال به ۳۷۵۰۰ دلار کاهش یافته است.  

همچنین بخوانید: تسلا سایبرتراک از 4 موتور الکتریکی و قابلیت فرمان پذیری چرخ های عقب بهره خواهد برد؛ رقیبی جدی برای هامر الکتریکی

این شرکت به افزایش سرمایه‌گذاری در توسعه هوش مصنوعی ادامه می‌دهد. تسلا میزان قدرت پردازشی که به آموزش سیستم‌های هوش مصنوعی خودران و ربات اوپتیموس اختصاص داده در مقایسه با سه ماهه دوم امسال بیش از دو برابر شده است. گفته می‌شود که اوپتیموس ارتقا سخت‌افزاری دریافت می‌کند و به جای نرم‌افزار از طریق هوش مصنوعی آموزش می‌بیند.

مرتضی قانع

من مرتضی قانع هستم، متولد 1373 در اراک، دانش آموخته مهندسی کامپیوتر و مدیریت بازرگانی. سال 1396 کار خودم را در حوزه تولید محتوا در زمینه‌های خودرو، فناوری و نظامی آغاز کردم. از آن زمان تاکنون، من هزاران مطلب مختلف در حوزه های متفاوت نوشتم و با رسانه‌های مختلفی همکاری کردم. البته بخش درخشان کارنامه من، همکاری تمام‌وقت با دیجیاتو از سال 1402 است.

دیدگاه‌ها و نظرات خود را بنویسید
مطالب پیشنهادی