![ساتیا نادلا](https://static.digiato.com/digiato/2025/01/LSMAIN-satya-011119-AP-910x563.jpg.webp)
بیوگرافی ساتیا نادلا؛ مدیرعامل مایکروسافت که میخواهد رهبر دنیای هوش مصنوعی باشد
ساتیا نادلا کیست؟ در این مقاله زندگینامه ساتیا نادلا و شیوه مدیریت بر کمپانی ارزشمندی همچون مایکروسافت را مرور میکنیم.
مایکروسافت یکی از بزرگترین شرکتهای تکنولوژی دنیاست که همه ما از محصولات آن استفاده میکنیم. این شرکت بزرگ را مدیرانی سرشناس اداره میکنند. میان این افراد، میتوان به «ساتیا نارایانا نادلا» اشاره کرد که مدیرعامل کنونی مایکروسافت است. ساتیا نارایانا نادلا برای رسیدن به این سمت مسیر پرفرازونشیبی را پشت سر گذاشته است. در این مقاله قصد داریم زندگی او را مرور کنیم.
ساتیا نارایانا نادلا؛ مدیرعامل مایکروسافت کیست؟
کودکی ساتیا نارایانا نادلا
ساتیا نارایانا نادلا (Satya Narayana Nadella)، مدیرعامل کنونی شرکت مایکروسافت، ۱۹ آگوست ۱۹۶۷ در حیدرآباد هند متولد شد. خانواده ساتیا نادلا خانوادهای متوسط بودند. پدرش کارمند و مادرش محقق زبان سانسکریت بود. تحصیلات و وجهه اجتماعی قابلقبول والدین ساتیا نقش مهمی در پرورش حس کنجکاوی و علمطلبی او داشت که تا امروز با او همراه است و موفقیتهای متعددی برایش به ارمغان آورده است.
او در ظاهر، پسر بسیار درسخوانی به نظر میرسید اما در مصاحبهای گفته است در کودکی از تحصیل لذت نمیبرد و ترجیح میداد تمام روز بازی کند. او در یکی از مصاحبههایش با یکی از مدیران لینکدین، درباره کودکی خود اینطور توضیح داده است: «والدین من نقش بسیار پررنگی در زندگی من داشتند. آنها کسی را که امروز هستم، خلق کردند. پدر و مادرم در بیشتر مسائل تفاهم زیادی نداشتند. تنها نقطه اشتراک آنها این بود که باید به من آزادی عمل کافی و اعتماد به نفس بدهند تا قهرمان زندگی خودم باشم و علایق خودم را دنبال کنم. ساتیا در ادامه این مصاحبه گفته که بزرگ شدن در خانوادهای متوسط در هند آسان نبوده و سختیها و محرومیتهای خاصی داشته است.»
ساتیا نادلا در این مصاحبه گفته است اولین باری که کامپیوتر دید، هرگز فراموش نمیکند. ساتیا درباره آن روز میگوید: «یکی از بهیادماندنیترین لحظهها، لحظه رویارویی با تکنولوژی آمریکایی بود. میتوانم اولین باری را که از کامپیوتر استفاده کردم، بهخوبی به یاد بیاورم. نرمافزار چیزی بود که مرا شگفتزده میکرد.»
![ساتیا نادلا](https://static.digiato.com/digiato/2025/01/Screenshot-2025-01-09-184222.png.webp)
تحصیلات آکادمیک
علایق و کنجکاوی ساتیا نادلا مسیر زندگی او را به آکادمی کشاند. ابتدا در مدرسه دولتی حیدرآباد تحصیل کرد. بعد از گذراندن تحصیلات خود در مدرسه، در آزمون مؤسسه تکنولوژی هند شرکت کرد تا تحصیل خود را در این مؤسسه ادامه دهد اما شوربختانه او در این آزمون نمره قبولی را کسب نکرد. بااینحال، موفق شد نمره لازم برای ورود به مؤسسه تکنولوژی «Manipal» را کسب کند؛ دانشگاهی که او کارشناسی رشته مهندسی الکتریک را سال ۱۹۸۸ از آنجا گرفت. بعد از کارشناسی، علاقه و اشتیاق سیریناپدیر ساتیا او را به فراتر از مرزهای جغرافیایی کشورش کشاند؛ به ایالات متحده.
