ثبت بازخورد

لطفا میزان رضایت خود را از دیجیاتو انتخاب کنید.

واقعا راضی‌ام
اصلا راضی نیستم
چطور میتوانیم تجربه بهتری برای شما بسازیم؟

نظر شما با موفقیت ثبت شد.

از اینکه ما را در توسعه بهتر و هدفمند‌تر دیجیاتو همراهی می‌کنید
از شما سپاسگزاریم.

تراشه
کامپیوتر و سخت افزار

مدیر سخت‌افزار گوگل: قانون مور 10 سال پیش به پایان رسیده است

پیش‌تر مدیرعامل انویدیا نیز از پایان کار قانون مور حرف زده بود.

ایمان صاحبی
نوشته شده توسط ایمان صاحبی | ۱۴ بهمن ۱۴۰۲ | ۱۶:۰۰

مدیرعامل انویدیا پیش‌تر بارها درباره ازبین‌رفتن قانون مور حرف زده بود. حالا به‌نظر می‌رسد که مدیران گوگل هم دیدگاه مشابهی دارند و معتقدند که این قانون درواقع در سال 2014 به پایان رسیده است.

مدیران صنعت فناوری گهگاه درباره این صحبت می‌کنند که عمر قانون مور چه زمانی به پایان می‌رسد. «میلیند شاه»، مدیر بخش بسته‌بندی IC گوگل، اخیراً در کنفرانسی دراین‌باره اعلام کرده که این قانون حدود یک دهه پیش خاتمه یافته است.

«گوردون مور»، هم‌بنیان‌گذار فقید اینتل، در سال 1965 این نظریه را مطرح کرد که تعداد ترانزیستورهای درون هر اینچ مربع از یک برد مدار، تقریباً هر دو سال یک بار دو برابر می‌شود. این نظریه که بعداً به قانون مور معروف شد، تا شش دهه پابرجا باقی ماند.

حالا گفته می‌شود که مدیر سخت‌افزار گوگل در کنفرانس IEDM 2023 حرف‌های سال 2014 مدیرعامل MonolithIC را تکرار کرده است. او با نمایش نموداری نشان داد که هزینه گیت‌های ترانزیستور 100 میلیونی (100M Gates) از 10 سال پیش ثابت مانده است، یعنی ترانزیستورها در طول یک دهه اخیر ارزان‌تر نشده‌اند.

اگرچه تراشه‌سازان دائماً درحال کاهش اندازه نیمه‌رساناها هستند، اما قیمت‌ها درحال افزایش بوده است. مدیرعامل انویدیا از سال 2017 در تلاش برای تشریح این مسئله بوده. او می‌گوید تولید سخت‌افزارهای قدرتمند ناگزیر به‌معنای افزایش هزینه و نیاز به مصرف انرژی بالاتر خواهد بود.

استدلال میلیند شاه که یادآور گفته‌های «اور-باخ» است، احتمالاً با افزایش قیمت ویفرهای TSMC نیز همخوانی دارد. این ویفرها از سال 2014 با افزایش شدید قیمت همراه بوده‌اند. طبق اطلاعات وب‌سایت دیجی‌تایمز، هزینه هر ویفر TSMC با معرفی فرایند تولید 10 نانومتری در سال 2016 دو برابر شد. این وب‌سایت حدس می‌زند که قیمت هر ویفر 3 نانومتری حدود 20 هزار دلار باشد.

حالا در شرایطی که TSMC و دیگر رقبا به‌سمت فناوری‌های 2 و 1 نانومتری پیش می‌روند، باید به این افزایش هزینه‌ها توجه شود. اگرچه فروش ویفرها در سال‌های اخیر نزولی بوده، اما میانگین قیمت آن‌ها افزایشی بوده است و بخشی از رشد ارزش شرکت‌های دنیای فناوری به این مسئله مربوط می‌شود.

ایمان صاحبی

علاقه من به فناوری به دوره نوجوانی برمی‌گرده اما از حدود سال ۹۴ کار جسته گریخته توی این فضا رو شروع کردم و از ۹۷ به‌طور جدی‌تر وارد این کار شدم. فناوری مخصوصاً بخشی که روی لبه حرکت می‌کنه، جذاب‌ترین قسمت این حوزه برام محسوب می‌شه، اما به مرور فهمیدم که همه حوزه‌ها حتی نقاط تلاقی علم و فناوری می‌تونن خیلی جذاب باشن. در کنار این‌ها دنیای فیلم، سریال و بازی‌های ویدیویی رو هم خیلی دوست دارم.

دیدگاه‌ها و نظرات خود را بنویسید
مجموع نظرات ثبت شده (1 مورد)
  • ashtiyani
    ashtiyani | ۱۶ بهمن ۱۴۰۲

    اگر قانون بوده تمام نمی‌شود...
    اگر تمام شده اصلأ قانون نبوده است...

مطالب پیشنهادی