
اولین کارآزمایی پیوند سلولهای بنیادی اسپرم برای درمان ناباروری مردان آغاز شد
محققان برای اولین بار عمل پیوند سلولهای بنیادی اسپرم را روی مردی حدوداً 20 ساله انجام دادند.

فقط در ایالات متحده حدود 645 هزار مرد 20 تا 50 ساله مبتلا به بینطفگی یا آزواسپرمی هستند؛ اختلالی که در آن هیچ اسپرمی در مایع منی وجود ندارد. اکنون دانشمندان از طریق پیوند سلولهای بنیادی روشی را آزمایش میکنند تا شاید ناباروری این مردها را درمان کنند.
براساس گزارش Live Science، دانشمندان دانشگاه پیتسبرگ آمریکا اولین کارآزمایی بالینی پیوند سلولهای بنیادی اسپرماتوگونیال (SSC) را انجام دادهاند که در آن سلولهای بنیادی تشکیلدهنده اسپرم در بیضه بیماران کاشت میشود تا مردان بتوانند اسپرم تولید کنند. اگر این پیوند موفقیتآمیز باشد، میتواند روشی انقلابی برای بازگرداندن باروری به مردانی باشد که توانایی تولید اسپرم را از دست دادهاند.
پیوند سلولهای بنیادی اسپرم برای درمان ناباروری مردان
اسپرمها از سلولهای بنیادی اسپرماتوگونیال که حتی قبل از بلوغ در بیضهها قرار دارند، تشکیل شدهاند و سپس با افزایش سطح تستوسترون بالغ میشوند اما در شرایطی مانند انسداد در دستگاه تناسلی یا جهشهای ژنتیکی خاص یا مشکلات هورمونی و درمانهایی مانند شیمیدرمانی به این سلولهای بنیادی آسیب میرسد یا از رشد آنها به اسپرم جلوگیری میشود که درنتیجه به ناباروری میانجامد.

اگر بیمار جوانی بخواهد سلولهای بنیادی سازنده اسپرم خود را برای استفاده در آینده حفظ کند، پزشکان میتوانند این سلولها را از بیضه خارج و منجمد کنند. سپس در آینده سلولهای بنیادی حفظشده را دوباره وارد بیضه میکنند تا سلولها در لولههای اسپرمساز کاشته شوند؛ جایی که میتوانند بالغ شوند و شروع به تولید اسپرم کنند، شبیه فرایند طبیعی که در دوران بلوغ اتفاق میافتد.
این روش قبلاً روی حیوانات آزمایش شده بود و موشها و میمونهای نر را با موفقیت اسپرم تولید کردند.
اولین بار است که محققان این تکنیک را روی انسان آزمایش کردند. براساس پیشنویس مقاله محققان، مردی حدوداً 20 ساله عمل پیوند سلولهای بنیادی اسپرم را انجام داده است. او قبل از اینکه تحت شیمیدرمانی سرطان استخوان قرار بگیرد، در کودکی سلولهای بنیادی سازنده اسپرم خود را منجمد کرده بود.
درصورت موفقیت پیوند سلولهای بنیادی، بدن این مرد باید بتواند اسپرم تولید کند که به دلیل آزواسپرمی تاکنون ممکن نبود. درحالحاضر سونوگرافیها تأیید کردهاند عمل پیوند آسیبی به بافت بیضه بیمار نمیزند و سطح هورمونهای او طبیعی است. البته هنوز هیچ اسپرمی در منی او شناسایی نشده اما محققان ۲ بار در سال منی او را تجزیهوتحلیل میکنند تا ببینند اسپرمها ظاهر میشوند یا خیر.
برای گفتگو با کاربران ثبت نام کنید یا وارد حساب کاربری خود شوید.