او تحصیلاتش را در آمریکا ادامه داد و کارشناسیارشد خود را از دانشگاه «ویسکانسین میلواکی» در رشته علوم کامپیوتر گرفت. او حتی کارشناسی ارشد مجدد در رشته مدیریت مالی نیز از دانشگاه «پنسیلوانیا» گرفت تا علاوهبر دستیابی به دانش آکادمیک، مهارتهای مدیریتی خود را نیز تقویت کند. ترکیب این 2 حوزه در ذهن خلاق ساتیا نادلا او را بیشازپیش آماده موفقیتهای کاری آینده کرد.
مسیر شغلی ساتیا نارایانا نادلا
پیش از اینکه ساتیا نادلا به مایکروسافت بپیوندد، در شرکتی به نام «سان میکروسیستم» مشغول به کار شد؛ شرکتی که قطعات سختافزاری و کامپیوتر میفروخت. سال ۱۹۹۲ بعد از اینکه ساتیا سان میکروسیستم را ترک کرد، بهعنوان مهندس به میکروسافت پیوست. ابتدا ساتیا در گروه توسعه ویندوز آغاز به کار کرد و با نشاندادن پتانسیل و استعدادش پلهپله پیشرفت کرد تا به بالاترین جایگاه شغلی در این کمپانی رسید.
ازدواج ساتیا نادلا
ساتیا نادلا در همین سالها با دختری با نام آنوپاما نادلا ازدواج کرد. ساتیا نادلا و آنوپاما زمانی که هر 2 دانشجو بودند، در دانشگاه شیکاگو با هم آشنا شدند. ۳ فرزند نتیجه این ازدواج هستند که یکی از آنها نیازهای خاصی دارد. ساتیا درباره فرزندانش و تجربه پدرانگی باور دارد تأثیر عمیقی بر شیوه رهبری او گذاشته است. اکنون آنها در کنار فرزندانشان در بلوو واشنگتن زندگی میکنند. ساتیا و همسرش مالک باشگاه فوتبال با نام «Major League» نیز هستند.
ساتیا نارایانا نادلا و مایکروسافت
سال ۲۰۰۰، چند سال بعد از پیوستن ساتیا به مایکروسافت، او اولین جایگاه مدیریتی خود بهعنوان مدیر بخش مایکروسافت سنترال را در مایکروسافت به دست آورد. فقط یک سال بعد ساتیا نادلا مجدد ارتقای شغلی پیدا کرد تا این بار در قامت مدیر بخش مالی مایکروسافت در صنعت و تکنولوژی ایفای نقش کند. سال ۲۰۰۷ ساتیا بهعنوان مدیر ارشد خدمات آنلاین مایکروسافت برگزیده شد که کنترل و مدیریت «بینگ» به عنوان یکی از کاربردیترین موتورهای جستجوگر و همینطور «ایکسباکس» را به دست آورد. کمی بعد در سال ۲۰۱۱ مدیریت بخش سرور و ابزارها به ساتیا سپرده شد.
![ساتیا نادلا](https://static.digiato.com/digiato/2025/01/Satya-NadellHeadshot.jpg.webp)
جالب است بدانید ساتیا چنان در موقعیتهای شغلی مدیریتی میدرخشید که درآمد بخش سرور و ابزارها را از سالانه ۲۶ میلیارد و ۶00 میلیون دلار به ۲۰ میلیارد و ۳00 میلیون دلار ارتقا داد. موفقیتهای پیدرپی ساتیا و استعداد شگرف او در مدیریت باعث شد که او نظر بیل گیتس را به خود جلب کند. بنابراین در ۴ فوریه سال ۲۰۱۴ که مدیرعامل قبلی، «استیو بالمر»، تصمیم به استعفا گرفت، بیل گیتس سکان مایکروسافت را به دست ساتیا سپرد.
