
نگاه نزدیک رسانهها به عینک هوشمند گوگل XR؛ سبک و هوشمند اما با برخی محدودیتها
نمونه اولیهای که گوگل نمایش داده مزایا، معایب و قابلیتهای شگفتانگیزی دارد که رسانهها در اولین نگاه به آنها اشاره کردهاند.

شب گذشته گوگل در رویداد I/0 2025 پس از سالها سکوت، بار دیگر با قدرت به دنیای واقعیت ترکیبی (XR) بازگشت. غول فناوری نمونه اولیهای از عینک هوشمند XR خود را ارائه کرد که بخشی از پلتفرم اندروید XR معرفی شد. در ادامه این عینک هوشمند را مختصر بررسی کردهایم.
طراحی: نزدیک به عینکهای واقعی

اولین نکتهای که در این عینک جلب توجه میکند، وزن بسیار کم آن است. برخلاف نمونههای سنگینتری که متا (مانند Ray-Ban Meta و Orion) یا اسنپ (Spectacles) عرضه کردهاند، عینک XR گوگل طبق گزارش انگجت طراحی سبکی دارد و حس پوشیدن عینکی واقعی را منتقل میکند.
فریم دستگاه اندکی ضخیمتر از عینکهای روزمره است اما نه در حدی که آزاردهنده باشد. همچنین برخلاف هدستهای واقعیت ترکیبی که نمایشگرهایی با میدان دید وسیع دارند، گوگل در این نمونه اولیه فقط نمایشگری در لنز راست تعبیه کرده است (تصویر بالا این موضوع را مشخص میکند).
این طراحی باعث شده بهجای ارائه تجربهای فراگیر، محتوا با یک نگاه دیده شود. میدان دید نیز بهوضوح محدود است و حتی از زاویه دید 46 درجهای عینک اسنپ هم کمتر به نظر میرسد. این محدودیت ممکن است موارد استفاده از عینک گوگل را بیشتر به نمایش اعلانها، زمان، وضعیت هوا و اطلاعات جزئی از اپلیکیشنها محدود کند.
هوش مصنوعی جمینای: مغز متفکر عینک گوگل
یکی از ویژگیهای شاخص این عینک پشتیبانی از دستیار هوشمند جمینای است. در دمویی که گوگل نمایش داد، کاربران با نگاه به آثار هنری یا کتابها، از جمینای درباره موضوع آنها میپرسیدند و درلحظه پاسخ دریافت میکردند. این قابلیت بسیار به تواناییهای چندوجهی (Multimodal) مدلهای هوش مصنوعی شبیه است که در پروژه Astra نیز دیده شده بود.
ظاهراً همچنان محدودیتها و مشکلاتی برای این محصول وجود دارد. در یکی از دموها، جمینای پیش از پایان پرسش کاربر شروع به پاسخدادن کرد که این امر منجر به وقفهای ناخوشایند شد. همچنین هنگام طرح سؤالی درباره زمان تقریبی رانندگی تا سانفرانسیسکو، Gemini نتوانست پاسخی بدهد.

یکی از قابلیتهای جذابتر عینک گوگل امکان استفاده از Google Maps در محیط واقعیت افزوده است. کاربران میتوانند با این عینک مسیر بعدی را بهصورت نمایی شناور مشاهده کنند همچنین نقشهای کوچک نیز در کف زمین برای آنها ظاهر میشود (مانند تصویر بالا). این تجربه شباهت زیادی به قابلیت «راهنمای واقعیت افزوده» در گوشیهای اندرویدی دارد اما بیواسطه در مقابل چشم کاربر قرار میگیرد.
عکاسی با عینک هوشمند گوگل XR
در گزارش ورج نیز به امکان گرفتن عکس با دوربین داخلی عینک XR گوگل و ارائه پیشنمایش تصویر روی نمایشگر لنز عینک اشاره شده است. با این قابلیت، کاربر میتواند بلافاصله ترکیببندی عکس را ببیند و از خطاهایی مانند زاویههای اشتباه یا کادربندی ضعیف جلوگیری کند. این ویژگی برای تولیدکنندگان محتوا اهمیت زیادی دارد و درحالحاضر در عینکهای متا در دسترس نیست.
مزایا و معایب عینک هوشمند گوگل XR

بهطورکلی، مزایا و معایب عینک به این صورت مطرح شده است:
- طراحی سبک و نزدیک به عینکهای روزمره
- یکپارچگی هوشمند با جمینای
- قابلیت نمایش اطلاعات بهصورت سریع و کاربردی
- پیشنمایش زنده عکسها پس از ثبت
- استفاده از Google Maps با واقعیت افزوده
- میدان دید بسیار محدود
- وجود فقط یک نمایشگر در لنز راست
- برخی پاسخهای جمینای ممکن است کامل یا دقیق نباشند
- محدودیتهای فنی در تشخیص فاصله یا اشیای دور
در آخر، باید به این نکته اشاره کرد که عینک XR گوگل هنوز نمونه اولیه است و این شرکت تأکید کرده فعلاً قصد فروش این مدل را ندارد. البته همکاری این شرکت با برندهای مشهوری مانند Warby Parker و Gentle Monster نشان میدهد گوگل شاید دنبال عرضه نسخههای خاصی در آینده است تا با عینک متا ری-بن رقابت کند.
همچنین حضور پررنگ هوش مصنوعی در این عینک نشان میدهد گوگل نیز درست مانند متا، هوش مصنوعی را برگ برنده موفقیت نسل جدید عینکهای هوشمند میداند.
برای گفتگو با کاربران ثبت نام کنید یا وارد حساب کاربری خود شوید.