ثبت بازخورد

لطفا میزان رضایت خود را از دیجیاتو انتخاب کنید.

واقعا راضی‌ام
اصلا راضی نیستم
چطور میتوانیم تجربه بهتری برای شما بسازیم؟

نظر شما با موفقیت ثبت شد.

از اینکه ما را در توسعه بهتر و هدفمند‌تر دیجیاتو همراهی می‌کنید
از شما سپاسگزاریم.

اسکای ول ET5
اخبار خودرو

اولین خودرو برقی مونتاژی ایران معرفی شد؛ اسکای ول et5 با قیمت 2.8 میلیارد تومان

دوشنبه شب و در جریان یک مراسم رسمی، شرکت نبکا به‌طور رسمی از اسکای ول ET5 رونمایی کرد.

مرتضی قانع
نوشته شده توسط مرتضی قانع | ۹ آبان ۱۴۰۲ | ۱۲:۰۰

دوشنبه شب و در جریان یک مراسم رسمی، شرکت نبکا به‌طور رسمی از اسکای ول ET5 رونمایی کرد. این خودرو یک کراس‌اوور الکتریکی چینی است که توسط جوینت ونچر کرمان موتور و گروه مپنا به بازار ایران عرضه می‌شود. این جوینت ونچر به‌صورت کوتاه نبکا نامیده می‌شود. تا این لحظه کراس‌اوور اسکای ول موفق شده است عنوان نخستین خودروی برقی ایران را کسب کند. قیمت اسکای ول ET5 از سوی نبکا معادل دو میلیارد و 790 میلیون تومان اعلام شده است. همچنین در شب رونمایی، شرایط فروش این خودرو با موعد تحویل 90 روزه اعلام شد. به تمامی خریداران سری اول کراس‌اوور اسکای ول، یک دستگاه شارژر وال باکس نیز اهدا خواهد شد.

رونمایی از اسکای ول ET5

قدرت اسکای ول ET5 توسط تک موتور برقی قرارگرفته روی دیفرانسیل جلوی خودرو تأمین می‌شود. این پیشرانه حداکثر 204 اسب‌بخار قدرت و 320 نیوتن‌متر گشتاور آزاد می‌کند. پکیج باتری‌های این خودرو 72 کیلووات‌ساعت ظرفیت دارد و بنابر اعلام شرکت سازنده، می‌تواند خودرو را برای طی‌کردن مسافت 520 کیلومتری یاری کند.

همچنین بخوانید: خودروهای اسکای ول در کمتر از 8 دقیقه شارژ می‌شوند؛ انقلاب خودروهای برقی در آسیا

درصورتی‌که از شارژ سریع برای پرکردن باتری‌های این خودرو استفاده کنید، طی 35 دقیقه سطح شارژ باتری‌ها از 20 درصد به 80 درصد خواهد رسید. البته شارژ کامل باتری‌ها با برق شهری 12 ساعت به طول می‌انجامد. سیستم بازیابی انرژی ترمز نیز 30 درصد از نیروی ترمزها را بازیافت می‌کند و به‌سمت باتری‌ها می‌فرستد.

امکانات و تجهیزات اسکای ول ET5

در بخش امکانات رفاهی، اسکای ول ET5 تجهیزات مناسبی را در اختیار کاربر قرار می‌دهد. شش کیسه هوا، سقف پانوراما به همراه سانروف، ترمز پارک برقی، اتوهلد، فرمان کمکی برقی، کروز کنترل تطبیق پذیر، ترمز اضطراری، صندلی‌های برقی جلو به همراه گرمکن و سردکن، ماساژور و حافظه صندلی راننده، سیستم تهویه اتوماتیک به همراه فیلتر پاکسازی هوای کابین، نور بالا اتوماتیک، رادار خط‌خوان، رادار نقطه کور، درِ صندوق عقب برقی با سنسور حرکتی پا، سیستم ورود و استارت بدون کلید، سامانه کنترل پایداری الکتریکی و شارژر بی‌سیم تلفن همراه، تجهیزات این خودرو را تشکیل می‌دهند.

کابین خودرو
مرتضی قانع

من مرتضی قانع هستم، متولد 1373 در اراک، دانش آموخته مهندسی کامپیوتر و مدیریت بازرگانی. سال 1396 کار خودم را در حوزه تولید محتوا در زمینه‌های خودرو، فناوری و نظامی آغاز کردم. از آن زمان تاکنون، من هزاران مطلب مختلف در حوزه های متفاوت نوشتم و با رسانه‌های مختلفی همکاری کردم. البته بخش درخشان کارنامه من، همکاری تمام‌وقت با دیجیاتو از سال 1402 است.

دیدگاه‌ها و نظرات خود را بنویسید
مطالب پیشنهادی