موفقیت در دنیای تکنولوژی؛ چرا و چطور؟
اما سؤال این جاست که چرا چهرهای موفق در دنیای تکنولوژی درنظر گرفته میشود؟
از فوریه سال ۲۰۱۴ که ساتیا نادلا کارش را بهعنوان مدیرعامل مایکروسافت آغاز کرد، این شرکت تغییرات عمدهای کرد. شاید بزرگترین این تغییرات افزایش تمرکز بر هوش مصنوعی است که منجر به افزایش ارزش سهام این شرکت و ارتقای جایگاه آن در بازار رقابتی دنیای امروزی شده است. علاوهبراین ساتیا در این سالها همواره کوشید ابزارهای کامپیوتری مایکروسافت برای نیازهای خاص و معلولین نیز قابلاستفاده و در دسترس باشد. برخی دلیل این توجه خاص به معلولین را در تجربه شخصی ساتیا میدانند؛ زیرا او پدر فرزندی کمتوان است.
تغییرات مایکروسافت در دوره مدیریت ساتیا نادلا فقط به این موارد محدود نمیشود. در زمان مدیریت ساتیا مایکروسافت آفیس برای آیپدهای اپل نیز منتشر شد. همینطور اپلیکیشنهایی مانند مایکروسافت «Outlook» را برای سیستمعامل اندروید و آیفون توسعه داد. ویندوز ۱۰ نیز در زمان مدیریت ساتیا توسعه یافت. او در واقع از توسعه ویندوز ۹ صرفنظر کرد و یکراست سراغ ویندوز ۱۰ رفت. از دیگر تصمیمهای مدیریتی او خریدن کمپانی «Mojang» (کمپانی سازنده ماینکرفت) بود. اولین لپ تاپ کمپانی مایکروسافت با نام «Microsoft Surface» نیز در همین زمان رونمایی شد.
یکی دیگر از تغییراتی که مایکروسافت از زمان مدیریت ساتیا تجربه کرده است، رویکرد زیستمحیطی است. مایکروسافت پیشبینی میکند تا سال ۲۰۳۰ میزان ردپای کربنی خود را به صفر رسانده و تا سال ۲۰۵۰ تمامی کربنهایی که سابقاً از سال تاسیس تا کنون تولید کرده است را از سطح زمین پاک کند تا دین خود را به زمین ادا کرده باشد. این رویکرد متأثر از تفکرات مدیران ارشد مایکروسافت ازجمله ساتیا نادلا است.
ساتیا نادلا؛ رهبری آگاه و دلسوز
در کمپانی مایکروسافت، ساتیا نادلا نهفقط در جایگاه مدیر، بلکه رهبر نیز شناخته میشود؛ رهبری که شرایط مساعد را برای همکاری با همه کارکنان در همه سطوح فراهم کرده است و معتقد است فقط زمانی میتوانید رهبر تأثیرگذاری باشید که درباره احساسات و عواطف کارکنانتان نیز بدانید. آنها باید اینقدر با شما احساس راحتی کنند تا حس خود را نسبت به محیط کار با شما در میان بگذارند. ساتیا نادلا همچنین به یادگیری و توسعه فردی تمامی کارکنان نیز اهمیت خاصی میدهد. یادگیری در بستر کار آنقدر برای ساتیا نادلا اهمیت دارد که او میگوید تنها راه موفقیت یادگیری است.
![ساتیا نادلا](https://static.digiato.com/digiato/2025/01/b526139eeec0bff6ae3b96c83d355413eb4ce830eda88f7a2e415998c9ecf4ca-1024x683.jpg)
این شعار نشان میدهد که یادگیری در ذهن ساتیا نادلا نه فقط محدود به مدرسه و محیط آکادمیک، بلکه به عنوان یک ماموریت همیشگی در نظر گرفته میشود. کارکنان مایکروسافت معتقدند ساتیا در سالهای حرفهای خود در مایکروسافت تلاش کرده این دیدگاه را بهعنوان فرهنگ کاری در مایکروسافت نهادینه کند. حالا مایکروسافت به لطف اندیشهها و رویکردهای نوین ساتیا، تعداد کاربردان بیشتری از نتفلیکس دارد و ارزش آن در بازار سهام نزدیک به یکتریلیون دلار است.
بهطور کلی، ساتیا نادلا حدود ۳۲۰ میلیون دلار ثروت دارد. او در سالهای همکاری با مایکروسافت موفق به دریافت جوایز متعددی شده است. سال ۲۰۱۹، مجله «financial times» ساتیا نادلا را چهره موفق سال برگزید.
این مجله در ستایش ساتیا نادلا نوشت مایکروسافت در لبه پرتگاه بود اما ساتیا با خلاقیتش، ثروت و موفقیت دوباره را برای این کمپانی به ارمغان آورد. خبرگزاری «Barron’s World» نیز چندین سال پیدرپی او را یکی از ۳۰ مدیرعامل برتر معرفی کرده است. همچنین مجله تایمز نیز ساتیا را یکی از ۱۰۰ فرد تأثیرگذار جهان شناخته است و در لیست قدرتمندترین افراد کره زمین قرار گرفته.
زندگی ساتیا نادلا نمونهای قابلتوجه و جذاب از رهبری، استراتژیهای کاری موفق و پشتکار است. رویکرد او در بهرهگیری از تکنولوژی برای پاسخگویی به نیازهای انسانی منجر به تغییری ژرف در استراتژیهای مایکروسافت شده است و موفقیتهای مالی و تجاری زیادی برای این کمپانی به ارمغان آورده. امروز ساتیا نادلا به الگوی موفق برای مدیران آینده تبدیل شده و این نشان میدهد رهبری بدون فرهنگ درک متقابل، یادگیری همیشگی و عطش برای بهبود معنایی ندارد.
او زندگینامه خود را نوشته است!
ساتیا نادلا بیوگرافی خود را نیز نوشت و با نام «Hit Refresh» منتشر کرد که یادداشتهایی درباره مسیر کاری و زندگی شخصی ساتیا نادلا است. خوشبختانه این کتاب با عنوان «از نو» به زبان فارسی نیز ترجمه شده است. او در این کتاب پیشبینی کلی ارائه کرده است، درباره اینکه تکنولوژی چگونه آینده را خواهد ساخت.
ساتیا نادلا در این کتاب مخاطب را بیش از هر چیزی به ایجاد رشد ذهنی تشویق میکند. به اعتقاد او، رشد ذهنی مسیر پیشرفت فردی و اجتماعی را فراهم میکند. او در این کتاب به ذهنی پذیرا برای یادگیری همیشگی از اشتباهات تأکید میکند. فرهنگی که ساتیا نادلا باور دارد منجر به رشد او شده است، فرهنگ یادگیری همهچیز بهجای دانستن همهچیز است. ساتیا نادلا باور دارد اگر عطش برای بهترین بودن را کار بگذارید و بهجای آن برای بهبود و ارتقای شخصی و حرفهای تلاش کنید، نتایج بسیار بهتری خواهید دید.
![ساتیا نادلا](https://static.digiato.com/digiato/2025/01/Satya_Microsoft_News.jpg.webp)
از دیگر مواردی که او در کتاب خود بر آن تاکید میکند، نشاندادن عواطف و احساسات حتی در محیط خشک کاری است. ساتیا نادلا معتقد است با اشتراکگذاری تجربیات و داستانهای شخصی درک متقابل میان مدیران و کارکنان ایجاد میشود. ساتیا برای ترویج این فرهنگ در بستر کاری خود گاهی از تجربیاتش بهعنوان پدر فرزندی دارای نیازهای خاص صحبت میکند.
کتاب از نو، یه پیوند میان تکنولوژی و انسانیت نیز تأکید میکند و میگوید تکنولوژی باید برای قدرتدهی و رفع نیزهای انسانها باشد، نه ابزاری برای تسلط بر آنها. نکته دیگری که نهفقط در کتاب از نو بلکه در صفحه لینکدین ساتیا نادلا نیز به چشم میخورد، مأموریتی است که ساتیا برای مایکروسافت تعیین کرده است: بهبود و قدرت بخشی به هر شخص و هر سازمان برای دستیابی به اهداف خود؛ به همین دلیل محصولات مایکروسافت در سالهای مدیریت ساتیا نادلا همهگیرتر و در دسترستر شدهاند.
بهدلیل طرح این دیدگاهها در کتاب از نو، میتوان گفت این کتاب نهفقط بیوگرافی بلکه راهنمایی برای جوانان علاقهمند به جهان تکنولوژی است. کتابی که نهفقط راوی موفقیتها و نقاط اوج ساتیا نادلا، بلکه راوی شکستها، تردیدها و ترسهای او در مسیر زندگی نیز هست تا مخاطبان بدانند این احساسات جهانشمول، حتی موفقترین افراد کره زمین را نیز درگیر میکنند.
ساتیا، فراتر از تکنولوژی
جالب است بدانید فعالیتهای ساتیا نادلا به کامپیوتر و تکنولوژی محدود نمیشود، او عضو بورد مؤسسه تحقیقاتی سرطان فرد هاچینسون و همینطور دانشگاه شیکاگو نیز هست. این امر نیز مثل بسیاری از امور زندگی کاری ساتیا نادلا دلیل شخصی دارد. پدر ساتیا نادلا سالها با بیماری سرطان جنگیده و در تمامی این سالها ساتیا نادلا شاهد این نبرد بوده است. نبردی که تأثیری ژرف بر شخصیت ساتیا نادلا گذاشته و باعث شده او بخشی از درآمد هنگفت خود را صرف حمایت مالی از مؤسسات مبارزه با سرطان کند.
علاوهر حمایتهای مالی که ساتیا نادلا از تحقیقات سرطانشناسی کرده است، خود کمپانی مایکروسافت نیزکوشیده به ارتقای الگوریتمهای هوش مصنوعی در حوزه آنالیز دیتا برای تشخیص و درمان سرطان گامی در این راه بردارد.
مقالهای که خواندید بخشی از سفر طولانی ساتیا نادلا از حیدرآباد هند تا واشنگتن آمریکا را روایت کرد. سفری طولانی و هیجانانگیز با چاشنی تکنولوژی اما این پایان ماجرای ساتیا نیست. باید منتظر بود و دید در عصر هوش مصنوعی، ساتیا در نقش سکاندار مایکروسافت چه برنامههایی در ذهن دارد.
جمعبندی
ساتیا نادلا متولد ۱۹۶۷ در حیدرآباد هند است و هماکنون مدیرعامل مایکروسافت. او سال ۲۰۱۴ بهعنوان مدیرعامل این شرکت انتخاب شد و توانست با رهبری خود، مایکروسافت را بهسمت موفقیتهای جدیدی هدایت کند. نادلا پیش از این در بخشهای مختلف مایکروسافت ازجمله کلود و تجارتهای مبتنیبر سرور فعالیت میکرد. تحت رهبری او، مایکروسافت به یکی از پیشروترین شرکتها در حوزههای ابری، هوش مصنوعی و یادگیری ماشین تبدیل شد. نادلا همچنین بهدلیل رویکرد انسانمحور و تمرکز بر فرهنگ سازمانی مثبت و متنوع شناخته میشود.
ساتیا نادلا سال ۱۹۹۲ به مایکروسافت پیوست و ابتدا در بخشهای مختلف فناوری، ازجمله سرور و ابزارهای توسعه نرمافزار فعالیت کرد. او قبل از اینکه مدیرعامل شود، نقشهای کلیدی در مدیریت بخشهای سرور و کلود ایفا کرده بود.
نادلا با تغییر تمرکز مایکروسافت به فناوریهای ابری و هوش مصنوعی و ایجاد فرهنگ سازمانی مثبت و متنوع، توانست شرکت را به یکی از رهبران جهانی در این حوزهها تبدیل کند. او همچنین بر اهمیت همکاری و نوآوری تأکید کرد و فرهنگ کاری مایکروسافت را بهسمت پذیرش تغییرات سریع هدایت کرد.
نادلا فرهنگ مایکروسافت را به سمت همکاری و همافزایی بیشتر سوق داد. او بر ارزشهای همدلی، احترام متقابل و تنوع تأکید کرده و معتقد است این فرهنگها به نوآوری و رشد سازمان کمک میکنند. تغییرات فرهنگی او همچنین باعث بهبود روابط داخلی و افزایش بهرهوری تیمها شده است.
برای گفتگو با کاربران ثبت نام کنید یا وارد حساب کاربری خود شوید.